Iš pateiktų 25 kandidatų interneto lankytojų ir žurnalo skaitytojų – o jų buvo net per 5000 -- dėmesio nesulaukė tik šiaulietis Vladislovas Stanaitis. "Stalone" pravardžiuojamas ir dukart dėl vagysčių teistas vyras yra vienas iš Šiauliuose veikusios "Princų" nusikalstamos grupuotės įkūrėjų ir lyderių.

Didesnio lankytojų dėmesio nesulaukė ir kiti "Princų" atstovai, taip pat žiaurumu ir keliomis dešimtimis žmogžudysčių kaltinami Panevėžio "tulpiniai".

Garsiausiųjų Lietuvos nusikaltėlių dešimtukas

PIRMOJI vieta. Garsiausias visų laikų Lietuvos nusikaltėlis interneto lankytojų ir žurnalo skaitytojų nuomone yra HENRIKAS DAKTARAS. "Henyte" pravardžiuojamas dar sovietiniais metais Kaune veikusios "daktarų" nusikalstamos grupuotės lyderis surinko daugiausia -- net 829 portalo lankytojų balsus (17 proc.). Keturis kartus už vagystes, plėšimus, turto prievartavimą ir neteisėtą poveikį liudytojui teistas kaunietis ir šiuo metu laikomas nusikalstamo pasaulio autoritetu. Neseniai iš kolonijos paleistam "Henytei" pareikšti nauji kaltinimai tarpininkavus išperkant pavogtus automobilius, jam draudžiama susitikinėti bei bendrauti su kai kuriais nusikalstamoms grupuotėms priskiriamais asmenimis.

ANTRĄJĄ vietą užėmė labiausiai ieškomas Lietuvos nusikaltėlis ROMAS ZAMOLSKAS. Jam rinkėjai skyrė 604 balsus (12 proc.). Anksčiau jis buvo kaltinamas dviejų žmonių nužudymu. Viena aukų -- buvusio Kauno "daktarų" grupuotės nario Gintauto Bakano brolis Darius Bakanas, nužudytas dūriais peiliu. Teismo buvo pripažintas sergąs psichine liga ir priverstinai gydomas. Pabūgęs iš Žiegždrių psichiatrijos ligoninės, R.Zamolskas su bendrais Vilniuje apiplėšė ir sužeidė banko inkasatorius, Kaune nužudė kelis žmones. Jis įtariamas padaręs ne vieną dešimtį nusikaltimų.

TREČIOJI vieta surinkusiai 512 balsų (10 proc.) teko legendinei asmenybei TADUI BLINDAI. Šis "svieto lygintojas" su gauja 1865-1877 metais siautėjo Telšių, Šiaulių, Raseinių apskrityse. Išvaizdžiam, šiek tiek mokytam T.Blindai buvo prirašyta daug daugiau nepelnytų "žygdarbių". 1877 m. balandį per Jurgio jomarką Luokės karčemoje T.Blinda susipešė su kitais lankytojais. Išvilktas į gatvę ir minios žiauriai sumuštas, T.Blinda mirė neatgavęs sąmonės.

KETVIRTĄJĄ vietą (498 balsai, 10 proc.) užėmė lietuviškuoju kanibalu pramintas IGNACAS MONTVYDAS. Šis vyras buvo įkalintas iki gyvos galvos už kelis žiaurius nusikaltimus. Sovietmečiu nužudęs savo žmoną, jis nupjovė ir išvirė jos krūtis. Grįžęs iš kalėjimo, jis nužudė savo sugyventinę, kūną išmėsinėjo ir susūdė. Pareigūnams pavyko surinkti kūno dalis, tačiau vienos krūties trūko.

PENKTOJI vieta atiteko iki gyvos galvos nuteistam vilniečiui VALERIJUI JANUŠKEVIČIUI. Ilgą laiką Vilniuje ir jo apylinkėse siautusios žiaurios nusikalstamos grupuotės lyderis surinko 468 balsus (9 proc.). Gauja žudė verslininkus, nusikalstamo pasaulio atstovus -- iš viso nužudė arba kėsinosi nužudyti 17 žmonių.

ŠEŠTOJI vieta skirta Grigiškių gyventojui KAZIUI JONAIČIUI (455 balsai, 9 proc.). Pakelės maniaku pramintas vyras kaltinamas trijų merginų nužudymu, įtariama, jog aukų gali būti ir daugiau. Aštuonmetį išsilavinimą turintis vyras triskart teistas, vienąkart -- 15 metų nelaisvės už tyčinę žmogžudystę.

SEPTINTĄJĄ vietą surinkęs 426 balsus (9 proc.) užėmė BORISAS DEKANIDZĖ – prieš gerą dešimtmetį pagarsėjusios nusikalstamos grupuotės "Vilniaus brigada" organizatorius ir buvęs lyderis. Gauja užsiiminėjo verslininkų turto prievartavimu, vagystėmis. Už žurnalisto Vito Lingio nužudymo organizavimą nuteistas mirties bausme sušaudant. Nuosprendis įvykdytas-- paskutiniam Lietuvoje.

AŠTUNTOJI vieta skirta ALGIMANTUI VERTELKAI. Jam buvo skirti 158 balsai (3 proc.). Neteistas, "Pinčios" pravardę turintis panevėžietis laikomas vienu iš "tulpinių" nusikalstamos grupuotės lyderių. Kaltinamas bendrininkavimu nužudant buvusį bendrovės "Mažeikių nafta" generalinį direktorių Gediminą Kiesų, jo sūnų ir vairuotoją, verslininkų Džiuvių šeimą. Gali būti pareikšti kaltinimai dalyvavus kitose "tulpinių" egzekucijose.

DEVINTOJI vieta netikėtai atiteko provincijos garsenybei ARŪNUI PUKELIUI (119 balsų, 2 proc.). "Šviniumi" pravardžiuojamas vyras įvardijamas nusikalstamos grupuotės Tauragėje įkūrėju. Gauja užsiima reketu, paslėptu turto prievartavimu, vagystėmis. Šiuo metu pareigūnai aiškinasi A.Pukelio turtų kilmę, įtariamas dokumentų klastojimu. Valstybės saugumo departamentas neseniai paviešino dalį valstybine paslaptimi laikytos informacijos, kurioje teigiama, jog su raseiniškiais verslininkais Česlovu ir Jordanu Kenstavičiais bei jų valdomomis bendrovėmis "Raseinių žuvininkystė", "Norvelita" ir "Sūkuriškės" yra susijęs "Švinius", investavęs į UAB "Raseinių žuvininkystė" priklausančius tvenkinius nuosavas lėšas.

DEŠIMTOJI vieta skirta kauniečiui VLADUI BELECKUI (114 balsų, 2 proc.). Kolekcininkas už vienos iš skandalingiausių žmogžudysčių – kunigo Ričardo Mikutavičiaus organizavimą, vagystes ir plėšimus – nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

-------------------------

2 procentų ribą (po 106 balsų) šiuose antiherojų rinkimuose pasiekė Antanas Varnelis bei Sigitas Gaidjurgis.

Beveik prieš dešimtmetį buvęs vienkiemių siaubu, žudęs nuošaliai gyvenančius senukus A.Varnelis buvo nuteistas mirties bausme ir sušaudytas.

Paslaptingiausiu ir autoritetingiausiu pajūrio nusikaltėliu laikomas S.Gaidjurgis šiuo metu yra suimtas, kaltinamas bendrininkavimu keliuose nužudymuose. Anksčiau už vagystes, plėšimus bei pasikėsinimą išžaginti triskart teistas klaipėdietis pareigūnų yra įtariamas dalyvavęs ne vienoje bendrų egzekucijoje.

2 procentų ribą taip pat peržengė Remigijus Daškevičius (87 balsai) ir Alvydas Viktoras Laurinavičius (76 balsai).

1994 metais už turto prievartavimą teistas kaunietis R.Daškevičius pastaraisiais metais Lietuvoje ir Kaliningrado srityje naudojosi bendrais "daktarų" nusikalstamos grupuotės pinigais. Užpernai jis žuvo nuo nežinomo snaiperio kulkos Vilniuje.

Sovietiniais metais vieną kartą teistas dėl turto prievartavimo, A.V.Laurinavičius teisėsaugos pareigūnų laikomas dešiniąją H.Daktaro ranka."