Macy Gray yra daug daugiau nei vienos įsimintiniausių 90-ųjų baladžių „I Try“ atlikėja. Dar prieš 27-erius metus prasidėjusi jos karjera yra spalvinga: nuo pirmosios vietos JAV tope ir „Grammy“ statulėlės už geriausią moters atlikėjos pop pasirodymą iki problemų su narkotikų vartojimu, lošimu ir bipolinio sindromo diagnozės.

Tačiau ji visada liko ištikima vienam: brandžiai R&B ir soul muzikai, kuriai sodrus dainininkės balsas tarsi specialiai sukurtas. Ji šią muzikos kryptį tęsė ir tada, kai nuo tokio skambesio nusisuko MTV ar radijo stočių DJ'ėjai, nes šis buvo nebeįdomus paaugliams.

Visada buvusi greta, o ne centre pop olimpo Macy Gray tapo pavyzdžiu dainininkės, kuri atsilaikė prieš muzikos madas ir subūrė nors ir sąlyginai mažesnį, bet ypač ištikimą klausytojų ratą visame pasaulyje. Jos parduotų įrašų skaičius viršija 25 milijonus, tarp muzikantų, su kuriais ji bendradarbiavo yra Erykah Badu, Santana, Fatboy Slim, grupė „The Black Eyed Peas“.

Pastaraisiais metais Macy Gray atidavė duoklę savo mylimiems atlikėjams: 2011-aisiais išleido albumą „Covered“, kuriame interpretavo tokių skirtingų vardų kaip „Radiohead“, „Metallica“ ar Kanye Westas dainas. O 2012 m. perdainavo visą Stevie Wonderio albumą „Talking Book“, taip paminėdama šio, vieno svarbiausių soul muzikos įrašų išleidimo 40-metį.

Pernai ji grįžo prie solinės kūrybos ir išleido vieną brandžiausių albumų, atvirą ir autiobiografinį „The Way“. Jo dainos pasakoja apie atlikėjos laimės paieškas, ne visada sėkmingą meilę, taip pat ir kvaišalų problemas. Albume atlikėja atsiveria tiek, kad viename kūrinyje prisipažįsta: „Norėčiau atsiprašyti visų tų, kuriuos nuvyliau.“

Šio albumo dainas, kartu su svarbiausiais Macy Gray hitais pirmą kartą galės išgirsti Lietuvos publika. Vasario 26-ąją atlikėja pasirodys naujojoje Vilniaus koncertų salėje „Compensa“. Tai bus dainininkės turo po Europą dalis. Jo metu ji taip pat aplankys Jungtinę Karalystę, Olandiją, Belgiją, Šveicariją, kitas šalis.

Kol kas Macy Gray – savo namuose Los Andžele, kur su ja susisiekėme telefonu trumpai pasikalbėti apie būsimą koncertą, karjeros pamokas ir ne visada draugišką muzikos verslą.

- Sveiki, Macy. Gera žinoti, kad jau tuoj koncertuosite Vilniuje. Turbūt pirmą kartą atvyksite į Lietuvą?

- Tiesą sakant, jau esu ten koncertavusi porą kartų. Nors palaukit... Ten buvo Latvija! Taip, Lietuvoje būsiu pirmą kartą. Apie šalį nežinau praktiškai nieko, dėl to tai labai įdomu atvažiuoti. Pirmieji koncertai šalyje visada būna įsimintini: žmonės būna „užsivedę“, toks pat esi ir tu. Žinai, kad turi pasirodyti ypač gerai, nes žmonės tave mato pirmą kartą.

- Šiame ture pristatysite albumą „The Way“. Tai pirmas jūsų solinis albumas po ketverių metų pertraukos. Kuo jis išskirtinis?

- Jame galima girdėti, kad gerokai subrendau. Pagerėjo mano vokalas, dainų rašymo įgūdžiai, pats dainų atlikimas. Jaučiu, kad augu. Per visus metus muzikoje nuėjau netrumpą kelią – šis albumas yra to atspindys.

- Klausytojai jus vis dar geriausiai prisimena iš lyriškos dainos „I Try“. Išgirsti ją koncertuose žmonėms, be abejo, smagu. O kaip jums pačiai? Juk ją dainuojate nuo 99-ųjų.

- Taip, bet aš vis dar myliu tą dainą! Palieku ją koncertų pabaigai. Atlikti ją publikai – nuostabus jausmas.

- Jūsų muzika skirta brandžiam klausytojui, tačiau dabartiniame muzikos versle tai nėra pliusas. Interviu „The Wall Street Journal“ sakėte, kad bandėte siūlyti albumą „The Way“ keliems įrašų kompanijų atstovams, bet jie atsisakė, nes nežinojo, kaip tokią muziką parduoti publikai. Ar sutinkate, kad dabartinis muzikos verslas orientuotas į paauglius, o ne vyresnius klausytojus?

- Jeigu žmogus yra tavo muzikos gerbėjas, jis ar ji klausys tavęs, net jei tau bus 100 metų. Bet taip, radijo stotys palankiau žiūri į jaunus atlikėjus. Taip yra todėl, kad jos nori pritraukti jaunus klausytojus. O radijas vis dar turi daug įtakos sprendžiant, kokia muzika pasiekia žmones, o kokia ne.

Yra vyresnių atlikėjų, kuriems sekasi puikiai – ypač country muzikoje. Taip pat ir kituose žanruose. Jay-Z yra 45-eri. Tad kai kurie atlikėjai amžiaus filtrą praeina. Bet apskritai muzikos skonio formuotojai daug palankesni tiems muzikantams, kurie yra jaunesni. Kad išliktum, turi būti labai kūrybiškas, stengtis, kad tavo muzika skambėtų aktualiai. Turi dirbti daugiau.

- Ką manote apie dabartinę populiariąją muziką? Ji gerokai pasikeitė nuo tada, kai pradėjote ją kurti.

- Taip, muzika keičiasi kasdien. Internetas daugeliui atlikėjų suteikė šansą būti išgirstiems – pavyzdžiui, per „YouTube“. Jie gali patys parduoti savo įrašus, dalintis dainomis. Dėl to aplink mus dabar yra daugybė muzikos, įvairiausių žanrų. Labai įdomu visa tai stebėti.

- Ko labiausiai klausote pati?

- Šiuo metu mano mėgstamiausias albumas yra J.Cole – „2014 Forest Hills Drive“. Bet apskritai puikios muzikos labai daug, nespėju jos visos klausyti.

- Turite išskirtinį balsą. Ar tiesa, kad buvo metas, kai jo nemėgote?

- Taip, kai išleidau pirmąjį albumą. Bet daug dirbau, kad mano vokalas pagerėtų. Dabar jau esu patenkinta, ypač tuo, kaip skambu naujausiame albume.

- Esate ir trijų vaikų mama. Yra nedaug muzikantų, kuriems pavyksta suderinti ir keliones po pasaulį ir vaikų auginimą. Kaip pavyko jums?

- Dabar vaikai jau užaugę, tad jokių problemų nėra. O anksčiau man labai padėdavo šeima ir draugai. Kartu su vaikais važiuodavome į turus, tai mums tapo įprasta. Įmanoma viską suderinti. Nes kito kelio ir nėra – tiesiog atsikeli ryte ir darai tai, ką turi daryti.

- Rudenį Oprah Winfrey TV laidoje prisipažinote, kad po pirmojo albumo sėkmės turėjote problemų su narkotikais. Sakėte, kad taip atsitiko, nes nebuvote pasiruošusi dėmesiui, kurį tuo metu gavote. Ar dabar, kai jūsų dainos nebėra pirmose topų vietose, bet turite ištikimų gerbėjų visame pasaulyje, leidžiate masiniam skoniui nepataikaujančius albumus, jaučiatės geriau?

- Galiu pasakyti tik tiek: dabar neabejotinai jaučiuosi daug geriau.

- Ką svarbiausio išmokote per tuos beveik 30 metų muzikoje?

- Supratau, kad žmonės gali padaryti ir nuostabių dalykų, ir labai baisių. Ir tada sugebėti visa tai palikti užmarštyje. O taip pat – kad viskas yra įmanoma. Jeigu kažko tikrai nori ir nuoširdžiai dirbi, kad tai pasiektum, galiausiai pasieksi.

„Bang Bang“ – singlas iš naujausio Macy Gray albumo:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)