"Apie partizanų kovas išleista daug knygų, atsiminimų, o autentiškų dokumentų - mažiau. Šiuo dokumentų rinkiniu siekiame atskleisti partizanų kovos sudėtingumą bei reikšmingumą", - pristatydamas dokumentų rinkinį "Lietuvos partizanų Dainavos apygarda (1945-1952 metais)" pirmadienį kalbėjo leidinio vyriausiasis redaktorius Juozapas Romualdas Bagušauskas.

Rinkinyje skelbiami daugiau bei pustrečio šimto Dainavos apygardos ir Lietuvos laisvės kovas slopinusių okupacinių politinių bei represinių struktūrų dokumentų.

J.R.Bagušauskas tvirtino, jog nors Lietuvos partizanų judėjimas buvo panašus, kiekviename šalies regione vyravo skirtingos tendencijos.

"Jei Tauro apygardos partizanai orientavosi į globališkesnius dalykus, tai iš Dainavos apygardos partizanų dokumentų atsiskleidžia vidaus organizaciniai dalykai", - sakė J.R.Bagušauskas.

Į knygą atrinkti partizanų politinę, ideologinę ir organizacinę veiklą bei svarbiausias kovines operacijas atskleidžiantys dokumentai. Knygoje pateikiami dokumentai atspindi Dainavos apygardos vidinę struktūrą - vadų skyrimą, būrių kūrimą, taip pat partizanų propagandinę veiklą. Skaitytojas galės sužinoti, kokios profesijos žmonės pasirinko partizanų kelią, kokios buvo gyventojų nuotaikos tuo metu.

Skelbiami ir okupantų institucijų dokumentai, kurie atspindi Dainavos apygardos organizavimą, sandarą ir sudėtį, parodo įslaptintą represinių žinybų veiklą naikinant Dzūkijos partizanus.

Šią knygą parengė ir išleido Lietuvos archyvų departamentas ir Lietuvos ypatingasis archyvas.

2000 metais buvo išleistas Lietuvos partizanų Tauro apygardos dokumentų rinkinys, o šių metų rugpjūtį turėtų pasirodyti dokumentų rinkinys apie Rytų Lietuvoje veikusią "Tigro" partizanų rinktinę.

1945 metais lapkričio mėnesį įkurta Dainavos apygarda veikė Alytaus, iš dalies Lazdijų apskrityse.

Tik susikūrusi apygarda vienijo apie 300 partizanų. Pirmasis apygardos vadas ir jos įkūrėjas pulkininkas leitenantas Juozas Vitkus-Kazimieraitis pradėjo centralizuoti Lietuvos partizanų junginius, o 1946 metais įkūrė bendrą Dainavos ir Tauro apygardų Pietų Lietuvos partizanų štabą, paskelbė pirmąją politinę partizanų vadų deklaraciją.

Apygardos partizanai Jurgis Krikščiūnas-Rimvydas ir Kazimieras Pyplys-Mažytis per "geležinę uždangą" perdavė Vakarų pasauliui informaciją apie partizanų kovas. Apygarda leido laikraščius "Aukuras", "Laisvės varpas".

Dainavos apygarda nustojo egzistuoti 1952 metų rugpjūtį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją