1977 m. 42-ejų mirusio Elvio Presley’io turtas iš honorarų už muziką, skaitmeninius diskus ir turizmą jo name „Graceland“ gerokai padidėjo. Šiais metais jo namas atnešė 36 mln. svarų. E. Presley namas „Graceland“ – antras lankomiausias namas JAV po Baltųjų Rūmų. Atlikėjo buvusi žmona Priscilla susikrovė milijonus iš rokenrolo karaliaus šlovės atgarsių. Ji su dukterimi Lisa Marie – pagrindinės paveldėtojos.

Johnas Lennonas – 200 mln. svarų

Vienoje grupės „Beatles“ dainoje yra tokie žodžiai: „Už pinigus meilės nenusipirksi.“ O J. Lennono vardas uždirbo didžiules sumas po to, kai 1980 m. jį nušovė Niujorke. 27 jo singlai yra JAV geriausių dainų sąrašuose, kasmet parduodama dešimtys milijonų jo albumų. Kam atitenka pinigai?

Manoma, kad jo našlė Yoko Ono sukaupė jau 300 mln. svarų iš autorinių honorarų. Ji yra davusi leidimą visur naudoti J. Lennono atvaizdą – pradedant kavos puodeliais, baigiant apsauginiais kremais nuo saulės. Sukurti netgi laikrodžiai su jo sėdynės atvaizdu.

2008 m. ji pardavė „Ben&Jerry“ ledų gamintojai teisę naudoti jo vardą. Tačiau kitas buvęs „Beatles“ narys Paulas McCartney’is ir „Apple Records“ griežtai tvarko muzikinį J. Lennono palikimą.

40 m. J. Lennonas mirė, turėdamas 100 mln. svarų, nuo to laiko jo turtas padidėjo iki 200 mln. svarų.

Michaelas Jacksonas – 168 mln. svarų

Po netikėtos mirties pernai birželį dainininko dainos šoktelėjo į dešimtukų viršūnes. Už jas ir filmą „This Is It“ jau pelnyta 40 mln. svarų. Įvairūs sandoriai po jo mirties toliau neša pinigus. Pavyzdžiui, „Ubisoft Entertainment“ įsigijo teises šokių žaidimui ir iš anksto sumokėjo 20 mln. svarų.

Po M. Jacksono mirties visame pasaulyje nupirkta 10,4 mln. albumų, pelnas už juos, neatskaičius mokesčių, yra 168 mln. svarų. Pomirtinis sandoris su „Sony Music“ dėl dar neišleistų M. Jacksono kūrinių per septynerius metus žada atnešti 130 mln. svarų pelno.

Pinigai atitenka jo motinai Katherine ir vaikams – Princeui, Paris ir Blanket, 80 pro. – jiems, 20 proc. – labdarai.

Marilyn Monroe – 96 mln. svarų

Aktorės turtą tvarkanti kompanija „CMG Worldwide“ visame pasaulyje pardavinėja jos atvaizdą. 1962 m. mirusi garsenybė po mirties išnaudojama ne mažiau, nei būdama gyva, leidimai naudoti jos atvaizdą parduodami įvairioms įmonėms – pradedant „Visa“, baigiant „Volkswagen“.
Už įvairius parduotus M. Monroe daiktus surinkti milijonai. Jos atvaizdas puošia plakatus, sveikinimo atvirukus. Kasmet aktorės turtas padidėja apie 2 mln. svarų. 36 m. aktorė mirė turėdama 1 mln. svarų.

Tris ketvirtadalius turto M. Monroe paliko vaidybos mokytojui Lee Strasbergui, ketvirtadalį – savo psichoanalitikei Marianne Kris.

Freddie’is Mercury’is – 50 mln. svarų

Roko grupės „Queen“ žvaigždė Freddie’is Mercury’is po mirties tapo turtingesnis, nei kada buvo gyvenime. 1991 m. būdamas 45-erių jis mirė nuo AIDS turėdamas 20 mln. svarų. Nuo to laiko jis vis populiarėja. Per pastaruosius du dešimtmečius iš autorinių honorarų už muziką, miuziklą „Queen“ ir „Queen“ koncertinius turus velioniui F. Mercury’ui įplaukė 50 mln. svarų.

Jungtinėse Valstijose nupirkta 32,5 mln. „Queen“ albumų, apie pusė iš jų – po F. Mercury’o mirties. Didžioji pelno dalis atitenka biseksualaus atlikėjo ilgametei draugei, su kuria jie nebuvo oficialiai susituokę, Mary Austin.

George’as Harrisonas – 40 mln. svarų

„Beatlles“ narys buvo dar ir įrašų prodiuseris bei įkūrė kompaniją „HandMade Films“, atnešusią apsukriam liverpuliečiui nemažai pelno. Kompaniją jis pardavė 1994 m. Visgi daugiausiai pinigų jis uždirbo iš muzikos. 2001 m. po mirties testamentu jis paliko 100 mln. svarų, jo turtas didėjo iš autorinių sutarčių atlyginimų.


Agatha Christie – 40 mln. svarų

Detektyvų karalienė mirė 1976 m. būdama 85 m., o pinigai už jos romanus nepaliauja plaukę. Populiariausi detektyvai – apie Hercule Poirot ir Miss Marple.

A. Christie yra pardavusi daugiausiai knygų pasaulyje ir įtraukta į Gineso rekordų knygą.
Daugiau nei 2 mln. rašytojos knygų išversta daugiau nei į 45 kalbas. Pjesė pagal jos kūrinį „Mousetrap“ („Pelėkautai“) yra ilgiausiai rodomas spektaklis pasaulyje, vien Londone jis kasmet atneša po 5 mln. svarų.

Pagrindinis jos turtų paveldėtojas – anūkas Mathew Prichardas. Jis vadovauja kompanijai „Agatha Christie Ltd“ ir gauna autorinį atlyginimą už 88 knygų, 17-os pjesių ir 100 apsakymų leidybą.

Jimis Hendrixas – 35 mln. svarų

J. Hendrixas sukūrė daug dainų ir sudarė sutartį su „Sony“ kompanija. Atlikėjas mirė 1970 m. perdozavęs narkotikų, jam tebuvo 27-eri. Už autorines teises į jo kūrinus kasmet uždirbama apie 4 mln. svarų.

Albertas Einsteinas – 30 mln. svarų

Jis mirė 1955 m. būdamas 76-erių, o jo turtas toliau didėja. 2007 m. už sutartį su „Disney“ kino kompanija prie jo turto prisidėjo 12,5 mln. svarų.

Bobas Marley’is – 8 mln. svarų

Regio žvaigždė mirė 1981 m. nuo vėžio (36 m.). Manoma, kad vienuž albumo „Legend“ autorines teises po atlikėjo mirties artimieji gavo10 mln. svarų. Jie taip pat pardavinėja internetu drabužius ir įvairiusdaiktus. Jie uždraudė kompanijai „Universal Music“ be leidimopardavinėti B. Marley’io melodijas telefonams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)