Naujausioje juostoje „007 operacija Skyfall“ (angl. „Skyfall“) J.Dench jau septintąjį kartą pasirodys šiame amplua.

Artėjant didingai 23-osios bondiados dalies premjerai, kuri Lietuvoje įvyks jau lapkričio 1-ąją, kviečiame iš arčiau susipažinti su 77-erių J.Dench – pirmąja moterimi, kuriai buvo patikėtas slaptųjų agentų vadovės vaidmuo.

Pilnas aktorės vardas – Judith Olivia Dench.

J.Dench ūgis 155 cm.

Aktorė buvo susituokusi tik kartą – su aktoriumi Michaelu Williamsu. Santuokoje jie išbuvo beveik trisdešimt metų – iki vyro mirties dienos. Pora kartu susilaukė dukros Taros Cressidos Frances Williams, geriau pažįstamos kaip Finty Williams. Ji taip pat yra aktorė.

J.Dench praktiškai visuomet buvo skiriami garbingų, stiprių moterų vaidmenys.

Pirmąsyk ant scenos J.Dench užlipo pradinėje mokykloje, kai per vaidinimą jai teko sraigės vaidmuo.

1996-aisiais aktorė buvo įrašyta į Didžiosios Britanijos teatro istoriją kaip vienintelė moteris laimėjusi du garsaus aktoriaus Laurence‘o Olivier vardo apdovanojimus už skirtingus vaidmenis.

1999-aisiais J.Dench geriausio antrojo plano aktorės „Oskaru“ buvo įvertinta už vos aštuonias minutes trukusį jos pasirodymą 1998-ųjų filme „Įsimylėjęs Šekspyras“. Judi juostoje pasirodo tik keturiose scenose ir tai yra antras pagal trumpumą vaidmuo, už kurį buvo skirtas „Oskaras“.

Aktorė yra įvertinta dešimtimis teatro, televizijos ir kino apdovanojimų, o 2001-aisiais „Orange Film“ apklausoje J.Dench užėmė antrąją vietą geriausių britų kino aktorių sąraše.

Pirmasis profesionalus J.Dench debiutas įvyko Liverpulyje 1957-aisiais. Ten „Old Vic Company“ spektaklyje „Hamletas“ aktorė atliko Ofelijos vaidmenį.

Filmuodamasi seriale „As Time Goes By“ (rodytas 1992-2005 metais) J.Dench įkalbėdavo kolegas pasislėpti nuo režisieriaus, jei šis palikdavo filmavimo aikštelę.

Net laimėjusi visą kalną įvairių apdovanojimų ir įvertinimų, J.Dench teigia visuomet jaučianti spaudimą ir nesaugumą atlikdama naują vaidmenį. Aktorė yra pareiškusi, kad teatrui ji teikia pirmenybę, darbas televizijoje – antroje vietoje, o filmams likusi trečia vieta.

2005-aisiais „Sky TV“ rengtoje apklausoje J.Dench buvo išrinkta geriausia visų laikų britų aktore.

Mokydamosios dramos mokykloje J.Dench ir kita iškili aktorė Vanessa Redgrave buvo klasės draugės.

J.Dench nuo tada, kai sulaukė 60-ies, buvo net šešis kartus nominuota „Oskarui“. Nė vienas aktorius ar aktorė negali pasigirti tokiu nominacijų kiekiu perkopus 60-metį.

2007-aisiais aktorė neatvyko į „Oskarų“ teikimo ceremonija, nes jai buvo atliekama kelio operacija.

J.Dench su Kate Winslet bei Cate Blanchett dusyk atliko tuos pačius vaidmenis. Kartu su K.Winslet jos abi vaidino pagrindinę heroję 2001-ųjų filme „Iris“. Su C.Blanchett jos abi yra įkūnijusios karalienę Elizabeth I. Visos trys moterys teatre yra atlikusios Ofelijos vaidmenį „Hamlete“.

Aktorė dažnai ekrane pasirodo su artimu bičiuliu Geoffrey Palmeriu.

Savo autobiografijoje „And Furthermore“ J.Dench yra prisipažinusi, kad nesuprato, ką reiškė eiti į 2004-ųjų filmą „Rydiko kronikos“, tačiau tikino kad jai patiko dirbti filmavimo aikštelėje ir sužavėjo scenografija. Beje, už rolę šiame filme net buvo svarstoma aktorę nominuoti negarbingajai „Auksinei avietei“, tačiau vėliau į nominantų sąrašus ji nebuvo įtraukta.

1972-aisiais vos gimus dukrai Finty Williams, J.Dench ir jos sutuoktinis mėgino susilaukti dar vieno kūdikio, tačiau visos jų pastangos buvo bevaisės. Kai aktorei buvo daugiau kaip 40 metų, pora svarstė įsivaikinti mažylį, tačiau galiausiai atsisakė šios minties.

Sutuoktinis M.Williamsas pasipiršo J.Dench per 1970-ųjų Kalėdas, Australijos paplūdimyje.
Aktorė 2004-aisiais tapo oficiali savo anūko, Sammy Williamso, gimusio 1997-aisiais, globėja. Tais metais J.Dench dukra atsigulė į reabilitacijos kliniką gydytis nuo alkoholio priklausomybės.

Visą gyvenimą J.Dench garsėjo kaip ištikima gyvūnų mylėtoja. Ji turi lenktyninį žirgą Smokey Oakey, taip pat augina keturias kates, šunį, dvi jūrų kiaulytes ir turi žuvyčių.

2012-ųjų vasarį J.Dench pareiškė, kad praranda regėjimą, tačiau, kol galės matyti, ketina darbuotis kine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)