„Visiems muzikos mylėtojams ateinančiais metais norėčiau palinkėti daugiau optimizmo. Bet kurioje gyvenimo situacijoje. Tikiuosi, kad šie šventiniai mūsų koncertai kaip tik tai ir padovanos žmonėms,“ – LVSO pranešime spaudai teigė maestro Gintaras Rinkevičius.

Pirmą kartą - „Simfoniniai tango“

Sakoma, kad tango yra lyg kelių minučių romanas, kuriuo pasakoma neaprėpiamai daug. Paprastai iš tango tikimės aistros ir gilių emocijų, tačiau šventinėje programoje LVSO parodys ir kitokį tango veidą, keliantį šypsenas ir juoką. Legendiniai Leonido Gaidajaus filmai „Briliantinė ranka“, „Dvylika kėdžių“, „Operacija Y“...

Visų jų dabar jau kultinėmis tapusių dainų autorius – Aleksandras Zacepinas - ryški, kūrybinga, ir genialiai humorą per muziką perteikianti asmenybė. Nuostabi, įsimenanti jo muzika, padauginta iš žymiojo L. Gaidajaus humoro yra iki šiol nepralenktas šmaikštumo ir sąmojo etalonas. Šventiniame LVSO koncerte skambės A. Zacepino tango - „Pomogi mne“ („Briliantinė ranka“) ir Ostapo Benderio tango („Dvylika kėdžių“).

Šalia komiškų tango spalvų, ryškės ir Jerzy Petersburskio populiariojo „Paskutinį sekmadienį“ nostalgija (kiek daug garsių lietuvių, tarp kurių Danielius Dolskis, Vytautas Kernagis, ir kiti, atlikdavo šį tango!); orkestro spalvomis žaižaruos viena mylimiausių ir visame pasaulyje labiausiai su tango šokiu asocijuojama 1917 m. parašyta Ch. E. M. Rodriguezo daina „La Cumparsita“; skambės A. Piazzolos „Libertango“, perkeliantis į Tango Nuevo stilių, bus atliktas vieno garsiausių dabarties Latvijos kompozitorių Arturo Maskato „Tango“.

Šventiniai simfoniniai tango išties ypatingi – hipnotizuojantys, emocingi, nesutramdomi, pasakojantys skirtingas istorijas: aistringas, liūdnas, komiškas... Nes tango – tai ne tik muzika, tai kultūros reiškinys ir... tiesiog pats gyvenimas.

„Pink Floyd“ ir „Queen“ simfoninis skambesys

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras yra vienintelis ir pirmasis Lietuvos kolektyvas, pristatęs klausytojams tokių garsių grupių kaip „Pink Floyd“ ir „Queen“ kūrinių simfonines versijas. „Pink Floyd“ - daugiau kaip prieš keturis dešimtmečius įsikūrusi roko grupė, apdainavusi pamatinius žmonijos klausimus – mirtį, susvetimėjimą, vienatvę, karą, smurtą, beprotybę, – yra viena intelektualiausių ir įdomiausių grupių roko muzikos pasaulyje.

LVSO atlieka britų kompozitoriaus Jeremy „Jaz“ Colemano orkestrui aranžuotų „Pink Floyd“ dainų rinkinį „Us and Them“. Pirmą kartą simfoninį populiariosios grupės dainų perdirbinį 1995 m. atliko Londono simfoninis orkestras, įrašęs kompaktinę plokštelę „Us and Them : Symphonic Pink Floyd“, sulaukusią didžiulio populiarumo visame pasaulyje.

„The Queen Symphony“, – kūrinys solistams, chorui ir orkestrui. Turkų kilmės Didžiosios Britanijos kompozitoriui Tolgai Kashifui užsakymą sukurti simfoninį kūrinį grupės „Queen“ dainų pagrindu 2002 metais pateikė EMI įrašų kompanija. Grupės nariai nedalyvavo T. Kashifo simfonijos kūrimo procese, palikdami kompozitoriui visišką veiksmų laisvę. Simfonijos muzikiniam audiniui naudojamos garsiausios grupės dainos: „Champions“, „Rock You“, „The Show Must Go On“, „Love of my Life“, „Who Wants to Live Forever“ ir kt.

Grupės „Queen“ pompastika ir teatrališkumas siejamas su prieš daugiau nei 15 metų mirusiu jos lyderiu Freddie Mercury, kurio dėka grupė koncertuodavo prestižinėse salėse, tokiose kaip English Music Hall ar operos teatruose – mat F. Mercury ypač mėgo operą.

„The Queen Symphony“ solistės – Saulė Rinkevičiūtė (smuikas), Rūta Rinkevičiūtė (fortepijonas), Vita Šiugždinienė (violončelė), simfonijoje dainuoja Kauno valstybinis choras (vad. P. Bingelis) ir choras „Ąžuoliukas“ (vad. V. Miškinis).

Koncertų pradžia 19 val., išskyrus gruodžio 31 dieną, kuomet bus surengti du koncertai – 17 ir 19 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją