Į „Kino pavasarį“ kūrėjas atvyko pristatyti naujausią savo vaidybinį filmą „Rūke“ (In the Fog) bei du trumpametražius dokumentinius filmus - „Laiškas” (Letter) ir „Šventojo Antonijaus stebuklas” (The Miracle of Saint Anthony). Kino gerbėjai turės progą susitikti ir pabendrauti su pačiu kūrėju.

Gimęs Baltarusijoje, užaugęs Ukrainoje, vėliau mokęsis prestižiniame VGIK kinematografijos institute Maskvoje, šiuo metu režisierius gyvena ir kuria Vokietijoje. Prieš susidomėdamas kinu, S.Loznitsa buvo Kijevo kibernetikos instituto mokslininkas, specializavosi dirbtinio intelekto sprendimų priėmimo procesuose, o taip pat dirbo vertėju iš japonų kalbos.

Kanuose apdovanota juosta „Rūke“

Kine jis geriausiai žinomas savo dokumentiniais darbais, o šiemet Kanų filmų festivalyje pristatė jau antrąjį savo vaidybinį filmą. Pirmasis, „Mano laimė“ (My Joy), prieš du metus taip pat buvo rodytas „Kino pavasaryje“ ir pelnė nemažai tarptautinių apdovanojimų. Šiemet režisierius pristato Latvijoje nufilmuotą juostą „Rūke“ (In the Fog), kuri Kanų festivalyje laimėjo FIPRESCI apdovanojimą bei pagridninį prizą Jerevano filmų festivalyje.

„Pasirinkau istoriją, kuri kalba apie karą, neanalizuojant karinių veiksmų. Visa tai, ką matome fronto linijoje, pavyzdžiui, įspūdingos kovų scenos, manęs visiškai nedomina. Man įdomios pačios aplinkybės, kurios priverčia žmones tose fronto linijose atsirasti. O šių aplinkybių priežastys tūno jų kasdieniniame gyvenime,“ - apie naująjį savo filmą pasakoja režisierius S.Loznitsa.

Filmas „Rūke“ nukelia į vakarinį SSRS frontą 1942 metais, kai regioną okupavus vokiečiams, vietiniai partizanai pradėjo brutalų pasipriešinimą. Geležinkelininkas Sušenia neteisingai apkaltinamas bendradarbiavimu su vokiečiais ir du partizanai ateina iš miško jam keršyti. Vesdami savo auką per girią, jie užpuolami iš pasalų. Sušenia lieka su sužeistu priešu. Gūdaus miško gilumoje, kur nebėra nei draugų, nei priešų ir skirties tarp išdavystės bei didvyriškumo, išbandoma vyro moralė sudėtingomis aplinkybėmis.

Ši istorija, paremta baltarusų rašytojo Vasily Bykovo romanu. „Knyga patraukia joje perteikta pagrindinio veikėjo vienatve, kurią šis jaučia mėgindamas bendrauti su juo nepasitikinčia visuomene. Norėdamas išsaugoti žmogiškumą ir orumą, jis atsiduria tokioje situacijoje, kurioje nebegali gyventi. Tai mūsų būties paradoksas,“ - sako S. Loznitsa.

Kurti filmą apie Antrąjį pasaulinį karą režisierių paskatino tai, kad, jo manymu, šis Sovietų istorijos etapas iki šiol nėra pakankamai analizuojamas: „Dar ne visos pamokos išmoktos. Šiandien, kai keturiolika tūkstančių karių, pareigūnų žygiuoja Raudonąja aikšte Maskvoje per karinį paradą švenčiant sovietų pergalę Antrajame pasauliniame kare, kuris nusinešė 29 milijonus gyvybių šalyje, daug klausimų lieka neatsakyta. Kodėl žmonių auka buvo tokia didžiulė? Man atrodo, tai proga gedului ir atminimui, o ne šventimui.“

Atskleidžiami ilgai saugoti režisieriaus archyvai

Festivalis „Kino pavasaris“ rodo ir du dokumentinius trumpametražius Sergei Loznitsos filmus. „Laiškas“ (Letter) žiūrovams atvers į duris į psichiatrijos ligoninę sename mediniame name kažkur toli, apleistame Rusijos kaime. Šios institucijos pacientai nieko nenutuokia apie šiuolaikinę civilizaciją ir modernius išradimus. Čia visi gyvena sustojusiame laike. „Laiškas“ parodo Rusiją kaip šalį, kurioje gyvena nesuvokiantys realybės kaliniai. Prieš 10 metų Sergei Loznitsa nufilmavo stulbinančią nespalvotą medžiagą pamirštame Rusijos kampe įsikūrusioje psichiatrijos ligoninėje. Iki šiol šie kadrai buvo saugojami režisieriaus archyve ir neišvydo ekranų šviesos.

Kitas režisieriaus trumpametražis filmas „Šventojo Antonijaus stebuklas“ (The Miracle of Saint Anthony) nukels į Šiaurės Portugalijos kaimą Santo António de Mixões da Serra, kur kasmet birželio mėnesį tradiciškai organizuojami ypatingi atlaidai pagarbinti šventąjį globėją. Būtent šią dieną vietiniai ūkininkai atsiveda į bažnyčią savo gyvūnus – karves, arklius, šunis, kates, vištas, triušius, kad jie būtų deramai pašventinti. Naujoji karta gerbia tėvų papročius ir stropiai laikosi senovės protėvių tradicijų. Kaip ir prieš šimtą metų, atlaidų dieną šimtai žmonių su gyvūnais keliauja link pagrindinės kaimo aikštės prie bažnyčios kalnuotais takais, kad sudalyvautų religinėje regiono šventėje.

Susitikimas su režisieriumi

Kino gerbėjai šiandien turi progą susitikti ir pabendrauti su garsiuoju kūrėju. Režisierius Sergei Loznitsa dalyvaus 19 val. vyksiančiame filmo „Rūke” seanse, kino teatre „Forum Cinemas Vingis”, 5 salėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją