76-erių režisierius gali patikti, džiuginti ir liūdinti, tačiau niekas jam nelieka abejingas. Naujausias W.Alleno darbas, filmas „Į Romą su meile“ (angl. „To Rome with Love), išlaikė kūrėjo pastarųjų metų lengvumą, skoningą humorą, jautrią romantiką ir netikėtumus.

Nuotaikinga ir širdį virpinanti juosta „Į Romą su meile“ Lietuvos kino teatrus pasieks rugsėjo 14 dieną, tačiau nekantriausieji W.Alleno kūrybos gerbėjai galės anksčiau suskubti į išankstinius seansus, kurie prasidės nuo rugsėjo 7 dienos.

Artėjant filmo pasirodymui šalies kino mėgėjams, kviečiame iš arčiau susipažinti su W.Allenu, jo kūryba ir gyvenimu.

Brukline gimusio aktoriaus, scenaristo, režisieriaus ir komiko tikrasis vardas Allanas Stewartas Konigsbergas.

W.Allenas visai neaukštas, jo ūgis tik 165 cm.

Dar visai jaunas būsimas kino kūrėjas susižavėjo magiškais triukais ir klarnetu. Šiuos du hobius žymus vyras puoselėja iki šių dienų.

Būdamas 15-os Allanas pradėjo pardavinėti vieno eilutės juokus vietos laikraščio paskalų skilčiai ir per savaitę uždirbdavo 200 JAV dolerių.

Sulaukęs 17-os vaikinas oficialiai pasikeitė vardą ir tapo Heywoodu Allenu. Tuo metu jis jau uždirbo daugiau nei jo abu tėvai kartu sudėjus.

W.Allenas yra aistringas džiazo mylėtojas, tą atspindi jo filmo garso takeliai. Pats jis muzikuoti pradėjo vaikystėje ir sceninį vardą pasiskolino iš garsaus amerikiečių klarnetininko Woody Hermano.

Savo pirmąjį filmą Woody Allenas režisavo 1966-aisiais, tai buvo juosta „What's Up, Tiger Lily?“. Šis režisūrinis debiutas laikomas daugiau teoriniu, mat tai buvo japoniškas filmas apie šnipus, kurį amerikietis įgarsino pats, panaudodamas savo komiškus dialogus apie šnipus, ieškančius slapto kiaušinių mišrainės recepto.

Tikrasis W.Alleno režisūrinis debiutas įvyko 1967-aisiais su filmu „Take the Money and Run“. Nuo šios juostos pasirodymo jis kone visą karjerą maždaug kartą per metus sukurdavo filmą, parašydavo jam scenarijų ir pats jame pasirodydavo, dėl to yra laikomas vienu produktyviausių savo kartos Amerikos režisierių.

Būdamas 19-os W.Allenas susituokė su 16-mete Harlene Rosene, jų santuoka truko nuo 1954 iki 1959 metų. Vėliau buvusi žmona teisme skundė Woody juokelius, viešai pasakytus jos adresu.

1966 metais W.Allenas vedė aktorę Louise Lasser, jie išsiskyrė 1969-ųjų pabaigoje, tačiau po skyrybų Louise pasirodė dar trijuose režisieriaus filmuose.

Apie 1980-uosius W.Allenas pradėjo romaną su aktore Mia Farrow. Nors jie niekuomet nesusituokė ir turėjo atskirus namus, pora įsivaikino du vaikus – dukrą Dylan Farrow (vėliau pasikeitė vardą į Elizą, o vėliau į Malone) ir sūnų Moshę Farrow (pasikeitė vardą į Moses) ir susilaukė biologinio sūnaus Satchelo Farrow (dabar žinomas kaip Ronanas Seamusas Farrowas).

W.Allenas nebuvo įsivaikinęs Mios Farrow įdukros iš ankstesnių santykių Soon-Yi Previn, kuri yra dabartinė jo žmona, tačiau jų 1992-aisiais į viešumą iškilęs romanas užtraukė režisieriaus vaikų rūstybę.

Kai W.Allenas užmezgė santykius su Soon-Yi Previn, jai buvo 21-eri, o jam 56-eri. Kino kūrėjas mylimąją vedė 1997-aisiais, jie turi dvi paaugles įdukras – vieną gimusią Kinijoje, kitą – JAV.

Kaip aktorius W.Allenas dažniausiai vaidina neurotišką niujorkietį.

W.Alleno filmuose dažniausiai pasirodė šios aktorės: Diane Keaton, Mia Farrow, Judy Davis ir Scarlett Johansson.

Daugumoje W.Alleno filmų yra bent vienas herojus, kuris yra rašytojas. Neretai šį vaidmenį kino grandas skiria sau.

Beveik visi ankstesni režisieriaus filmai buvo filmuojami ar vyko Niujorke.

Tokius pat akinius storais, juodais rėmeliais W.Allenas nešioja nuo septintojo dešimtmečio.

Moterys herojės režisieriaus filmuose dažniausiai labai laisvos dvasios, tačiau naivios ir neretai kilusios iš mažo miestelio ar provincijos.

Dauguma W.Alleno filmų yra pagrįsti paties režisieriaus gyvenimiška patirtimi.

W.Allenas puikiai kalba prancūziškai.

Po to, kai filmas išleidžiamas, kino kūrėjas niekuomet pats jo nebežiūri.

Woody buvo pašalintas iš Niujorko universiteto, kur studijavo komunikaciją ir kino meną, vėliau lankė Niujorko miesto koledžą.

W.Allenas dievina Italijoje esančią Veneciją, tad jis padėjo surinkti lėšas Venecijos teatro „La Fenice“, kuris buvo sunaikintas per gaisrą, atstatymui.

Žurnalas „Empire“ 1995-aisiais įrašė W.Alleną į šimto seksualiausių kino žvaigždžių sąrašą 89-uoju numeriu.

Kino kūrėjas yra prisipažinęs, kad jis dievaičiais laiko režisierius Ingmarą Bergmaną ir Federico Fellini, aktorių Groucho Marxą, kompozitorių Cole‘ą Porterį ir rašytoją bei dramaturgą Antoną Čechovą.

W.Allenas pirmąsyk apsilankė Kanų kino festivalyje 2002-aisiais, jis ten atsiėmė „Palmės šakelę“ už viso gyvenimo nuopelnus.

W.Allenas turi žydiškų šaknų, kalba hebrajų ir jidiš kalbomis.

Kino kūrėjas yra ilgametis NBA komandos Niujorko „Knicks“ gerbėjas.

W.Allenas yra didelis Alfredo Zitarrosa, vieno garsiausių Urugvajaus dainininkų ir kompozitorių, gerbėjas.

Kino grandas yra vegetaras.

Woody Allenas turi daugybę fobijų. Jis bijo vorų, vabzdžių, tiesioginės saulės šviesos, šunų, aukščio, masinių susibūrimų, vėžio, mirties ir bakterijų. Taip pat jis yra sakęs, kad jį baugina viešbučių vonios kambariai.

Ispanijos Oviedo mieste yra natūralaus dydžio W.Alleno statula.

Nors W.Allenas filmuose yra vaidinęs moksliuką, vidurinėje jis buvo populiarus moksleivis, žaidė beisbolą ir krepšinį.

W.Allenas yra vyriausias žmogus laimėjęs „Oskarą“ už originalų scenarijų. Šį apdovanojimą jis gavo šiemet už filmą „Vidurnaktis Paryžiuje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)