Turkų režisierė, scenaristė Yeşim Ustaoğlu

1999 metais Berlyne jos drama „Kelionė link saulės“ buvo pripažinta geriausiu Europos filmu. 2004 m. filmą „Belaukiant debesų“ į konkursinę programą įtraukė Sandanso kino festivalis. 2008 m. San Sebastijano festivalyje juosta „Pandoros skrynia“ pelnė „Auksinę kriauklę“ kaip geriausias filmas. Pernai jos filmas „Skaistykla“ laimėjo Abu Dabio festivalio geriausio filmo prizą. Režisierė buvo Venecijos kino festivalio žiuri narė.

Rumunų aktorė Ada Condeescu

Kine debiutavo 2010 metais, įvairių festivalių prizais apdovanotoje režisieriaus Florino Serbano juostoje „Jeigu noriu švilpti, švilpiu“. Už vaidmenį filme „Lovelasas“ (režisierius Cătălinas Mitulescu) 2012 m. „Kino pavasaryje“ buvo apdovanota geriausios aktorės prizu. Tokio pat įvertinimo ji susilaukė ir Sarajevo kino festivalyje. 2012 m. aktorė tapo Sarajevo festivalio žiuri narė. Neseniai ji filmavosi Bogdano Mustata filme „Vilkas“, kurio premjera numatoma šiais metais. 2013 metų Berlyno festivalyje Adai Condeescu, kaip vienai perspektyviausių jaunų Europos aktorių, įteiktas „Shooting Star“ apdovanojimas.

Palestiniečių aktorius Ali Suliman

2000-aisiais baigė prestižinę Yoramo Levinishtaino aktorių mokyklą Tel Avive. Filmuotis pradėjo tokiuose filmuose kaip „Šių dienų rojus“ („Paradise now:), „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose pelniusiam geriausio užsienio filmo titulą, bei kartu su aktoriais Jamie Foxxu ir Jennifer Garner kritikų pripažintame veiksmo trileryje „Karalystė“ („The Kingdom“). Jo filmografijoje – vaidmenys garsaus Izraelio režisieriaus Erano Rikliso filmuose „Nuotaka iš Sirijos“ („The Syrian Bride“) ir „Citrinmedis“ („Etz Limon“) bei legendinio režisieriaus Ridley Scotto politiniame trileryje „Melo pinklės“ („Body of Lies“). Jis pasirodys ir šio „Kino pavasario“ filmuose „Alyvmedis“ ir „Išpuolis“.

Italų kino kritikas, kino festivalių programų kuratorius Giovanni Ottone

jo karjeroje – 14 sumanytų ir įgyvendintų kino festivalių programų bei retrospektyvų. Taip pat – devynios publikuotų apybraižos ir knygų, daugiausia apie Pietų Amerikos kiną. Nuo 1990 m. publikuoja straipsnius kino žurnaluose ir keliauja po didžiuosius pasaulio kino festivalius. Giovanni Ottone yra Tarptautinės kino kritikų asociacijos narys, taip pat festivalių „Mostra del Nuovo Cinema di Pesaro“ ir „Asiatica Film Mediale di Roma“ kino programų kuratorius, bei festivalio „Mostra del Cinema Ibero Americano di Roma“ meno vadovas.

Kroatų aktorius Leon Lučev

Tarptautinei publikai geriausiai žinomas iš vaidmenų Vinko Brešano filmuose „Įkaltis“ ir „Kaip mano saloje prasidėjo karas“. Po šių sėkmingų vaidmenų aktorius vaidino kroatų ir bosnų filmuose, tarp kurių ir Jasmila'os Zbanic juosta „Gbravica“, apdovanota Berlyno kino festivalyje, bei „Pakeliui“, rodyta ir Lietuvoje. Aktorius taip pat vaidino garsiame Hanso Christiano Schmido filme „Audra“ ir Srdano Golubovičiaus juostoje „Raibuliai“, Sandanso kino festivalyje pelniusiam specialųjį žiuri prizą. Jis pasirodys ir šio „Kino pavasario“ trumpametražiame filme „Sankryža“.

Taip pat festivalyje dalyvaus ir kitos gerai žinomos kino pasaulio žvaigždės:

Koatų aktorius, režisierius ir muzikantas Rade Šerbedžija

1970-1980 metais buvo vienas garsiausių Jugoslavijos aktorių, tarptautinio pripažinimo sulaukė atlikęs vaidmenį Oskarui nominuotame filme „Prieš lietų“, kuris pelnė net dešimt apdovanojimų Venecijos filmų festivalyje, o Šerbedžija laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą. Vėliau aktorius išpopuliarėjo pasaulyje dėl savo vaidmenų Holivudo filmuose, tokių kaip „Neįmanoma misija 2“, „Plačiai užmerktos akys“, „Kelyje po Europą“, „Tykusis amerikietis“, „Snaiperis“, „Betmenas: Pradžia“, „Haris Poteris ir Mirties relikvijos“, „Iksmenai: pirma klasė“. Pastaruoju metu susilaukė nemažai dėmesio už Sovietų armijos generolo Dmitrj Gredenko vaidmenį televizijos seriale „24 valandos“. Šerbedžija - ne tik filmų meistras, bet ir pripažintas teatro aktorius, vienu metu laikytas ryškiausiu Jugoslavijos Hamletu. Vaidina šio „Kino pavasario“ filmuose: „72 dienos“, „Šun Li ir Poetas“, „Išganymo gatvė“.

Aktorė ir režisierė Oona Mekas

Filmų kūrėjo ir poeto Jono Meko bei fotografės Hollis Melton dukra. Vaidino nepriklausomų kūrėjų filmuose ir TV serialuose. Ji - ilgametė filmų programų kūrėja ir žiuri narė festivaliuose Jungtinėse Valstijose ir užsienyje. Pernai režisavo pirmąjį savo filmą „Miegantis žmogus“, kuriame atliko ir pagrindinį vaidmenį. Šią juostą rodys šių metų „Kino pavasaris“. Ji – ilgametė valdybos narė Niujorko Antologiniame filmų archyve, siekiančiame atrinkti ir išsaugoti visas kino formas, išskirtinai – eksperimentinį ir avangardinį kiną. Oona didžiuojasi būdama Vilniaus miesto kultūros ambasadore.

Vienas garsiausių pasaulio smuikininkų Julianas Rachlinas

Gimęs Lietuvoje, vaikystėje su šeima emigravo į Vieną. Daugiau nei 20 m. jis žavi žmones visame pasaulyje savo sodriomis melodijomis, neprilygstamu muzikalumu ir išskirtinėmis interpretacijomis. Julianas taip pat pripažintas kaip jaunas filantropas, UNICEF Geros Valios ambasadorius. Šių metų “Kino pavasaryje” jis pasirodo filme „Nosių šalis”.

Rusų kino režisierius, prodiuseris ir scenaristas Aleksey Fedorchenko

Jo žymiausi filmai - „Pirmieji mėnulyje“, apdovanotas Venecijos ir Varšuvos filmų festivaliuose, bei „Kino pavasaryje“ rodytas „Tylūs stebėtojai“ (Silent Souls), už kurį Fedorchenko pelnė geriausio režisieriaus apdovanojimą Mar del Plata filmų festivalyje, ir net keturis apdovanojimus Venecijos filmų festivalyje. Šiais metais „Kino pavasaryje“ režisierius pristatys savo filmą „Dieviškosios pievų marių žmonos“.

Ukrainiečių režisierius Sergei Loznitsa

Dirbo mokslininku Kijevo kibernetikos institute, jo specializacija - dirbtinis intelektas. Garsus dokumentiniais filmais, kurių sukūrė net 12, pelnė tarptautinių apdovanojimų, tarp kurių - prizai Karlovi Varų, Leipcigo, Oberhauzeno, Paryžiaus, Madrido, Toronto, Jeruzalės, Sankt Peterburgo festivaliuose, nacionaliniai rusų apdovanojimai „Nika“ ir „Laurel“. „Kino pavasaris” rodys jo antrą vaidybinį filmą „Rūke”, kuris buvo pagrindinėje Kanų konkursinėje programoje pelnė Fripresci apdovanojimą. Taip pat festivalis rodys trumpametražį kūrėjo filmą „Laiškas“.

Austrų aktorė Margarethe Tiesel

Kine vaidina nuo 1984 m., tačiau labiausiai išpopuliarėjo praėjusiais metais, suvaidinusi pirmojoje iš Ulricho Seidlio trilogijos dalių „Rojus: meilė“. 2012 m. Kanų kino festivalyje šis filmas buvo apdovanota Žiuri prizu, o pagrindinio vaidmens aktorė Margarethe Tiesel nominuota Europos kino akademijos apdovanojimui. Šių metų pradžioje buvo Austrijos kino akademijos buvo įvertinta kaip geriausia šalies aktorė.

Rumunų režisierius, prodiuseris Tudoras Giurgiu

2005 – 2007 m. dirbo Rumunijos nacionalinės televizijos direktoriumi. Transilvanijos filmų festivalio iniciatorius ir prezidentas. Iš viso režisavo šešis, o prodiusavo – 15 filmų. „Kino pavasaryje“ buvo rodomi jo darbai „Supermenas, Spaidermenas ir Betmenas“ (Europos kino meno akademijos apdovanotas kaip geriausias 2012 m. trumpametražis filmas), „Kitos šv. Kalėdos“ (trumpametražis). Šiemet konkursinėje programoje bus rodomas filmas „Apie sraiges ir žmones“.

Izraelio aktorė Hadas Yaron

Venecijos kino festivalyje pripažinta geriausia aktore už vaidmenį R.Burshtein juostoje „(Ne)savo noru“, kurią rodys šių metų „Kino pavasaris“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją