Knyga išleista "Vagos" leidykloje, ją sudarė karo Afganistane Vilniaus veteranų sąjungos pirmininkas Vytas Lukšys, leidimą parėmė Krašto apsaugos ministerija.

Albume per trejus metus surinktos keturių dešimčių autorių nuotraukos iš anų laikų Afganistano. Pasak pranešimo, beveik visos jos iš karo zonos išvežtos slapta, nes pirmaisiais karo metais kareiviams buvo griežtai draudžiama fotografuoti. Tik vėliau leista turėti fotoaparatus, tačiau laiškai ir toliau buvo griežtai cenzūruojami, o nuotraukos su Afganistano vaizdais Lietuvoje likusių artimųjų nepasiekdavo.

Albumas iliustruoja šalies kraštovaizdį, jos žmones, karių buitį, karines operacijas, atiduodama duoklė ir karo pasekmėms - nufotografuoti žuvusieji, suluošintieji, griuvėsiai. Taip pat publikuojami autentiški dokumentai, fiksavę karių žūties faktus.

Vilniaus karo Afganistane veteranų sąjungos duomenimis, iš Lietuvos į Afganistaną buvo išsiųsti 5 tūkst. jaunuolių. 91 iš jų žuvo, 98 sužeisti.

Albumą Vilniaus įgulos Karininkų ramovėje pristatys Lietuvos kariuomenės lauko pajėgų vadas brigados generolas Valdas Tutkus, taip pat Afganistano karo veteranas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją