Bestseleriu tapusios Yasmina Khadra knyga paremtas filmas jau apdvanotas garsiuose pasaulio kino festivaliuose. „Kino pavasaryje“ šią juostą pristatė garsus palestiniečių aktorius, atlikęs pagrindinį vaidmenį šiame filme, Ali Sulimanas.

„Mes galime susitarti, tačiau atsiradus spaudimui, tu vis dėlto esi arabas, o aš esu izraelietis, “ – yra sakęs filmo režisierius Ziad Doueiri.

„Kino pavasario“ konkursinės programos žiuri narys aktorius Ali Sulimanas filme „Išpuolis“ atlieka Amino, palestiniečio chirurgo, gyvenančio Izraelyje vaidmenį. Gydytojui nuolat tenka susidurti su ligonių izraeliečių priešiškumu, tačiau jis nepaisant to, rūpinasi visais, kurie neatsisako jo pagalbos. Deja, į ramų Amino gyvenimą ateina dideli išbandymai, kai ligoninėje jam tenka atpažinti savižudės moters, kartu su savim nusinešusios 17 gyvybių, kūną ir paaškėja, kad ji... jo žmona. Jis pamažu praranda užtarnautą pagarbą, į jį žiūrima nepasitikėjimo kupinais žvilgsniais. Pačiam Aminui ramybės neduoda daugybė klausimų apie nesuvokiamą sutuoktinės poelgį. Kodėl jo laimingai gyvenusi krikščionė žmona virto teroriste? Vyras nusprendžia grįžti į tėvynę, kad sužinotų, kas taip pakeitė jo mylimosios mąstymą, kad ji ryžosi šiam baisiam veiksmui. Čia prasideda kelionė į skaudžius praeities išgyvenimus.

Aktorius Ali Sulimanas pasakojo, kad filmas buvo kurtas tam, kad pasaulis suprastų, kaip žmonės, gyvenantys tokiame regione, jaučiasi.

„Tai konfliktinė situacija, neturinti pabaigos. Prieš tai aš atlikau vaidmenį filme „Paradise Now“, kuriame vaidindamas supratau, kad turi tai patirti, o ne tik pamatyti. Kiekvienas iš mūsų nuolat stovi apsisprendimų kryžkelėje – daryti ar ne, būsiu teisus ar ne. Mumyse juk kyla daug klausimų kasdien. Būtent taip ir buvo mano charakteriui, kuris niekada nebuvo tikras tuo, ką daro, jis save nuolat stabdė ir vis klausė, “– sakė aktorius.

Pokalbiui besitęsiant, išaiškėjo, kad šis filmas dar nebuvo rodytas gimtojoje aktoriaus šalyje. Greičiausiai dėl to, kad jis būtų „nepatogus“, tačiau visgi tikimasi, kad žmonės jį priims. Filmus šia tema kurti ir filmuoti, anot A.Sulimano, nėra sunku. Didžiausios kliūtys prasideda norint jį išleisti, nes niekas nenori remti tokių filmų. Jau minėtą filmą „Paradise Now“ parėmė tik vienas kino teatras.

„Žmonių reakcijos buvo įvairios, vieniems filmas labai patiko, kiti buvo prieš. Tačiau visi, kurie atėjo, įrodė, kad jiems rūpi ši situacija. O tai yra svarbiausia, “ – sakė A.Sulimanas.

Paklaustas, ar tiki optimistine ateitimi, garsus palestiniečių aktorius šypsojosi ir kraipė galvą.

„Aš to norėčiau. Labai norėčiau tuo tikėti, tačiau tai - svajonė, kuriai nelemta išsipildyti. Mums visiems tereikia vilties, o jos niekas nesuteikia,“ - paklaustas apie jaunus palestiniečius, kurie bėga iš savo šalies, atsakė A.Sulimanas.

„Kino pavasario“ konkursinės programos žiuri narys festivalio žiūrovams teigė, kad kiekvienas gali rasti taiką vienas su kitu, tačiau ne su politine šalies situacija.

Filmo „Išpuolis“ anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją