Žurnalų "Kultūros barai", "Naujasis židinys-Aidai" ir interneto svetainės "Omni laikas" surengta skaitytojų apklausa buvo sumanyta kaip aštrokos kritikos susilaukusios šių metų Rašytojų sąjungos narių išrinkto geriausių praėjusio amžiaus rašytojų dešimtuko alternatyva.

Tačiau, kaip ketvirtadienį vykusiame apklausos rezultato pristatyme pripažino jos iniciatoriai, ypatingo skirtumo tarp visų keturių apklausų nėra. Rašytojai pirmuoju išrinko poetą Justiną Marcinkevičių, skaitytojai - 19 amžiaus poetiką naudojusį Maironį.

Rašytojų dešimtuke tėra du gyvi rašytojai - be minėto J.Marcinkevičiaus, dar Sigitas Geda, "Kultūros barų" skaitytojai prisiminė taip pat tik du, "Naujojo Židinio-Aidų" - vieną, "Omni laiko" - taip pat vieną gyvą rašytoją.

Bernardo Brazdžionio, Salomėjos Neries, Vinco Mykolaičio-Putino, Vinco Krėvės-Mickevičiaus, Balio Sruogos pavardės figūruoja visuose dešimtukuose.

Kaip pastebėjo literatūrologas profesorius Algis Kalėda, turbūt simptomatiška yra tai, kad iškiliausiais rašytojais vadinami nei ypatingai "išsiveržę" į avangardą, nei stagnaciniai autoriai.

Moderniausi literatai šioje apklausoje - Romualdas Granauskas, Jonas Aistis bei Antanas Škėma, atsiradę daugiau mažiau paskutinėse dešimtukų vietose.

Pasak profesoriaus, ši apklausa verčia susimąstyti, ką šiuo atveju ima reikšti "geriausio rašytojo" sąvoka - ar jis populiariausias, "privalomiausias", skaitomiausias, labiausiai įtinkantis skaitytojo skoniui ar labiausiai nuo mokyklos laikų užsifiksavęs, "įterptas" į sąmonę.

Ko gero, A.Kalėdos manymu, dešimtukai atspindi tai, kad studijų metais suformuotos hierarchijos vėliau nėra aktualizuojamos naujesniais lietuvių literatūros pavyzdžiais.

Taip pat akivaizdi poetų dominavimo tendencija dar kartą patvirtina mitą, kad "lietuviai yra poetų tauta", vis dar vertinanti poeto-tautos šauklio kanoną - ir Maironis, ir J.Marcinkevičius, ir B.Brazdžionis visų pirma asocijuojasi su jų pakiliai skelbtu pilietiškumu.

Tai, kad visuose dešimtukuose tėra vienintelė moteris-literatė - Salomėja Nėris - taip pat, A.Kalėdos nuomone, galėtų liudyti apie visuomenės patriarchališkumą.

Apklausos rengėjų manymu, galbūt susidaręs vaizdas nėra itin objektyvus - anketas pildė tikrai statistiškai nepakankamas kiekis žmonių, jie neatspindi visų visuomenės sluoksnių ir amžiaus grupių, tačiau kaip tam tikras "sujudinimas" ir provokacija tai turėtų būti išties naudinga.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją