Filme „Bastūnas, Siuvėjas, Kareivis, Šnipas“ britas atlieka vieno iš šnipų grupės – „Siuvėjo“ – rolę. Dažniausiai įsimenančius vaidmenis pasirenkančiam C.Firthui teko įkūnyti savimi patenkintą, išdidų, šaltakraujišką ir kiek bohemišką Bilą Heitoną. Artėjant kino juostos premjerai, siūlome artimiau susipažinti su aktoriumi, kuriam 2011-ųjų sausio 13-ąją buvo įteikta 2429-oji žvaigždė Holivudo šlovės alėjoje.

C.Firthas gimė akademikų šeimoje – jo tėvas yra istorijos, o motina – lyginamųjų religijos studijų dėstytoja.

Trys iš keturių aktoriaus senelių buvo metodistų bažnyčios misionieriai, tad būdamas visai mažas C.Firthas gyveno Nigerijoje. Į Angliją jaunasis aktorius grįžo būdamas 5-erių.

Savo vienintelę žmoną italų prodiuserę ir dokumentinių filmų režisierę Livią Giuggioli C.Firthas vedė 1997-ųjų birželio 21-ąją. Pora turi du sūnus – 10-metį Lucą ir 8-erių Matteo.

C.Firthas italų kalbos pradėjo mokytis tada, kai ėmė susitikinėti su L.Giuggioli. Dabar jis puikiai įvaldęs šią kalbą.

Aktorius su šeima gyvena ir Londone, ir Italijoje.

C.Firthas yra „Arsenal“ futbolo klubo gerbėjas.

2011-ųjų balandį autoritetingas žurnalas „Time“ įtraukė C.Firthą į šimto pasaulio įtakingiausių žmonių sąrašą.

1989-aisiais C.Firthas buvo užmezgęs santykius su kolege Meg Tilly, su kuria kartu filmavosi romantinėje dramoje „Valmonas“.

1990-aisiais M.Tilly pagimdė aktoriui sūnų Williamą Josephą Firthą. C.Firthas iki šiol artimai bendrauja su sūnumi ir dviem aktorės vaikais iš ankstesnės santuokos, kuriuos vadina savais. Pora išsiskyrė 1994-aisiais.

Filmuodamasis 1995-ųjų seriale „Pride and Prejudice“ (liet. „Puikybė ir prietarai“) aktorius užmezgė romaną su kolege Jennifer Ehle.

C.Firthas 2001-aisiais buvo įrašytas į žurnalo „People“ sudarytą „50-ies gražiausių pasaulio žmonių“ sąrašą.

Aktorius kino filmuose dukart prarado savo mylimąsias Fiennesų šeimos vyrams – Ralphui Fiennesui filme „Anglas ligonis“ 1996-aisiais ir Josephui Fiennesui filme „Įsimylėjęs Šekspyras“ 1998-aisiais.

Herojų vardu „ponas Darsis“ C.Firthas ekrane vaidino triskart: seriale „Puikybė ir prietarai“ bei filmuose „Bridžitos Džouns dienoraštis“ 2001-aisiais ir „Bridžita Džouns: Ties proto riba“ 2004-aisiais.

Nors dažniausiai C.Firthas gerai sutaria su kitais aktoriais, jis buvo viešai susipešęs su kolega Rupertu Everettu. Jie niekada neatskleidė ginčo priežasties.

Aktoriaus artimieji ir kolegos mėgsta pašmaikštauti, kad C.Firthas yra visiškai neseksualus.

C.Firthas yra antras žmogus dvejus metus iš eilės laimėjęs Britų kino ir televizijos meno akademijos apdovanojimą kaip geriausias aktorius. Tokios garbės jis nusipelnė 2009-aisiais už filmą „Vienišas vyras“ (angl. „A single man“) ir 2010-aisiais už „Karaliaus kalbą“. Pirmasis tokio pasiekimo autorius – amerikietis aktorius Rodas Steigeris, taip pat įvertintas septintajame dešimtmetyje.

Už nuopelnus menui 2011-aisiais C.Firthas iš Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II gavo Britanijos Imperijos 2-ojo laipsnio ordino kavalieriaus titulą.

Prieš karališkąsias verstuves, 2011-ųjų kovą, C.Firthas su žmona pietavo kartu su Didžiosios Britanijos princu Williamu ir jo žmona tapusia Kate Middleton.

Apie amerikiečius aktorius yra pasakęs: „Didžiausia amerikiečių silpnybė – ironijos trūkumas. Jie per rimti!“

C.Firthas viešai pareiškė nemėginsiantis atrodyti seksualus. „Pamirškite bet kokius bandymus atrodyti seksualiai. Tai siaubinga“, – sakė jis.

Juokaudamas apie jo herojų moteris „vagiančius“ brolius Fiennesus C.Firthas sakė: „Na, jei noriu, kad mano karjera pasisektų, reikėtų pasiieškoti daugiau Fiennesų.“

Aktorius savo išvaizdą vadina neutralia: „Fiziškai aš esu neutralus ir tai man labai padeda. Mano toks veidas, kad jį lengva paversti kur kas gražesniu ar kur kas baisesniu.“

Britas neslepia, kokio amžiaus moterims yra patraukliausiais. „Pastebėjau, kad esu labai geidžiamas pensinio ir vyresnio amžiaus moterų. Viena jų ligoninėje man pasakė, kad gydytojas jai uždraudė žiūrėti serialą „Puikybė ir prietarai“, mat nuo manęs ekrane jai pakildavo spaudimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją