Vienas žinomiausių ir koja kojon su “Pravda 1 minute” žengiantis “Aarau vienos minutės filmų festivalis” kasmet sutraukia šimtus kūrėjų iš viso pasaulio. Šveicariškasis festivalis plačiai atvėręs duris dalyviams iš viso pasaulio. Vienintelis reikalavimas - tilpti į 60 sekundžių.

Priešingai nei “Pravda 1 minutė”, čia nėra komisijos, kuri atrenka pelus nuo grūdų. Šveicarai kino salėje tris dienas žiūri daugiau nei 1000 filmų. Vargas tai ar malonumas - klausti jau reiktų pačių žiūrovų. Beje, jei nespėjai į lietuviškąjį festivalį, savo filmą dar vis gali nusiųsti į Šveicarijos Alpes.

Vienas seniausių vienos minutės festivalių vyksta Kroatijoje. Festivalis šių metų gegužę įvyks jau 17 kartą. Įdomiausia, jog festivalis vyksta mažame Požegos miestelyje, kuriame gyventojų tiek pat, kiek festivalio dalyvių - keli tūkstančiai. Beje, į šį festivalį taip pat galima dar spėti atsiųsti savo filmą.

“Lietuvių darbai visuomet stebina savo techniškumu. O animacija apskritai žavi daugybę komisijos narių”, - dėstė pernai Lietuvoje lankęsis ir vienos minutės kino mokymus vedęs Željko Balog, kurį pelnytai galima vadinti festivalio tėvu.

O čia - geriausias 2007 metų festivalio filmas.

Lietuvoje pernai lankėsi ir ne mažiau garsaus ir seno festivalio “Videominuto” vienas įkūrėjų Andrea MI. Jis pernai sėdo už lietuviškosios “Pravda 1 minutė” komisijos pirmininko vairo, o premjeros metu vis aikčiojo žiūrėdamas į 60 geriausių filmų. Dalyvauti festivalyje masina 1000 eurų prizas, kuris senais laikais atrodė itin įspūdingai - 100 000 lirų.

Festivalio organizatoriai sutiko pasidalinti vienu geriausių savo festivalio filmų.

Vienas didžiausių festivalių yra “The one minutes”, vykstantis Belgijoje, Gento mieste. Filmai čia keliauja iš viso pasaulio ir vėliau programoje dėliojami pagal žemynus. Beje, pernai “The one minutes” sudėliota programa keliavo į Pekino olimpines žaidynes. Tarp geriausiųjų pateko ir 12 lietuvių darbų, kuriuos sukūrė Tadas Vidmantas, Asta Ostrovskaja, Viktoras Gundajevas ir kiti.

Ko galima tikėtis iš šio festivalio puikiai iliustruoja vienas iš filmų pernai rodytų festivalio programoje.

Į daugelį festivalių geriausi lietuvių darbai iškeliauja iš karto po “Prada 1 minutė” premjeros. Tačiau ne mažiau nei tarptautinis pripažinimas svarbūs ir prizai, kuriuos įteikiame čia, Vilniuje. Šįmet geriausi vienos minutės filmai veš tiesiogine šio žodžio prasme, nes net 3 geriausiems atiteks dviračiai, sukurti miestui ir negailestingiems šaligatviams.

Dar trijų filmų autoriai žengs žingsnį arčiau televizijos. Jų darbai taps televizijos kanalo TV6 reklaminiais skirtukais. “Kas žino, galbūt netrukus “Pravda 1 minutė” laimėtojų darbai užkariaus ne tik televizijas, bet ir pasaulio kino teatrus”, - drąsiai dėstė festivalio koordinatorė Viktorija Jaksebagaitė.

Festivalio premjera didžiuosiuose Lietuvos kino teatruose - jau kovo 5 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją