Skaistykla
Araf / Somewhere in Between

Naujojo Turkijos kino vizioniere dažnai vadinama Yesim Ustaoglu ("Pandoros skrynia", "Kelionė link saulės", "Belaukiant debesų") lyriškoje jausmų dramoje jautriai, sąžiningai, be jokių kompromisų ir sentimentų fiksuoja šalies provincijos žmonių širdžių geismus ir kūniškų pasitenkinimo poreikius. Greitkelio degalinės restorano 18-metė padavėja aklai įsijaučia į seksualines glamones su gerokai vyresniu sunkvežimio vairuotoju ir iškeičia tyrą meilę bendraamžiui draugui. 2012 m. Abu Dabio kino festivalyje nugalėjęs geriausias filmas pastebimai sudalyvavo Venecijos, Niujorko, Toronto, Tokijaus kino festivaliuose.

Po gegužės sukilimo
Après mai / Something in the Air

Kaip atrodė Paryžius 1968 m. gegužės mėnesį? Kas vyko Prancūzijoje per sekančius trejus metus? Ko siekė politiškai aktyvūs jauni žmonės? Režisierius Olivier Assayasas ("Karlosas Šakalas") stulbinančiai užčiuopia maištaujančių studentų laikmečio atmosferą, kuri tvyro ore. Jis pats dalyvavo reikšmingų įvykių sukūryje ir autobiografinius prisiminimus surašė į scenarijų, kurį geriausiu pripažino Michaelo Manno žiuri komisija Venecijos kino festivalyje. Masinės kautynės su policijos pareigūnais, grafiti protestai, romantiškos trintys, lemtingi išsiskyrimai ir pabėgimas vasarai į Italiją. Visi pagrindiniai filmo aktoriai yra nežinomi debiutantai, išsikyrus pernai "Kino pavasaryje" rodytoje romantinėje dramoje "Sudie, pirmoji meile" sužibėjusią Lolą Creton.

Snieguolė
Blancanieves / Snow White

Jei vis dėlto nematėte "Oskarais" paauksuoto "Artisto", tai suteikite sau malonumo pasidžiaugti nostalgišku ir pasakišku nebylaus kino stebuklu. Snieguolė ir septyni nykštukai (dvarfai), korida su bulių kautynėmis, užnuodytas obuolys, ugningi flamenko ritmai, miegančioji gražuolė, čapliniški sąmojai pagal ispanišką temperamentą, piktoji pamotė su sadomazochistiniais pomėgiais, paralyžuotas toreodoras, santuoka iš išskaičiavimo. Fantastiškas, žaismingas, originalus, stilingas, linksmas, nespalvotas filmas laimėjo du prizus San Sebastjane ir 10 "Goya" premijų.

ROJUS: Meilė
PARADIES: Liebe / PARADISE: Love

Hakuna matata! Provokuojančią trilogiją "Rojus" Ulrichas Seidlis pradeda kelione į Keniją. Vienišos pagyvenusios moterys skrenda dėl sekso turizmo ir ieško to, ko nepavyksta surasti kasdieniniame gyvenime. Kenijoje patenkinti geismą žymiai lengviau - užtenka tik išeiti į paplūdimį ir tuoj prilimpa bent kandidatai. Turtingos ponios gali susimokėti už intymias paslaugas, bet jas suteikiantys jauni eržilai afrikiečiai ciniškai naudojasi ir siurbia pinigus savo reikmėms. Meilė čia neparduodama. Austrijos kino apdovanojimuose drama atsiėmė prizus už geriausią filmą, režisūrą ir aktorės vaidybą. Meistriškai improvizuojanti Margarethe Tiesel buvo nominuota Europos kino meno akademijos apdovanojimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją