Rugpjūčio 24 diena minima kaip Šv. Baltramiejaus ir Gandrų išskridimo diena. Šią dieną lietuviai nuo seno išlydėdavo žiemoti išskrendančius gandrus. Šiemet, nors ir diena vėliau, vilnietei Virginijai pavyko užfiksuoti įspūdingą vaizdą – Junčionyse, Alytaus rajone, moteris filmuoja neregėtą gandrų gausybę:

„Pirmą kartą matau tiek gandrų vienoje vietoje. Matyt visi ruošiasi išskristi ir palikti mus“, – sako nuostabos neslepianti Virginija.


Gali kilti klausimas, kodėl gandrai palieka Lietuvą per pačius karščius, tačiau paukščiai apie tai, kada metas skristi, sprendžia ne iš oro temperatūros, o iš dienos trukmės. Tokioje kelionėje gandrams tenka įveikti apie 11 tūkst. kilometrų, o gandrus galima padalinti į dvi dalis – rytinę ir vakarinę subpopuliaciją.

Rytinės populiacijos gandrai, kuriems priskiriami ir Lietuvą paliekantys paukščiai, skrenda per Baltarusiją, Ukrainą, Bulgariją, Viduržemio jūros rytine pakrante juda link Pietų ar Centrinės Afrikos. Gandrų kelionė paprastai trunka apie pusantro mėnesio – dabar Lietuvą palikę paukščiai, šiltuosiuose kraštuose turėtų būti spalio pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)