„Dzūkijos Jautis“ – filmas apie kasdien nykstantį lietuvišką kaimą. Kaimą, sužalotą sovietinės praeities, bet išlaikiusį senąją, archaišką pasaulėjautą. Tai – kitas pasaulis, toli nuo didmiesčių triukšmo, sutvertas Dievo, o ne žmogaus. Tokiame pasaulyje gyvena Jonas arba „Jautis“ (tokią pravardę jam davė kaimiečiai dėl gandų apie jo neįtikėtiną jėgą). Pagrindinio herojaus vedama siužetinė linija pasakoja apie žmones, užstrigusius pasaulyje tarp degradacijos ir šventumo.

„Senasis Lietuvos kaimas ir jo samprata sparčiai nyksta. Senieji gyventojai išmiršta arba degraduoja, užleisdami vietą naujai – vasarnamių kultūrai. Parduodamose žemėse kuriasi naujakuriai iš miesto, keisdami kaimo veidą iš esmės. Įdomu stebėti tą takoskyrą ir kitimą, pasitelkiant senuosius kaimo gyventojus, užfiksuojant galbūt paskutiniąją lietuviško kaimo kartą – degraduojančią, prarandančią prasmę bei tikslą, bet giliai sąmonėje išlaikančią pamatines vertybes – ryšį su gamta, natūralumą bei paprastumą,“ - teigia filmo režisierius Linas Mikuta.

Filmo premjera vyks kovo 16d. 15:30val. kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, taip pat jį galima bus pamatyti ir kovo 21d. kino centre „Skalvija“, o kovo 23d. kino teatre „Pasaka“.

Iš karto po nacionalinės premjeros, kovo 18-24 dienomis, režisierius Linas Mikuta naująjį savo filmą „Dzūkijos jautis“ pristatys Tartu vizualinės kultūros festivalyje „WorldFilm“ (Estija). Dešimtąjį kartą vyksiančiame festivalyje „Dzūkijos jautis“ dalyvauja pagrindinėje programoje ir švęs savo tarptautinę premjerą. Taip pat šiame festivalyje specialioje programoje dalyvauja ir kitas studijos „Monoklis“ platinamas filmas „Gyveno senelis ir bobutė“ (rež. Giedrė Beinoriūtė). 2007 metais sukurtas ir svečio teisėmis festivalyje dalyvaujantis filmas vis dar sulaukia populiarumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją