– Sakykite, ar vasarą yra didesnė rizika pasigauti grybelį?

– Išties taip, nes žmonės pradeda avėti atvirą avalynę, dažniau būna basi, lankosi paplūdimiuose, baseinuose. Nors ir žiemos vakarais žmonės vaikšto į saunas, kur egzistuoja gana didelė tikimybė, kad gali būti tiek pasiimta, tiek palikta grybo likučių.

– Ką daryti, kad užbėgtume įvykiams už akių?

– Elementari savisauga. Galima naudoti tam tikras specialias priemones, kurios skirtos, kad pėda būtų atspari bakteriniams ir grybeliniams poveikiams. Jomis reikėtų pasipurkšti po to, kai basi apsilankėte saunoje, baseine ar kurioje kitoje viešoje vietoje, prieš dedantis kojinę. Reikėtų rinktis patogią, orui pralaidžią avalynę, medvilnines kojines. Nes grybelis mėgsta drėgną ir šiltą aplinką.

– Tai po paplūdimio irgi rekomenduotumėte kojas dezinfekuoti?

– Teoriškai taip. Jei eisite basas paplūdimiu, o prieš jus bus praėjęs žmogus, turintis grybelį, jūs galite lengvai užsikrėsti. Bet rizika egzistuoja visur. Pavyzdžiui, nueinate į batų parduotuvę, jums duoda kojinytę, kad matuotumėtės, bet vargu ar ji apsaugos. Nežinote, kas matavosi batus prieš tai. O jei nusiperkate, matyt, irgi neišpurškiate specialiomis, priešgrybelinėmis priemonėmis, o iškart aunatės.

Grybelis yra perduodamas dviem būdais: tiesioginio arba netiesioginio kontakto metu. Tiesioginis kontaktas, kai liečiame užkrėstojo pėdas, kojas, nagus. Netiesioginis, kai liečiame užkrėstus daiktus. Tai gali būti bet kas: kojinės, avalynė, rankšluostis, pedikiūro, manikiūro instrumentai, šlepetės. Visais šiais daiktais nereikėtų dalintis, o jei jau pasidalinote, yra specialios priemonės, kuriomis po kontakto galima pasipurkšti, kad organizmas būtų neimlus grybeliui.

– O ką daryti, jei grybelis jau prisikabino?

– Vertėtų kreiptis į medikus, nors žmonės tą daro retai. Jei pradeda niežėti tarpupirščius, pasitepa kuo nors, niežulys nurimsta ir žmogus galvoja, kad viskas praėjo. Bet taip nėra. Grybelis kartais prasideda nuo odos ir pereina į nagus, o kartais – atvirkščiai. Net 50 proc. visų nagų pažeidimų gali sukelti grybelį. Ypač dažnai jis pasitaiko vyresnio amžiaus žmonėms.

Pėdos

– O kuo rizikuojama, jei grybelis negydomas?

– Visų pirma, estetika. Apsiausite basutes, pamatysite, kad negražus nagas. Antra – nepatogumas, grybelis gali sukelti tiek niežėjimą, tiek skausmą. Gali paveikti ne tik patį nagą, bet ir aplink jį esančią odą, sukelti uždegimą tarpupirščiuose. Dėl grybelio gali pradėti kartotis rožinės. Būtina gydyti bet kokius odos pažeidimus, nes susidaro atviri plotai infekcijai. Grybelis išpurena dirvą, sutrikdo odos vientisumą ir bakterijos, kurios gyvena ant odos, gali sukelti infekcijas.

– Ar grybelis linkęs atsinaujinti?

– Jei yra polinkis grybeliui ar žmogus neturi higienos įgūdžių, arba užsikrečia nuo savo paties avalynės, tuomet taip. Įsivaizduokite, turite grybelį, tų pleiskanų pribyrėjo jums į batus. Kreipėtės į medikus, paskyrė tepalą, gal geriamus medikamentus, o gal net lazerio procedūras. Išsigydėte, bet apie batus pamiršote. Juos padėjote iki kito sezono į spintą. Reikia žinoti, kad grybelis be žmogaus uždaroje erdvėje gali išgyventi ilgai – ir pusę metų, ir metus, ir ilgiau. Jam nėra baisus nei šaltis, nei karštis. Norint jį išnaikinti, turi būti naudojamos cheminės medžiagos.

– Minėjote, kad ir pedikiūro bei manikiūro salonuose galima pasigauti?

– Aš sulaukiu pacientų, kurie ateina po salonų, bet ne todėl, kad ten pasigavo, bet ten pastebėjo ir buvo paskatinti kreiptis pagalbos. Tikiu, kad pedikiūro ir manikiūro salonuose dirba atsakingi žmonės, kurie stengiasi savo darbą atlikti teisingai. Nebent darotės manikiūrą namie, su drauge. Dalinatės tuo pačiu laku. Tokiu atveju tikimybė užsikrėsti išauga.

– Kiek laiko užtrunka grybelio gydymas?

– Trumpesnis ir efektyvesnis būna tada, kai viskas dar šviežia, jei yra tik odos ar tarpupirščių pažeidimas, tada užtenka ir vietinio poveikio kremų, o gydymas gali užtrukti 2-3 savaites, iki mėnesio. Kartais reikia skirti geriamus vaistus. Jei liga pažengusi, gydymas užtruks ilgai. Nagas auga iš lėto. Reikia nusiteikti, kad gydymas gali užtrukti iki metų. Vaistų vartojimas neužtikrina 100 proc. pagerėjimo. Yra naujas gydymas – lazeriais, bet daugelis galvoja, kad užteks vieną kartą ateiti ir nagas ištirps, bet taip nėra. Lazeriai sumažina grybelio gyvybingumą, bet nagas lieka savo vietoje. O gydymas, kai apskritai pašalinama visa nago plokštelė, dabar retai naudojamas. Mes visada renkamės mažiau agresyvų gydymą. Turime įvertinti situaciją, ar saugu pacientui gerti vaistus, nes, kaip minėjau, didelė dalis žmonių yra vyresni, kurie turi ir kitų ligų, vartoja kitus vaistus, todėl reikia žiūrėti, kas tam žmogui tiks geriausiai.

– Tai geriau užbėgti įvykiams už akių?

– Taip, reikia laikytis asmens higienos taisyklių. Nesidalinti rankšluosčiais, manikiūro priemonėmis, avalyne. Kiekvienas turėtų turėti savo. Net ir su sutuoktiniu. Be to, reikia kasdien nusiplauti kojas, kasdien keisti kojines, avėti patogią avalynę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)