78 metų Judy Dench, 68 metų Helen Mirren, 64 metų Meryl Streep ir filmo "Meilė" (Amour) 86 metų žvaigždė Emmanuelle Riva pastaraisiais metais paliko tokį ryškų pėdsaką, kokio negalėjo palikti dauguma jų pirmtakių.

Tuo metu, kai daugelis keliais dešimtmečiais jaunesnių aktorių skundžiasi gerų vaidmenų stoka vyresnėms nei 40 metų moterims, C. Deneuve ir jos kartos atstovės negali skųstis paklausa. Iš dalies tai lemia pasiturinčios ir kiną mėgstančios "kūdikių bumo" kartos didėjanti įtaka.

C. Deneuve, dažnai pavadinama prancūzų kino "ledo karaliene", suvaidino daugiau kaip 100 filmų ir duodama interviu dažnai kalbėdavo apie amžių.

"Nenoriu pasenti labiau nei esu, bet nenoriu ir bandyti būti labai atspari tikrovei", - sakė ji viename interviu 10-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Šiemet per Berlyno kino festivalį ji sakė, kad senti "nėra lengva moteriai, o dar sunkiau - aktorei, bet tai neturi tapti įkyria mintimi".

Šiemet, praėjus daugiau nei penkiems dešimtmečiams po to, kai išmušė jos šlovės valanda, C. Deneuve filme "Savo kelyje" (Elle s'en va) suvaidino ramybės neturinčią restorano savininkę ir senstančią grožio karalienę.

Prancūzijoje nuo jaunystės gyvenanti britų aktorė Kristin Scott Thomas yra sakiusi, kad ši šalis siūlo daugiausiai galimybių vyresnėms aktorėms. Akivaizdu, kad C. Deneuve kolegės taip pat gali džiaugtis ilgomis karjeromis.

64 metų Fanny Ardant ką tik suvaidino odontologę pensininkę filme "Gražiosios dienos" (Les Beaux Jours), kuris Prancūzijoje netikėtai tapo šios vasaros hitu.

Tuo tarpu velionei Bernadette Lafont buvo 74-eri, kai ji pernai komedijoje "Poletė" (Paulette) suvaidino močiutę, įsitraukiančią į narkotikų kontrabandą, kad sudurtų galą su galu.

Tą filmą kino teatruose pažiūrėjo daugiau kaip milijonas žiūrovų; jis buvo viena paskutinių šios aktorės, kuri mirė liepos 25-ąją, juostų.

Tuo tarpu didžiulės sėkmės sulaukusiame Michaelio Haneke filme "Meilė" pagrindinius vaidmenis atliko du aštuoniasdešimtmečiai - E.Riva ir Jeanas Louis Trintignant'as.

Vasario mėnesį E.Rivai suėjo 86-eri, o tą pačią dieną ji dalyvavo "Oskarų" įteikimo ceremonijoje Los Andžele kaip pretendentė į geriausios aktorės apdovanojimą.

Vienas galimas kai kurių vyresnės kartos aktorių populiarumo paaiškinimas yra demografinė aplinka.

Kaip rodo neseniai atliktas prancūzų Nacionalinio kino centro tyrimas, vyresni nei 50 metų žmonės dabar sudaro didžiausią kino teatrų lankytojų dalį. Tokių žiūrovų 2011 metais buvo 34 proc. (1993 metais - 14 proc.) - daugiau negu jaunesnių nei 25 metų žiūrovų (31 procentas).

"Yra filmai paaugliams, ir nematau priežasties, kodėl negali būti filmų vyresnio amžiaus žmonėms", - sakė 45 metų režisierė Emmanuelle Bercot, kuri pridūrė, kad jai patiktų sukurti vaidmenį specialiai C. Deneuve.

"Vyresni žmonės yra tie, kurie drauge su jaunimu daugiausiai vaikšto į kino teatrus", - sakė ji.

Tačiau kino istorikas Bernard'as Bastide'as sakė "nemanantis, kad visi šie pavyzdžiai yra kažkokio bendro judėjimo kine rezultatas".

Jo nuomone, geri vaidmenys šeštą, septintą ir aštuntą dešimtį metų einančioms moterims tebėra veikiau išimtis, o ne taisyklė.

Jis priminė, kad B. Lafont savo vaidmenį "Poletėje" pavadino "nuostabia proga jos amžiaus aktorei", o ne viena iš daugelio progų.

"Ji sakė, kad didelį vaidmenį atlikdavo kas dešimtmetį (ir kad darbas) "Poletėje" buvo didysis vaidmuo, įžengus į aštuntąjį dešimtmetį ", - kalbėjo B. Bastide'as.

Kad ir kiek galimybių turėtų tokios aktorės kaip C. Deneuve, viena yra aišku: jos žengia į neištirtą teritoriją.

Amžiaus klausimą reikia spręsti "kaktomuša", F. Ardant sakė naujienų agentūrai AFP.

"Tai yra, neturėtume nieko klausytis. Privalome tai prisijaukinti, kaip mirtį", - sakė ji.