Šeštadienio popietę 32 metų princesė Victoria Stokholmo katedroje sumainė žiedus su 36 metų nekilmingu verslininku Danieliu Westlingu, o vėliau jaunavedžiai arklių traukiama karieta prariedėjo išpuoštu sostinės centru.

Vedybų ceremonijos liudininkais tapo daugiau nei 1 200 kviestinių svečių, tarp jų karališkųjų šeimų nariai iš viso pasaulio. Buvo planuojama, kad atvyks Nyderlandų karalienė Beatrix (Beatričė), Monako karalius Albertas, Jordanijos karalius Abdullah (Abdula) ir keli Skandinavijos šalių karališkieji asmenys.


Stokholmas pasitelkė visus pajėgumus, kad deramai pasirengtų didžiajai dienai. Sostinės gatves puošė daugybė gėlių bei mėlynos ir geltonos spalvų vėliavų, miesto centre patruliavo naujai siūtomis uniformomis vilkintys policininkai, o kelyje, kuriuo per Stokholmą riedėjo poros karieta, dar savaitės pradžioje buvo įrengtos užtvaros.

Visą miestą puošė plakatai su laimingais besišypsančių būsimų sutuoktinių veidais.

Parduotuvių lentynos lūžo nuo daugybės pigių niekučių ir įvairiausių dekoratyvinių daiktų su karališkųjų sutuoktuvių įspaudu, įskaitant rožines siuvinėtas šlepetes, bokalus, lėkštes, pašto ženklus, monetas su Victorios ir Danielio portretais bei specialiai šių vestuvių proga pagamintų šokoladinių saldainių dėžutes.

Šv.Mikalojaus katedra, vadinama Didžiąja bažnyčia, kur vyko Victorios ir Danielio santuokos ceremonija, buvo iš esmės pertvarkyta, kaip ir jų būsimoji rezidencija Hagos rūmuose Stokholmo priemiestyje Solnoje.

Šių vedybų ceremonija ir su ja susiję renginiai bus "daug svarbesni negu visi kiti kada nors organizuoti" karališkųjų rūmų, sakė jų atstovė spaudai Nina Eldh.
Švedijos sostinė, įsikūrusi 14-oje Baltijos jūros salų, turėtų tapti vaizdingu fonu būsimosios karalienės vestuvėms.

Karališkieji rūmai trečiadienį pranešė, kad nuotaką lydės dešimt pamergių ir pažų, įskaitant kelias jaunas princeses ir princus.

Nuotaką prie altoriaus palydėjo tėvas, nors šis jos sprendimas šalyje sukėlė nemenką šurmulį. Švedija garsėja kaip viena pažangiausių valstybių lyčių lygybės požiūriu ir čia įprasta, kad jaunikis ir nuotaka žengia prie altoriaus drauge.

Po santuokos ceremonijos karališkoji pora važiavo per Stokholmo centrą arklių traukiama karieta, o vėliau išplaukė į sostinės vandenis karališkąja barža "Vasaorden", kuria princesės tėvai - karalienė Silvia (Silvija) ir karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustavas) - plaukė per savo vestuvių dieną lygiai prieš 34 metus.


Beveik septynių kilometrų trasa bus pati ilgiausia, kuria kada nors yra važiavęs Švedijos karališkasis kortežas, sakė pulkininkas leitenantas Richardas Beckas Friisas Haellas.

Jaunavedžius ir trokštančius juos pamatyti bent akies krašteliu žmones linksmins apie 20 orkestrų, iš jų 19 karinių, išrikiuotų kortežo trasoje.

Stokholme budėjo ne mažiau nei 6 000 kariškių, o aukštai danguje skraidys 18 naikintuvų "Gripen".

Apie 2 000 policijos pareigūnų patruliavo gatvėse per didžiausią iki šiol Švedijos sostinėje surengtą saugumo užtikrinimo operaciją.

Eismas Stokholme sutrikdytas jau kelias dienas, o didžiąją dalį šeštadienio bus visiškai sustabdytas.

Planuodama saugumo priemones švedų policija nurodė atsižvelgsianti į Nyderlandų patirtį. Toje šalyje per karališkuosius renginius imamasi itin griežtų saugumo priemonių nuo praėjusių metų, kai per nepavykusią ataką prieš karališkosios šeimos narius žuvo septyni žmonės.


Ceremonijos, buvo tikimasi, kad pritrauks didžiules minias žmonių, tarp jų šeimų su vaikais. Policija pažadėjo įrengti sostinėje mažiausiai aštuonis centrus, kur budėsiantys žmonės padės pasiklydusiems vaikams rasti tėvus.

Maždaug 2 000 žurnalistų iš viso pasaulio buvo akredituoti nušviesti šias vestuves, o švedų visuomeninė televizija SVT rengiasi didžiausio masto tiesioginei transliacijai per visą savo darbo istoriją.

Jau vestuvių išvakarėse vykęs koncertas, kuriame dalyvavo ir vestuvių puotos svečiai ir jaunavedžiai, susilaukė daug dėmesio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją