Pasak dainą specialiai naujam realybės šou "Ferma" sukūrusio dainininko Virgio Stakėno, projektas turėtų būti populiarus, nes jis bus artimas Lietuvos žiūrovams. "Nors lietuviai gal ir nori būti kolumbais, tačiau širdy mes esam artojų tauta, - sakė kantri muzikantas. - Aš nenoriu pasakyti nieko prieš buvusius realybės šou "Akvariumas" ar "Robinzonai", tačiau jie buvo labiau vakarietiški, o "Ferma", manau, artimesnė lietuvio širdžiai".

Sunkiai dainavosi "f"

Kai Stakėnui buvo pasiūlyta sukurti dainą naujajam realybės šou, jis iš pradžių norėjo pamatyti filmuotą medžiagą. "Tačiau sukūriau greičiau, užteko pasikalbėti su fermeriais, pasikliauti savo intuicija, - pasakojo Stakėnas. - Matyt, neblogai pavyko, nes dabar, pasakojo, kad TV3 koridoriuose jau dainuojama ši daina".

Stakėnas buvo sumanęs ją pavadinti "Mano kaime" ir tekste taip turėjo skambėti: "O, kaime, mano kaime..." "Maniau, kad Lietuvoje žodis ferma bus ne taip suvokiama, kaip jis suvokiamas užsienyje. Ten tai reiškia ūkį, pas mus vis dar visiems asocijuojasi su sovietiniais "kolchozais" ir mėšlinais batais. Tačiau televizija pageidavo "fermos", - dainos kūrimo istoriją aiškino Stakėnas. - F raidę buvo labai sunku išdainuoti, ji nėra skambi raidė, įrašinėdami stengėmės naudoti visokias akustines gudrybes".

Dar Stakėnas pridūrė, kad stengėsi kurti neįmantrią melodiją, tokią, kuriai galėtų pritarti ir užstalėje. Ir tai pasiteisino. Prigijo ir žodis ferma. Kai "Bernelių užeigoje" tiesioginio "Fermos" pristatymo eteryje metu dainininkas uždainavo dainą "Mano ferma", visi susirinkusieji kilo nuo stalų šokti.

Stakėnas nori į "Fermą"

Paklaustas, ar ateityje Stakėnas bus kaip nors susijęs su "Ferma", dainininkas LŽ teigė: "Gal "Ferma" vasarą turės tęsinį, gal ir aš ten svečio teisėmis pagyvensiu. Visas penkias savaites tam skirti dainininkui būtų prabanga - koncertinis grafikas vasarą įtemptas, tačiau mažiau tikrai sutikčiau pagyventi "Fermoje", - žadėjo Stakėnas. Pasak jo, gyvenimas etnografinėje sodyboje, pats "Fermos" projektas ir jo kantri muzika - labai besisiejantys dalykai. "Viskas - į tą pačią taupyklę. Aš pats iki panagių, iki sielos gelmių esu užsikrėtęs kantri muzika, - prisipažino Stakėnas. - Noriu kiek galima daugiau žmonių ja užkrėsti, parodyti, kokia ši muzika optimistiška, gyvybinga, be to - artima lietuvio sielai".

Žvaigždės tvarte

Atrodo, kad TV3 apima kaimiškų renginių bumas. Eterio žvaigždės su fermeriais projekto pristatymo metu varžėsi kaimo darbų rungtyse. Ir fermerė Izolina, ir "Nomedos" laidos vedėja Nomeda Marčėnaitė mikliai pjūklu supjaustė rąstą, tik sukapoti jį greičiau sekėsi Izolinai - Šeduvos kultūros centro direktorei. Pasipraktikavusi Nomeda juokavo, jog nuo šiol malkas savo sodyboje bandys sutvarkyti pati.

Fermeris Nerijus ir "Kas laimės milijoną?" vedėjas Henrikas Vaitiekūnas lupo bulves. Transporto vadybą studijuojantis didžėjus prilupo daugiau nei "milijonierius", nors toks darbas, kaip pasirodė pirmojoje "Fermos" serijoje, šių laikų jaunimui yra neįprastas. Nerijaus bendražygis - architektūrą studijuojantis fermeris Andrius - vasarą "Fermos" sodyboje bulves lupo pirmąkart gyvenime. Gerą mamą turėjo, - turbūt pridursite.

Ekstremalių pomėgių fermerei Žanetai (su guma šokusiai nuo televizijos bokšto, vairuojančiai KAMAZ-ą ir svajojančiai vairuoti lėktuvus) vienas juokas buvo kartu su "TV pagalbos" vedėja Aušra Kilkiuviene mėžti tvartą. Tik "Tele loto" vedėjo Marijaus Žiedo Aušrai paskolinta kailinė kepurė dar ilgai televizijoje skleidė tvarto kvapą.

Fermeris Andrius su Žiedu rungtyniavo, kuris greičiau pagaus dvi žąsis. Loterijos vedėjui Marijui sekėsi geriau, Andrius, matyt, Estijoje, kur buvo filmuojama "Ferma", ne tik pirmąkart bulves lupo, bet, matyt, ir apie žąsis ne daug ką išmanė. Šiaip taip vieną paukštį pagavęs nešė ją nutvėręs už ilgo kaklo, rizikuodamas žąsį pasmaugti. Įdomu, kaip jam kiti kaimo darbai seksis realybės šou.

Vytautas Šapranauskas ir fermeris Židrūnas balnojo žirgus ir varžėsi, kuris greičiau apjos sodybą. Nors dručkis Židrūnas ant arkliuko užsilipo tik kitų padedamas, joti išsiveržė pirmas. "Šapro šou" žvaigždė pasimėgaudamas risnojo ristele (nors joti tikrai moka, ne kartą jo personažą matėme laidoje šuoliuojantį ant žirgo manieže).

Madinga

Liaudiška muzika, kaimo romantika ateina į madą net ir modernėjančiose televizijose. Dar sovietmečiu "Linksmieji subatvakariai" buvo populiarūs radijuje, vėliau ne be saugumo pastangų laida uždaryta, kaip nacionalistinė, kurstanti lietuvių sąmoningumą.

Prieš keletą metų LTV eteryje startavusi laida "Duokim garo" (kaimo kapelijų varžytuvės) pasirodė neįtikėtinai populiari. O "Folkšoko" renginiai ir albumai "užkabino" ir vien šiuolaikinį popsą grojančius muzikantus. "Ferma" šįkart į lietuviškąjį eterį atėjo iš Skandinavijos. Naująjį realybės šou Baltijos šalių televizijose prodiusuoja švedų prodiuserinė kompanija "Strix". Projekto populiarumas jau buvo išbandytas kitose šalyse, labai populiarus jis buvo Norvegijoje. Ar pateisins naujieji fermeriai į juos dedamas viltis?