Nurodoma, kad galutinės stadijos prostatos vėžiu sirgęs 95 metų kino kūrėjas iššoko iš ketvirto aukšto Šv.Jono ligoninėje Romoje.

"Mirtis manęs nebaugina - ji mane trikdo. Pavyzdžiui, man nepatinka, kad kažkas rytoj gyvens, o manęs jau nebebus. Mane trikdo nebegalėjimas ilgiau gyventi, o ne būti mirusiam", - jis sakė 2007 metais, duodamas interviu žurnalui "Vanity Fair".

M.Monicelli išgarsino filmai, laikomi vienomis iš geriausių italų kino komedijų. Tarp jų - ir vienu iš geriausių jo kūrinių laikoma filmų serija "Mano draugai" („Amici miei“), kurioje vaidino aktoriai Ugo Tognazzi ir Philippe'as Noiret.

Šis režisierius 1958 sukūrė didelio pasisekimo sulaukusį filmą "Piktadariai liko nežinomi" („I Soliti Ignoti“), kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė aktoriai Marcello Mastroianni ir Claudia Cardinale, o 1959 metais - kino juostą "Didysis karas" („La grande guerra“).

Už pastarąjį M. Monicelli pelnė "Auksinį liūtą" Venecijos kino festivalyje ir buvo nominuotas "Oskarui".

1915 metais Toskanos mieste Vieredže gimęs M. Monicelli taip pat dirbo teatre ir televizijoje. Iš viso jis režisavo apie 65 filmus.

Italų kino kūrėjas buvo keturis kartus nominuotas "Oskarui", tačiau šio prestižinio apdovanojimo niekada nepelnė.

Pirmąjį trumpą filmą jis sukūrė būdamas 19 metų, o M. Monicelli debiutas režisūroje įvyko 1949 metais, bendradarbiaujant su garsiu italų komiku Toto. Ši partnerystė juos abu išgarsino pasaulyje.

Pokario metais M. Monicelli dirbo su kai kuriai garsiausiais italų aktoriais, tarp jų M. Mastroianni, Sophia Loren, Vittorio Gassmanas, Alberto Sordi, Anna Magnani, C. Cardinale ir Monica Vitti.

Tapęs Italijos pokario kino grandu, jis padėjo iškilti M. Mastroianni, kuris taip pat vaidino režisieriaus Federico Fellini filme "Saldus gyvenimas" („La Dolce Vita“), taip pat V. Gassmanui ir C. Cardinale.

M. Monicelli yra pelnęs daug apdovanojimų, tarp jų "Auksinį liūtą" už viso gyvenimo pasiekimus.

Režisierius taip pat buvo žinomas dėl savo kairiųjų pažiūrų ir, pasako jo paties, kritiško požiūrio į materialistines, miesčioniškas vertybes, kurias esą įkūnija dabartinis Italijos premjeras Silvio Berlusconi.

Pernai birželį jis ragino studentus protestuoti prieš kultūrai skiriamų lėšų mažinimą, kurį siūlė S. Berlusconi dešinioji koalicinė vyriausybė.

"Italija užsienyje žinoma vien dėl savo kultūros, todėl teisinga, kad jie (studentai) dabar ketina kovoti", - sakė M.Monicelli, tuo pačiu smerkdamas šiais laikais įsigalėjusią "turtų vaikymosi" kultūrą.