„Ji iškeliavo ramiai“, - teigia aktorės agentas.

Kartu su aktore paskutinėmis akimirkomis buvo vaikai Michaelas Wildingas, Christopheris Wildingas, Liza Todd ir Maria Burton.

E. Taylor apie pusantro mėnesio dėl širdies ligų išgulėjo „Cedar-Cinai“ medicinos centre Los Andžele.

E. Taylor išgarsėjo vaikystėje, nuo tada suvaidino 50-yje filmų. Už vaidmenis filmuose „Butterfield 8“ ir „Who’s Afraid of Virginia Woolf?“ („Kas bijo Virginios Woolf?“) buvo apdovanota „Oskarais“.

Aktorė garsėjo nepaprastu grožiu ir audringu asmeniniu gyvenimu (buvo ištekėjusi 8 kartus). Tiesa, ji nepasižymėjo stipria sveikata.

Vyresniame amžiuje ji darbavosi įvairių humanitarinių organizacijų labui, ypač prisidėjo prie AIDS tyrimų. Už tai 1993 m. buvo apdovanota specialiai įsteigtu „Oskaro“ apdovanojimu.

„Mano motina buvo ypatinga moteris, ėmusi iš gyvenimo viską, kas įmanoma, su aistra, humoru ir meile, – rašoma jos sūnaus Michaelo Wildingo pranešime. – Nors jos netektis skaudi, ji buvo mums artima ir brangi, mus visada įkvėps jos nuolatinis indėlis į mūsų pasaulį. Jos darbas kine, sėkminga veikla versle, drąsus, nepaliaujamas dalyvavimas kovoje su ŽIV ir AIDS – dėl viso šito be galo didžiuojamės jos pasiekimais. Žinome, kad pasaulis, kuriame gyveno mama, tapo geresnis. Jos palikimas niekada neišblės, jos dvasia visada bus su mumis, o mūsų širdyse visada rusens meilė jai.“

2006 m. CNN televizijos Larry’o Kingo laidoje ji viešai paneigė gandus, kad serga Alzheimerio liga.

E. Tylor buvo atliktos trys klubo operacijos, išoperuotas nepiktybinis smegenų auglys, ji yra sirgusi plaučių uždegimu.

E. Tylor išgarsėjo būdama 12 m., suvaidinusi filme „National Velvet“. Tada visi sužinojo apie jos išraiškingas akis, ryškų grožį ir aistrą deimantams.

Paskutinis jos vaidmuo buvo 2001 m. TV filme „Old Broads“, paskutinis vaidmuo Holivude – 1994 m. veiksmo komedijoje „The Flinstones“. Vėliau ji tik dalyvaudavo labdaros renginiuose, ypač susijusiuose su jos AIDS fondu.

Elizabeth Taylor - aksominių akių kino dievaitė

Velionė Elizabeth Taylor buvo visus Holivudo standartus atitinkanti aksominių akių gražuolė, pagarsėjusi ne tik dėl ekspertų įvertintos ir "Oskarais" apdovanotos vaidybos, bet ir dėl audringų meilės nuotykių, kuriuos vainikavo aštuonios santuokos.

Per daugiau nei penkis dešimtmečius trukusią filmavimosi karjerą aktorė buvo apdovanota dviem Kino ir meno akademijos prizais, vienas kurių jai atiteko už vaidmenį klasika tapusiame 1966 metų filme "Kas bijo Virdžinijos Vulf ?" (Who's Afraid of Virginia Woolf?), kuriame, kaip ir daugelyje kitų, ji vaidino su dukart jos vyru tapusiu Richardu Burtonu.

Vėlesniais metais, silpstant sveikatai, aktorė iki paskutinių dienų aktyviai dalyvavo renkant lėšas kovai su AIDS, tačiau vengė viešumos, nors 2009 metais ir neliko nepastebėta savo ilgamečio draugo Michaelo Jacksono laidotuvėse.

E.Taylor gimė 1932 metų vasario 27 dieną Londone, o 1939 metais su savo tėvais amerikiečiais buvo evakuota į Kaliforniją, kur netrukus jos tėvo meno galerijoje gražuolę pastebėjo " Universal Studios" vadovo sužadėtinė.

Jau 1942 metais ji debiutavo filme "Kas minutę gimsta po vieną" (There's One Born Every Minute), o 1944 metais tapo tikra garsenybe, kai filme "Nacionalinis prizas" (National Velvet) suvaidino berniuku persirengusią mergaitę, kuri laimėjo žirgų lenktynes.

"Iki vyrų, mano didžioji meilė buvo gyvūnai, ir jie tebėra iki šiol", - vėliau yra sakiusi E.Taylor.

Filmavimo aikštelėje mokslus ėjusios merginos dėmesys netrukus nukrypo į vyrus.

Pirmą kartą E.Taylor ištekėjo už širdžių ėdiko ir viešbučių tinklo įpėdinio Nicky Hiltono 1950 metais, būdama 18-os. Ši santuoka truko vos 203 dienas ir iširo neatlaikiusi sutuoktinio žodinio ir fizinio užgauliojimo, nepaisant prabangios vestuvių puotos Holivude ir tris mėnesius trukusio medaus mėnesio Europoje.

Tačiau E.Taylor gyvenimas tęsėsi. 1952 metais ji susituokė su 19 metų už ją vyresniu, didelį pasisekimą tarp moterų turinčiu britu Michaelu Wildingu, su kuriuo susilaukė dviejų vaikų - Michaelo ir Christopherio.

Nors E.Taylor tvirtino, kad M.Wildingas jos gyvenimui suteikė stabilumo, matomai jai to neužteko. 1956 metais ji padavė skyrybų prašymą ir, po išsiskyrimo su vyru praėjus vos kelioms dienoms, sulaukė 49-erių metų prodiuserio Michaelo Toddo piršlybų.

Ryžtingas ir valdingo būdo M.Toddas buvo pirma didžioji E.Taylor meilė. 1957 metų rugpjūtį E.Taylor jam pagimdė dukterį Elizabeth Frances, tačiau dar po septynių mėnesių šeimą ištiko tragedija - M.Toddas žuvo per lėktuvo katastrofą Naujajame Meksike.

Netekties sugniuždytą E.Taylor laidotuvėse lydėjo M.Toddo geriausias draugas dainininkas Eddie Fisheris, kurio žmona aktorė Debbie Reynolds buvo pasilikusi Kalifornijoje rūpintis E.Taylor vaikais.

Netrukus iš gedinčios našlės šeimos ardytoja virtusi E.Taylor paveržė E.Fisherį iš savo kolegės D.Reynolds ir tokiu poelgiu sukėlė didžiulį skandalą puritoniškoje Amerikoje.

Porai 1959 metais susituokus, visuomenės nepasitenkinimas vos nesužlugdė stulbinančiai sėkmingos E.Taylor aktorės karjeros.

Tuomet aktorė su Paulu Newmanu buvo tik ką užbaigusi filmuotis Tennessee Williams pjesės 1958 metų ekranizacijoje "Katė ant įkaitusio skardinio stogo" (Cat on a Hot Tin Roof) ir sulaukusi kritikų liaupsių už darbą filme "Milžinas" (Giant) 1956)), kuriame nusifilmavo su Rocku Hudsonu ir Jamesu Deanu.

Bet po skandalo aktorės žvaigždė sužibo dar ryškiau. Kartu su Katharine Hepburn ir Montgomery Cliftu 1959 metais E.Taylor suvaidino dar vienoje T.Williamso pjesėje "Staiga praėjusią vasarą" (Suddenly Last Summer).

Dar kitais metais ji gavo pirmąjį "Oskarą", suvaidinusi aukštuomenės merginą filme ""Butterfield 8", kurio, kaip kalbama, pati aktorė nekentė.

Vėliau jos darbų sąraše atsirado "Kleopatra" (Cleopatra (1962) - "be jokios abejonės, pats įmantriausias kada nors sukurtas pramoginis filmas ", kalbėjo žvaigždė apie brangiausią to meto Holivudo juostą, už vaidmenį kurioje jai tuomet buvo sumokėta rekordinė 1 mln. JAV dolerių suma.

Nors filmas didelio pasisekimo nesulaukė, tačiau jo antikinės filmavimo aikštelės dekoracijos puikiai tiko naujam meilės nuotykiui tarp aktorės ir tuomet dar vedusio aktoriaus R.Burtono užsimegzti.

"Elizabeth pažiūri į tave tomis savo akimis ir tavo kraujas užverda", - tuomet pasakojo antruoju Laurencu Olivier vadinamas aktorius R.Burtonas.

Jiedu susituokė 1964 metų kovą Monrealyje. Tuomet aktoriai filmavosi juostoje "Kas bijo Vidžinijos Vulf", kurioje pasakojama apie girtuoklysčių, pykčio protrūkių nesėkmių sužlugdytą santuoką, ir yra pranašiškai atspindėti poros bendro gyvenimo metai.

1974 metų birželio mėnesį E.Taylor ir Burtonas išsiskyrė, spalio mėnesį susituokė Botsvanoje, o 1976 metais vėl pasuko skirtingais keliais. Prieš mirtį R.Burtonas sakė: "mes niekada tikrai nebuvome išsiskyrę ir niekada neišsiskirsime".

Subyrėjus šiai santuokai, E.Taylor daug gėrė, karjera žlugo. Širdies žaizdų neišgydė ir septintoji aktorės santuoka su Virdžinijos senatoriumi Johnu Warneriu, trukusi nuo 1976 iki 1982 metų.

Devintajame dešimtmetyje E.Taylor buvo tapusi nuolatine priklausomybės ligų centro "Betty Ford Clinic" Kalifornijoje paciente. Vis tik, įveikusi priklausomybę nuo alkoholio ir skausmą malšinančių vaistų, aktorė ėmėsi labdaringos veiklos ir pradėjo rinkti lėšas AIDS aukoms.

1991 metais E.Taylor dar kartą nustebino pasaulį, aštuntą kartą ištekėdama už 40-mečio statybininko, su kuriuo susipažino reabilitacijos klinikoje. Po trejų metų pora išsiskyrė draugiškai.

E.Taylor sveikata silpo. 1997 metais jai buvo išoperuotas galvos smegenų auglys, o 2006 metais ji tikslingai pasirodė per televiziją, norėdama paneigti gandus apie neva ją kankinantį Alzheimerį.

2008 metų liepos mėnesį, E.Taylor atsidūrus ligoninėje, pasigirdo gandų, jog aktorė yra ant mirties slenksčio. Tačiau jos atstovas šiuos gandus paneigė. 2009 metais žvaigždei buvo operuotas širdies vožtuvas. "Jaučiuosi, lyg turėčiau visiškai naują švytuoklę", - rašė aktorė tinkle "Tweeter" po operacijos.

2011 metų vasario mėnesį dėl širdies nepakankamumo aktorė buvo paguldyta į "Cedars-Sinai" ligoninę Los Andžele, kur trečiadienį mirė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją