„Šios nakties ir ryto krituliai šiek tiek sušvelnino jau kelias savaites besitęsiančių sausų orų poveikį, tačiau problemos neišsprendė. Didelė dalis Lietuvos dirvožemių (paviršių) vis tiek lieka sausi. Prasčiausia padėtis Vidurio Lietuvos žemumoje, šiaurinėje Lietuvos dalyje, Žemaičių aukštumos rytinėje bei Baltijos aukštumos vakarinėje dalyse. Kuršių Nerija taip pat priskirtina prie sausiausių Lietuvos rajonų. Be to, beveik visoje Lietuvoje labai sausa miškuose – 4 gaisringumo klasė. Tačiau potencialiai didžiausias pavojus dažniausiai būna spygliuočių miškuose, kuriuose mažai lapuočių medžių, taip pat tų, kuriuose vyrauja sausas pomiškis (pavyzdžiui, kerpiniai pušynai) ir, aišku, plotai tankiai apsodinti kalnapušėmis (Kuršių Nerija). Net ir po šios dienos lietaus rytoj ir poryt Lietuvos miškuose vyraus 4 klasės miškų gaisringumas“, – rašo klimatologas.

Anot jo, visų šių sausų (kad ir su trumpomis pertraukomis) sausringų sąlygų pagrindinė priežastis – labai stabilus, intensyvus anticiklonas su centru į pietus ir pietvakarius nuo Islandijos, tačiau užimantis didelius plotus virš Šiaurės rytų Atlanto ir Šiaurės vakarų Europos.

„O stabilumą šiam anticiklonui suteikia jo vertikalus storis – aukštuminis anticiklonas su jam būdinga uždara cirkuliacija tęsiasi iki pat tropopauzės (apie 12 km aukštyje). Savo rytinėje periferijoje (ties Baltijos regionu) šis anticiklonas „gena“ vėsų ir sausą orą iš poliarinių Šiaurės Atlanto rajonų link Baltijos ir toliau link Karpatų ir Ukrainos. Atmosferos frontai keliaudami iš šiaurės vakarų per Baltiją paprastai paveikia tik dalį rytinio Baltijos regiono, todėl net tie ir negausūs krituliai pasiskirsto teritorijoje labai netolygiai. Kitas toks atmosferos frontų bandymas prasiskverbti per aukšto slėgio sritį prognozuojamas sekmadienio antroje dienos pusėje, bet, tikriausiai, atneš nedidelius kritulius tik į šiaurinę ir šiaurės vakarinę Lietuvos dalį. Tiesa, rytoj bei poryt dieną šaltoje oro masėje vietomis gali susidaryti pavieniai kamuoliniai lietaus debesys su trumpalaikiais krituliais, tačiau tiksliai numatyti jų vietą per daug sudėtingas uždavinys“, – rašo klimatologas.

Kaip jau anksčiau skelbė sinoptikai, savaitgalį šilumos ar gero oro tikėtis nereikėtų.

„Taigi, savaitgalį orai vėl atvės, o kiek per savaitę sumažėjusi paviršiaus šalnų tikimybė vėl padidės. Pirmiausiai oro temperatūra per šiandien dieną sparčiai sumažės aukštesniuose sluoksniuose (1–1,5 km aukštyje) – tai sudarys apie 10–12 °C pokytį, didžiausi pokyčiai numatomi virš vakarinės Lietuvos dalies. Šiek tiek vėliau oro temperatūra sumažės ir prie žemės paviršiaus, todėl ateinančią naktį ir rytą palankiausios sąlygos šalnoms dirvos paviršiuje formuotis susidarys vakarinėje, centrinėje ir vietomis pietinėje Lietuvos dalyse. Rytoj dieną oro temperatūra kils tik iki + 12 – +17 °C, o sekmadienio naktį iki + 2 – +7 °C. Dirvos paviršiuje vėl galimos šalnos (daugiausia pietinėje ir rytinėje šalies dalyse). Dieną įšils iki + 15 – +20 °C. Šią labai sausą ir vėsią oro masę pirmadienį pakeis kiek drėgnesnė ir šiltesnė, todėl šalnų tikimybė mažės, o orai sekančiomis dienomis sušils iki +17 – +22 °C. Žymesnių kritulių ateinančią savaitę šios dienos duomenimis nelaukiama, nes minėtas beveik stacionarus anticiklonas iš regiono nesitrauks“, – rašo G. Stankūnavičius.

Pagrindiniai gausių kritulių arealai šį savaitgalį ir kitos savaitės pradžioje išliks pietinėje Europos dalyje. Tai daugiausia kalnuoti regionai: Pirėnų, Apeninų kalnų grandinės, Alpių regionas, Balkanų pusiasalio vakarinė dalis, rytiniai ir šiauriniai Karpatai bei Panonijos lyguma. Karščiausi orai prognozuojami pietinėje Portugalijoje ir pietvakarinėje Ispanijos dalyje, taip pat Pietvakarių Prancūzijoje – maksimali oro temperatūra ten kils iki +27 – +31 °C.

Remiantis ilgalaikėmis prognozėmis, klimatologo teigimu, birželio pabaigoje galime sulaukti kiek šiltesnių orų.

„Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad Lietuvoje pirmasis mėnesio dešimtadienis bus vidutiniškai vėsesnis, antrasis – artimas klimatinei normai, o paskutinis – šiltesnis. Ilgalaikės kritulių prognozės nėra tiek detalios ir tikslios, kaip oro temperatūros, tačiau visas birželio mėnuo turėtų būti sausesnis už daugiametį. Tikėkimės, kad kritulių prognozės nepasitvirtins“, – rašo G. Stankūnavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją