Prisėdus prie kompiuterio spaudos centre, nieko jau nestebina kito lankytojo anksčiau aplankyti puslapiai, tarp kurių – gėjų pažinčių portalai, rašoma LRT pranešime spaudai.

Tarp žurnalistams dalijamos medžiagos – gėjų gidas po Helsinkį. Ant jo puikuojasi atviri anatominiai vaizdeliai. Anksčiau nieko panašaus Eurovizijoje neteko matyti. O liberalūs suomiai išdrįso būti atviri.

Kad Eurovizija – gėjų šventė, girdėjo daugelis. Tačiau pirmąkart į Eurovizijos vakarėlį patekęs žmogus gali patirti šoką. Kai kurie gėjai neslepia atvykstantys į Euroviziją gerai praleisti laiką, susirasti naujų ir neįpareigojančių pažinčių. Ne mažiau svarbu, kad iš visos Europos.

Kiti atvyksta dėl pačios idėjos. Daugelis gėjų Eurovizijoje neįsivaizduoja savo gyvenimo be šio konkurso. Kiekvieną gegužę, kai vyksta Euroviozija, jie ima atostogas ir vyksta į metų kelionę. Jie mintinai moka praėjusių konkursų dainas, žino, kaip pasiskirstė šalių balsavimai, gali išvardinti Lietuvos nacionalinės atrankos dalyvius. Ir ne tik šių metų.

Save jie vadina Eurovizijos fanais. Jiems net išduodama akreditacija, pažymėta raide „F". Kai kurie prisistato kaip radijo didžėjai, laikraščių korespondentai ar interneto portalų redaktoriai. Tokiems pavyksta gauti žurnalistams skirtą akreditaciją su raide „P". Organizatoriai nesuka galvos, kad neretai jų atstovaujama radijo stotis tiesiog neegzistuoja. Renginiui ir miestui pajamas neša kiekvienas svečias.

Eurovizijos fanai paprastai linkę palaikyti tradicinį „formatą". Pernai jie nekentė išsišokėlių „LT United" ir monstrų „Lordi". Kai Suomijos pabaisos laimėjo Euroviziją, jie rovėsi plaukus. Ar braukė ašarą, kad tai mirtis gražiausių dainų konkursui.

Šiemet jie dreba nuo minties, kad Euroviziją gali lamėti Ukrainos atstovas Verka Serdiučka. Tai pasityčiojimas, sako jie, ar įsivaizduojate Verką vienoje eilėje su Celine Dion, Johnny Loganu ar ABBA?

Šių metų Lietuvos dainą Eurovizijos aistruoliai vertina gana neutraliai. Užtat puikiai įvertinta buvo Laura & the Lovers. Kaip pamename, užpernai jie pusfinalyje liko paskutiniai. Balsuoja juk ne keli keli tūkstančiai aistruolių, o 100 milijonų žiūrovų visoje Europoje.

Eurovizijos senbuviai pastebi, kad dar prieš kokius penkerius metus Eurovizijoje nebuvo tiek gėjų. Tačiau pastaraisiais metais – Kijeve, Atėnuose ir šiemet Helsinkyje – gėjų balsas stiprus kaip niekada. Vis daugiau Eurovizijos aistruolių atvirai kalba apie savo netradicinę orientaciją.

Ar Eurovizija pakantesnė, negu senutė Europa?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją