Per pusmetį trukusią kelionę dviračiais nuo Olimpijos miesto Graikijoje iki Pekino sukarta 12 tūkst. km.

171-ą dieną žygyje iš Olimpijos į Pekiną praleidusi tarptautinė komanda šių metų olimpinę sostinę pasiekė nei anksčiau, nei vėliau – likus vos dienai iki pompastiško olimpinių žaidynių atidarymo.

Misija paminėti 2008-uosius olimpinius metus, minant pedalus senuoju Šilko keliu iš Graikijos į Kiniją, įmanoma.

Tai įrodė tarptautinėje ekspedicijoje dalyvavę lietuviai. Prieš savaitę iš Pekino namo grįžęs vilnietis dailininkas ir skulptorius Daumantas Kučas kelių mėnesių žygį vadina gyvenimo kelione. Į ją leistis 34 metų vyrą paskatino tėvas – aistringas keliautojas Sigitas Kučas.

Nutrūkęs laikas

"BaltiCCycle" žygiai vyksta kasmet, sugalvojus kelionės tikslą. Pavyzdžiui, 2005 m. žygio šūkis buvo "Lietuvos valstybė – nuo Baltijos iki Juodosios jūros". Žygeiviai yra keliavę ir nuo šiauriausio iki piečiausio Europos taško. Šiemet užsimota pasiekti Pekiną.

Kadangi prie žygio galima prisijungti bet kurioje maršruto vietoje, D.Kučas tai padarė Tbilisyje.

"Gruzija – nuostabi šalis, o gruzinų svetingumas netgi veda iš proto. Paviešėjęs šalyje supratau, iš kur visi tie anekdotai apie gruzinus", – šypsojosi D.Kučas.

Prieš savaitę į Vilnių grįžęs menininkas pamažu iš naujo pratinasi prie ankstesnio gyvenimo būdo. Jis vėl ėmė jausti laiką.

"Pirmus du kelionės mėnesius visai nesiorientavau: nežinojau, koks mėnuo, savaitė ar diena. Beveik nieko nefotografavau, nes norėjau į save sugerti visas emocijas ir vaizdus, o ne tapti stebėtoju – labai blogai, kai tampi priklausomas nuo fotoaparato. Į kelionę leidausi iš anksto nenusistatęs ir be lūkesčių – plaukiau pasroviui. Galima sakyti, išvažiavau ieškoti įkvėpimo. Atrodo, man tai išėjo į naudą", – pasakojo menininkas.

Šiltas lietus ir smėlis

Nors maršrutas nuo Olimpijos iki Pekino driekėsi per devynias valstybes, dalydamasis įspūdžiais D.Kučas vis nusikėlė į Kiniją. Ten jis praleido du mėnesius, todėl spėjo pajusti šalies kontrastą.

"Prieš pasiekdami Pekiną dvi savaites jautėmės kaip saunoje – nuo karščio ir drėgmės nuolat buvome šlapi. Matėme visko: lietaus, audrų dykumose, ragavome šalčio. Tačiau tik Kinijoje supratau, kad lietus gali būti labai malonus. Kinijoje jis neapsakomai šiltas.

Leidiesi kalnais kiaurai permirkęs nuo galvos iki kojų ir nenori, kad lietus liautųsi. Jis – tarsi šiltas dušas. Skrieti didžiuliu greičiu per liūtį – euforija", – tikino D.Kučas.

Važiuoti smėlio audroje, kai vėjas pučia į nugarą – antras didžiausias kelionės po Kiniją malonumas. "Matyti tik pustomas smėlis. Jei vėjas pūstų į veidą, pasijustum lyg vėjapūtoje – smiltys graužtų akis ir odą pažeistų iki kraujo, bet kai mini pavėjui – žodžiais nenusakomas išgyvenimas", – prisiminė D.Kučas.

Kinams priklauso ateitis?

Kinų veiduose nėra kančios. Tokią išvadą pervažiavęs Gruziją, Azerbaidžaną, Turkmėniją, Uzbekiją ir Kirgiziją padarė dailininkas. Maršrute numatytos Tadžikijos žygeiviai neaplankė, mat šalies sienos buvo uždarytos – Tadžikijoje svečiavosi Kirgizijos prezidentas.

"Šiuose kraštuose daug kančios, tik ne Kinijoje. Žmonės ten dirba labai sunkiai: net moterys remontuoja automobilius, tampo didelius svorius, dirba žemę. Kinai dirba dieną, naktį, savaitgaliais, per liūtis ar karštį. Tačiau viskas vyksta lengvai, lanksčiai – tarsi per mankštą. Kai nėra kančios, tauta sparčiai žengia į priekį", – įsitikinęs D.Kučas.

Minant dviračiu per Kiniją jį trikdė šalies dydis ir žmonių kiekis. Jų – kaip skruzdėlyne. "Žiūrint į tą košę neapleidžia mintis, kad šiems žmonės priklauso ateitis", – nuojauta dalijosi dviračių mėgėjas. Tik Pekine kinų ne taip tiršta. Masė pastebimai praretėja. Automobilių mažiau. Pekinas atiduotas olimpinėms žaidynėms.

Liko trys ištvermingiausi

"BaltiCCycle" žygio "Iš Olimpijos į Pekiną" dalyviai pasiekė tikslą. Rugpjūčio 7-ą dieną kelionė buvo baigta Tiananmenio aikštėje.

Įvažiuojant į Pekiną ekspedicijos grupę sudarė 20 dalyvių. Tarp jų – 10 tų, kurie prieš 171-ą dieną startavo Olimpijoje.

Iš viso įvairiuose maršruto ruožuose pedalus mynė 58 dalyviai iš 14 šalių. 45 vyrai ir 13 moterų, jauniausiai dalyvei buvo 18, o vyriausiam – 65 metai. Olimpijoje startavo 16 dalyvių, Pekine finišavo 20.

Žygyje dalyvavo 17 lietuvių, 3 iš jų įveikė 12 tūkst. km trasą.