Vilniaus miestas deklaruoja siekį tapti vienu iš padidėjusios Europos Sąjungos kultūrinės traukos centrų. Tam, be kita ko, reikia nuolatinių svarių, tarptautinį dėmesį patraukiančių renginių.

Oskaro Koršunovo teatras per kelerius egzistavimo metus sukūrė savo repertuarą, išmaišė daugybę pasaulio šalių bei festivalių, pelnė prestižinių apdovanojimų, užėmė vieno iš Lietuvos teatro lyderių pozicijas.

Sukaupęs vertingų tarptautinių kontaktų, jusdamas ir pats kurdamas tarptautinio teatro gyvenimo kontekstą, OKT brandino planus plėsti savo veiklą. Taip nauja teatrinė iniciatyva rado vietos po 2003 m. įkurtos viešosios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ stogu. Šiemet turime būrį stiprių rėmėjų, valstybinių ir privačių. Dėkojame visiems, patikėjusiems naujo festivalio komanda ir idėja.

Kodėl "Sirenos"? Antikinėje mitologijoje šios merginos – paukščiai pavojingai viliojo pro šalį plaukiančius jūreivius. Festivalis – kaip gundymas, kvietimas, burtai, kuriems neįmanoma atsispirti. Ir kaip šiandieninis aliarmo, perspėjimo, pavojaus signalas, akimirksniu prikaustantis dėmesį. Savo vietos ieškančiam festivaliui reikia, kad jį matytų ir išgirstų.

Kam „dar vienas“ festivalis?

Lietuvoje tai nėra „dar vienas tarptautinis teatro festivalis“. Po 2000 m. įvykusio paskutiniojo, šeštojo, tarptautinio teatro festivalio LIFE, Lietuvoje akivaizdžiai sutriko teatrinių mainų apytaka. Lietuva teatro srityje ėmė žaisti “į vienus vartus” – kelios trupės sėkmingai gastroliuoja svetur, tačiau užsienio teatras šalyje pristatomas labai fragmentiškai, atsitiktinai (išsiskiria tik konceptuali, kryptinga Naujosios dramos akcija). "Sirenų" sumanytojai viliasi, kad kūrybinės idėjos vėl ims cirkuliuoti abiem kryptim – ne tik iš Lietuvos, bet ir į Lietuvą. Antraip rizikuojam tapti kultūrine provincija.

Toks renginys labai reikalingas ir miestui, jo gyventojams. Bandysime atstatyti ryšius su įvairiomis visuomenės grupėmis, įtikinti “prarastą publiką” vėl “patikėti” teatru, užmegzti ryšius su nauja publika. Žinome, kad žiūrovai čia supranta teatrą, turi savo skonį ir pomėgius. Jie tikrai verti konceptualaus ir kokybiško teatro renginio. Festivalis dės pastangas, kad įvairiausi miesto gyventojai ateitų į teatrą, kreiptų dėmesį į kūrėjų siūlomas sąsajas ir konfrontacijas. "Sirenos" siūlo teatrą kaip žemėlapį, į kurį žvelgdami žiūrovai gali rinktis savo trajektorijas.

Tarptautinėje arenoje festivalis visų pirma gali pristatyti stiprų savo šalies teatrą, turintį autoritetą tiek Rytuose, tiek Vakaruose. Festivaliui palanki Europos Sąjungos naujausia geopolitinė realybė. Vilniaus sociokultūrinė erdvė leidžia jungti ir perkurti konkuruojančias ideologijas, reaguoti į patiriamas įtakas ir jas transformuoti. "Sirenomis" galime kurti savo modelius, pateikti savo situacijos versiją/vertinimus.

Koks festivalis?

Festivalis – tai visada kūrybinės energijos koncentracija. Mums rūpi visi gyvybingi (ir publikai neabejingi!) kūrėjai: teatro maištininkai, juokdariai, išminčiai – seni, jauni, pradedantys. Primetamų ribų įveikimas, naujos eksperimentinės strategijos, kultūrinės sąveikos, impulsai, jautrumas pokyčiams – visa tai festivalio veiklos lauko orientyrai. Neketiname atstovauti kokios nors estetikos, bet kviečiame dalyvauti ir kuriame galimybę įsijungti. "Sirenos" siekia pristatyti į iššūkius reaguojantį ir iššūkius metantį šiuolaikinį Europos teatrą ir iškelti kultūrinę partnerystę kaip vertybę. Rengdami "Sirenas" laikomės darbinio devizo: nauja realybė – naujas teatras – kokiai auditorijai? Trikampio “realybė – teatras/menas/fikcija – publika” tarpusavio ryšiai ir bus tyrinėjami įvairiais pjūviais.

Festivalio programą siūlome kaip žemėlapį, į kurį žvelgdami galite dėlioti savo maršrutus.

Europos teatro sirenomis visų pirma pristatysime ypatingas Vidurio ir Rytų Europos režisierių patirtis. Per paskutinius penkiolika metų postsovietiniame regione susiformavo nauja savito braižo kūrėjų karta. Šie besikeičiančio pasaulio interpretatoriai tapo savotiškais tranzitiniais režisieriais – išėjusiais iš režimo ir bandančiais pritapti bei įsitvirtinti demokratiškoje erdvėje. Jie gyvena ir kuria ypatingoje paribio situacijoje. Jų ieškojimus, originalumą išryškina kontekstas, kurį kuria kitų platumų ar kitos kartos režisierių kūryba, taip pat peržengianti konvencionalaus scenos meno ribas.

Lietuvos teatro sirenos – tai įdomiausi pastarųjų sezonų spektakliai, kurių kūrėjai tyrinėja naujas scenos meno teritorijas.

Sirenų gundymai – malonumus ir naudą derinanti festivalio dalis. Ją sudaro atlikėjų menų vadybininkams skirtas seminaras „Nauja publika: kur ieškoti, kaip ugdyti“ ir Barbakano klubo programa.

Kviečiame dalyvauti ir rinktis savo trajektorijas!


Elona Bajorinienė, meno vadovė

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją