Viena ryškiausių "Kino pavasario" viešnių, M. Tiesel į Vilnių atskrido antradienį. Ir pirmąją savo viešnagės Lietuvoje dieną nutarė apsilankyti festivalyje. Atidaryme taip pat lankėsi ir JAV ambasadorė Deborah Ann McCarthy.

„Būdama didelė kino mėgėja, ypatingai džiaugiausi turėdama progą pristatyti „Amerikos nepriklausomo kino“ programą festivalyje „Kino pavasaris“. Manau, kad iš gausybės „Kino pavasario“ siūlomų filmų kiekvienas ras sau tinkamą. Didžiuojuosi, kad festivalio lankytojams bus pristatomi nepriklausomų Amerikos kino kūrėjų darbai ir dar kartą dėkoju organizatoriams už puikų bendradarbiavimą,“ – kalbėjo Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Lietuvoje Deborah Ann McCarthy.

Pernai startavusi ir itin gausaus lankomumo sulaukusi „Amerikos nepriklausomo kino“ programa šiemet – daug žadanti. Žiūrovai susipažins su Amerikoje kuriamais neholivudiniais filmais ir įsitikins, kad milžiniškas biudžetas ne visada yra veiksnys, lemiantis filmo kokybę ir garantuojantis pilnas kino teatrų sales.

"Kino pavasario" direktorė Vida Ramaškienė džiaugėsi, kad Lietuvos kino mėgėjai turi galimybę pamatyti nepriklausomo amerikietiško kino juostas, kurios galbūt niekada nepasiektų mūsų šalies didžiųjų ekranų.

"Džiaugiamės pernykščiais bendradarbiavimo su JAV ambasada rezultatais. Šiais metais mes ir toliau bendraujame su JAV ambasada bei pateikiame kino mėgėjams dar didesnę programą, kurios metu Lietuvos žiūrovai turi galimybę išvysti neholivudinius Amerikos kino kūrėjų darbus", - per atidarymą kalbėjo V. Ramaškienė.

Po atidarymo šventinės dalies svečiai buvo pakviesti į filmą „Svajonių mergina” (Ruby Sparks).

Nepriklausomo Amerikos kino filmai:

„Svajonių mergina” (Ruby Sparks)

„Oskaro“ premijomis už geriausią scenarijų ir antro plano aktoriaus vaidybą apdovanotos komedijos „Mažoji Mis“ režisieriai sutuoktiniai sukūrė naują nuoširdžią romantinę komediją su absurdo elementais.

Jaunas rašytojas Kalvinas Veiras iš Los Andželo susidūrė su rimta bėda, kuri dažnai nutinka jo profesijos talentams: sulaukę didelio populiarumo debiutiniu romanu vėliau nebesugeba rasti minčių naujai knygai. Stokodamas idėjų Kalvinas ryžtasi apsilankyti pas psichoterapeutą. Šis pataria sukurti savo svajonių merginos heroję. Kalvinas pakrikštija ją Rube Sparks. Vieną gražų rytą gudri ir žavinga raudonplaukė Rubė netikėtai atsiranda prie rašytojo darbo stalo. Ji tikra, gyva ir laiminga. Ją netgi galima paliesti ir pakalbinti. Kalvinas pabando atsikratyti Rubės, bet nepavyksta. Svajonių mergina nuolankiai užrašo ir išspausdina tai, ką jos kūrėjas sugalvoja. Kalvinui belieka įdarbinti savo lakią vaizduotę.

"Intymios pamokos" (The Sessions)

Tai istorija apie trisdešimt aštuonerių metų vyrą, prijungtą prie metalinio plaučio, bandantį prarasti nekaltybę. Markas yra nuo vaikystės paraližiuotas, tačiau yra gana turtingas ir garus žurnalistas bei poetas. Jį supančios moterys yra tik vyro slaugės, tad intymesnio kontakto Markui užmegsti vis nepavyksta. Apimtas nevilties jis apie savo seksualines svajones išsipasakoja gana liberaliam kunigui (William H Macy), ir kartu suranda moterį (Helen Hunt), teikiančią seksualines pamokas neįgaliems žmonėms ir taip jiems padeda pradėti aktyvų seksualinį gyvenimą. Istorija paremta autobiografinias Marko O‘Brieno tekstais. Puikiai surežisuotame filme subtiliai balansuojama tarp emocionalumo ir autoironijos.

"Laukinės atostogos" (Spring Breakers)

Keturios seksualios koledžo studentės sugalvoja lengvai užsidirbti pavasario atostogoms. Apsiginklavusios žaisliniais ginklais jos apvagia greitojo maisto restoraną. Po ilgos linksmybių nakties merginos atsiduria policijos areštinėje. Tačiau merginos greit išeina į laisvę, nes užstatą sumoka paslaptingas nepažįstamasis Alienas. Jis – liūdnai pagarsėjęs gangsteris, mėgstantis saldžią popmuziką, repą ir hiphopą. Alienas priglaudžia keturias merginas po savo sparnu ir pasiūlo dar beprotiškesnes atostogas, kurių metu merginoms teks pasinaudoti ir tikrais ginklais.

"Niujorko šešėlyje" (The Place Beyond the Pines)

Naujojoje Dereko Cianfrance‘o kriminalinėje dramoje pagrindinius vaidmenis atlieka Ryanas Goslingas, Bradley Cooperis ir Eva Mendes. Pirmoje filmo dalyje pasakojama apie motociklininką kaskadininką Liuką (R. Goslingas), kuris dėl bandymo apiplėšti banką papuola į ambicingo policininko nemalonę. Liukas susitaiko su buvusia mergina Romina (Eva Mendes) ir sužino, kad tapo tėvu. Norėdamas išlaikyti naują šeimą, vaikinas baigia kaskadininko karjerą ir pradeda plėšti bankus, tačiau kelią jam pastoja policininkas (Bradley Cooperis). Filmo istorija apima penkiolika metų, o šiomis dienomis gyvenančius du jaunuolius persekioja jų tėvų padarytos nuodėmės. Tai istorija su netikėtais posūkiais, kurios svarbiausios temos – kerštas, prisiminimai ir likimas.

"Pabaisos iš laukinių pietų" (Beasts of Southern Wild)

2012 m. Sandanso kino festivalyje filmas apdovanotas Didžiuoju žiuri prizu, Kanuose – „Auksine kamera“ už geriausią debiutą ir nominuotas keturiems „Oskarams“: už geriausią filmą, režisūrą, scenarijų ir pagrindinės aktorės vaidybą. Veiksmas nukelia į Misisipės upės deltoje esantį žemės lopinėlį, vadinamą „Vonia“. Čia beveik laukinėmis sąlygomis gyvena šešiametė su savo tėčiu, kurį kamuoja paslaptinga liga. Neseniai praūžusi audra juos nubloškė į baisų skurdą. Ir tai ne pabaiga – artėja dar didesnis uraganas, dėl kurio šis žemės lopinėlis gali išnykti apskritai. O ką jau kalbėti apie mergaitę vis persekiojančias didžiules pabaisas.

Kine debiutuojanti devynmetė Quvenzhané Wallis tapo jauniausia visų laikų pretendente į „Oskarą“.

"Paklusnumas" (Compliance)

Bekė ir Sandra niekuomet nebuvo geros draugės. Vidutinio amžiaus Sandra ne pirmus metus dirba vadybininke greitojo maisto restorane, o neseniai čia įsidarbinusi paauglė Bekė yra atsakinga už kasą ir pinigines operacijas. Vieną dieną į restoraną paskambina policininkas ir apkaltina Bekę pavogus kliento piniginę. Mergina neigia vogusi, tačiau pamainos vadovė Sandra paklūsta policijos pareigūno įsakymui uždaryti Bekę restorano sandėlyje. Toks jos sprendimas taps tikru košmaru, kadangi peržengiamos sveiko proto ribos bei aklai pasitikima policija. Filmas primena skandalingąjį 1961 m. atliktą Stanley Milgramo eksperimentą, kurio metu paaiškėjo žmonių nuolankumas ir paklusnumas autoritetui.

"Žudikas Saimonas" (Simon Killer)

Po nemalonių skyrybų neseniai baigęs studijas amerikietis Saimonas atvyksta į Paryžių. Jis siunčia atgal neperskaitytus buvusios merginos laiškus, tenkina save žiūrėdamas pornografiją internete ir vaikšto nedraugiškomis Paryžiaus gatvėmis. Vieną vakarą ieškodamas paguodos striptizo klube, vaikinas susipažįsta su prostitute Viktorija. Tarp dviejų vienišių užsimezga romanas, tačiau Saimonui jis nieko gero nežada. Galiausiai jis panyra į nemalonią veiklą. Tada ir išsiveržia Saimono užgniaužtas įsiūtis.

"Žvilgsnis į Čarlzo Svono III-ojo gyvenimą" (A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III)

Ekscentriškas grafikos dizaineris Čarlzas Svonas III (Charlie Sheenas) turi viską, ko tik širdis geidžia. Šlovė, pinigų perteklius ir žavesys užtikrino jam nuostabų ir nerūpestingą gyvenimą. Tačiau Čarlzo širdis dūžta į šipulius, kai jo mylimoji, neapsakomo grožio Ivana, nutaria nutraukti santykius. Nevilties valandą jam padeda ištikimiausias draugas Kirbis (Jasonas Schwartzmanas), patyręs vadybininkas Solas (Billas Murray'us) ir sesuo Izė (Patricia Arquette). Taip prasideda beprotiška savęs pažinimo kelionė, kurioje bandoma susikurti naują gyvenimą be (ne)mylimos Ivanos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją