Vieną didžiausių šių metų festivalio žvaigždžių,
Nigelą Charnocką
Anglijos meno taryba yra pavadinusi „nacionaliniu turtu”, o dažnas šokio kritikas, apibūdindamas šio atlikėjo ir choreografo kūrinius, būtinai prideda „legendinis“. N.Charnockas, vienas kultinės britų fizinio teatro trupės DV8 įkūrėjų ir šokėjų, įžymiojo choreografo Lloydo Newsono mūza, „blogasis berniukas” visuose teatro spektakliuose, 1995 m. įkūrė savo trupę „Nigel Charnock + Company“. Jo darbuose sulydomi tekstas ir judesys, muzika ir kino filmų kadrai. N.Charnocko spektaklių tema – Meilė-Seksas-Mirtis. Choreografas ją nuolat eksploatuoja, pasitelkdamas savo paties beviltišką nuodėmingumą ir seksualumą, juodąjį jumorą ir nekonformizmą. Naujausias N.Charnocko spektaklis „Frankas”, pavadintas choreografo tėvo vardu, buvo sukurtas Venecijos bienalės užsakymu. Tai nuoširdus pokalbis apie meilę, mirtį, seksą ir šeimą (anglų kalba „frank” reiškia „atviras, nuoširdus“).

Lotaringijos baletas – viena universaliausių šių dienų Europos šokio trupių, savo repertuare jungianti pačius skirtingiausius spektaklius – nuo barokinio šokio ir klasikinio baleto iki avangardiškiausių XX ir XXI amžiaus pastatymų. Į festivalį Vilniuje atvežama trijų išskirtinių nūdienos prancūzų choreografų programa. Jeanas Claude’as Gallotta šokio istorikų yra įtrauktas į žinomiausių pasaulio šiuolaikinio šokio choreografų penkiasdešimtuką, jis laikomas revoliucinės prancūzų naujojo šokio bangos pradininku, vadinamas šios krypties filosofu ir poetu. Tai bene pirmasis prancūzų choreografas, choreografo kelią pradėjęs visiškai neįprastai – šokiu domėtis pradėjo tik būdamas Grenoblio dailės mokyklos studentu. Šiandien J.C.Gallotta yra vienas žinomiausių šokio kūrėjų, jo spektakliai puošia daugelio įžymių šokio ir baleto trupių repertuarus.

Angelinas Preljocajas – lietuvių publikai jau pažįstamas choreografas (prieš penkerius metus Operos teatre buvo rodoma jo “Romeo ir Džuljeta”), savotiškas europinis laimės kūdikis – albanų emigrantų vaikas Prancūzijoje padaręs stulbinamą karjerą. Jo kūrinius stvarsto elitiškiausios baleto trupės – Niujorko miesto baletas (ši trupė šoka ir Vilniuje rodomą “La Stravaganza”), Paryžiaus opera, Milano “La Scala”, Berlyno opera, Rio de Žaneiro municipalinis baletas, Švedijos ir Suomijos nacionaliniai baletai. Malou Airaudo – viena iš šokio asmenybių plejados, vadinamų legendinės Pinos Bausch vaikais. Buvusi daugelio šios žymios choreografės spektaklių personažė jau beveik dešimtmetį sėkmingai kopia tarptautinės choreografės karjeros laiptais.

Festivalis kasmet žiūrovams pristato vis daugiau Lietuvos choreografų spektaklių ir projektų. Šių metų lietuviškoje programoje pristatomi net 7 šokio spektakliai ir projektai. 3 iš jų prodiusuoja festivalio rengėjas Lietuvos šokio informacijos centras. Naujausius savo spektaklius pristatys Anželikos Cholinos ir „Auros” šokio teatrai, Andriaus Pulkauninko fizinis-vizualinis teatras, choreografai Birutė Banevičiūtė, Roterdamo (Olandija) šokio akademijoje studijuojanti Agnija Šeiko, Aira Naginevičiūtė. Puikus aktorius ir šokėjas Gytis Ivanauskas šiemetiniame festivalyje debiutuoja kaip choreografas. Jis pristatys šokio spektaklio „Praba” eskizą.

Vienas iš festivalio vakarų skirtas Latvijos šiuolaikinio šokio pristatymui. Naujausią spektaklį „Ir vėl apie tą patį. I dalis” pristatys ne kartą Lietuvoje lankiusis, šiuo metu žinomiausia bei produktyviausiai dirbanti Latvijos šiuolaikinio šokio choreografė Olga Žitluchina. Festivalio rengėjai ypatingą reikšmę kasmet skiria ir edukaciniam renginio aspektui.

Festivalio “Naujasis Baltijos šokis ‘05” biudžetas siekia apie 400 000 litų. Valstybės ir savivaldybių, privačių ir užsienio rėmėjų indėliai sudaro maždaug po trečdalį viso biudžeto. Bendrovė “Philip Morris Lietuva” jau aštuntus metus iš eilės mecenuoja tarptautinį šiuolaikinio šokio festivalį “Naujasis Baltijos šokis”. Jau ketvirti metai viena svarbiausių festivalio atramų yra ir savo veiklą visoje Lietuvoje plėtojantis SBA koncernas.

Festivalio programa – interneto svetainėje www.dance.lt, kitos informacijos galima teirautis telefonu/faksu 261 08 05 bei elektroniniu paštu info@dance.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją