Tai, kad poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje tikrai yra daug matyti iš perpildytų pliažų. Žmonės į pajūrį nenutrūkstamu srautu eina nuo pat ankstaus ryto iki vakaro. Dalis pasikeičia per pietus, kai „ankstyvieji“ vasarotojai grįžta į miestą papietauti, tačiau jų vietą užima tik vidurdienį pabudę ir vėliausiai akis prasikrapštę naktinėtojai.

Plūsta į Palangos bažnyčią

Lankytojų srautu patenkinti ne tik apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų teikėjai, kurie net ir pakėlę kainas neatsigina klientų, bet ir Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas Kęstutis Balčiūnas. Palangos ganytojas bendraudamas du „Delfi“ džiaugėsi, kad Žolinės ne visiems tėra vienas papildomas laisvadienis, kuris suteikia galimybę ilgiau pabūti prie jūros, pasideginti ir prikimšti skrandį. Dalis į Palangą atvykusių poilsiautojų nepraeina pro pačiame miesto centre esančius maldos namus ir ateina pasimelsti.

Rugpjūčio 15 d., minint Švč. M. Marijos Ėmimą į dangų, vyksta didieji metiniai tituliniai atlaidai, o artimiausią sekmadienį po Žolinės Palangoje švenčiami šv. Roko atlaidai. Dvasininkas tikisi, kad ir į šį savaitgalį vykstančias Žolinių ir Šv. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų atlaidų mišias į bažnyčią ateis daug tikinčiųjų. „Vasarą skaitlingiau į Mišias ateina. Tikrai tas tikėjimas yra gyvesnis. Žmonės į Mišias ateina su šeimomis. Ateina ir turistai, ir poilsiautojai. Sekmadienį vyks iškilūs atlaidai.

Šventinsime žolynus. Jei kurie nors neatsineš savo, mūsų savanoriai bus paruošę puokštes, kurias bus galima pasiimti visiems norintiems. Kitą sekmadienį – Šv. Roko atlaidai, per kuriuos melsimės už ligonius, nepagydomai sergančiuosius. Tikintieji jautriai reaguoja, prašo pagalbos pasveikti“, - pasakojo K. Balčiūnas.

Pajūris ilgąjį Žolinių savaitgalį

Kunigas prisipažino, kad šiomis dienomis į bažnyčią užsuka ir labai daug jaunavedžių porų.

„Sutuoktuvių ceremonijos vyksta kone kas valandą“, - sakė K. Balčiūnas.

Palangos bažnyčią galima aplankyti ne tik norint pasimelsti ar priimti Komuniją. Šventyklos bokšte yra įrengta apžvalgos aikštelė, kurią nemokamai aplankyti gali visi norintieji. Tik Šv. Mišių metu ir Santuokų apeigų metu, kad nebūtų trikdoma rimtis, praėjimo nėra.

Šventosios ritmu

Jei Palangoje gyvenimas verda, vyksta įvairūs koncertai, kurie pritaikyti įvairiems skoniams, tai Šventojoje gyvenimas teka kiek kitokia vaga. Iki pietų į pliažą ateina tik pagyvenusios poros ir moterys su vaikais. Nes visi normalūs vyrai „ilsėjosi“ iki paryčių, todėl privalo išsimiegoti. Ši poilsiautojų kategorija į saulės šviesą išlenda jau po pietų.

Tuo pat metu gatvėse pasirodo būreliai šiltai apsirengusių tvirtų vyrukų, kuriems pliažas visai nerūpi. Jie parduotuvėse prisiperka „submarinų“, jei karšta, papietauja miškelio pavėsyje, o vakare traukia į trasą.

Trečią vasarą iš eilės į miestelį su dukra atvažiuojanti kaunietė Sandra „Delfi“ sakė pasigendanti įvairesnių pramogų. „Atvažiuojame vienai savaitei, nes ilgiau būtų ir per brangu, ir jau pasidarytų nuobodu, ypač dukrai. Jeigu orai geri, tai jūros ir saulės jai užtenka savaitei (man tai per mažai), o daugiau Šventojoje nėra ką veikti. Visos poilsiautojams siūlomos pramogos - tai tik maistas pagrindinėje gatvėje. Bet kiek gali valgyti? Mes nepratusios daug valgyti“, - prisipažino moteris.

Pajūris ilgąjį Žolinių savaitgalį

„Kodėl renkamės Šventąją? Todėl, kad norime pabūti prie jūros, pasideginti, pailsėti nuo buities. Kad nėra didelio pasirinkimo: Neringa mums per brangi, Palangoje per daug žmonių. Šventoji - aukso viduriukas. Čia pajūry nereikia glaustytis šonais su svetimais. Labai malonus ir platus paplūdimys, švarus smėlis“, - Šventosios pranašumus vardijo Sandra.

Kalbėdama apie Šventojoje siūlomas pramogas Sandra prisiminė laikinas tatuiruotes, karikatūras, atrakcionus mažiems vaikams „Tokie tarybiniai, su arkliukais, bet kad mano dukrai septyniolika metų ir ji mėgsta sportą, aktyvias pramogas. Tenisą, tinklinį, krepšinį... Na, vieną vakarą pasivažinėjo elektriniu paspirtuku, motoroleriu, ir viskas. Kas dar? Dairėmės vandens batutų parko, bet neradom. Tiesa, paplūdimy siūlo pavėžinti vandens motociklu, bet tai 10 min. trunkanti pramoga už beprotišką kainą“, - kalbėjo kaunietė Sandra.

Moteris sakė, kad visada stengiasi rinktis viešbutuką miestelio pakrašty, nes centras labai triukšmingas.

Pajūris ilgąjį Žolinių savaitgalį

„Kartą atostogavom centre, tai poilsiautojai naktimis ūžia, rėkauja, neduoda miegoti. Šiaip Šventoji nepasikeitė nuo tų laikų, kai aš čia maža atostogaudavau su savo šeima. Kaip tada, prieš 30 metų, buvo, taip ir liko smagu pakeisti aplinką, jeigu gyveni mieste, nes čia gali pagyventi namelyje, kepti šašlykus, maudytis, degintis, ypač mažiems vaikams smagu. Bet kalbant apie paslaugų pasiūlą poilsiautojams, tai Šventoji nesikeičia. Tik maisto pasiūla padidėjo, o visa kita liko tas pats. Va gatvės muzikantas dainuoja rusiškas dainas, ir tai, beje, labai nemalonu. Daug gatvės užkandžių, saldumynų visokių. Kavinės su trankia muzika... „Titanike“ - muzika ne mūsų skonio, bet pasižiūrėjau bilieto kainą iš smalsumo, į „69 danguje“, tai vienam žmogui 15-25 eurai. Siaubas. Tai iki pietų deginamės, po to kavinėje pietaujam, vėl deginamės, vakarieniaujam, einam pasivaikščioti, nusiperkam vaisių, uogų, grįžtam į viešbutį ir skaitom knygas. Mums smagu. Jei pats gerai nusiteiki, tai ir esi laimingas. Kainos? Dienai prasimaitinti mums reikia apie 20 eurų vienam žmogui, čia minimum“, - motyvus, kodėl renkasi Šventąją, o ne kitus kurortus vardijo moteris.

Pajūris ilgąjį Žolinių savaitgalį

Ruošiasi ir policija

Daug lankytojų sulaukė ir kasmetinis muzikos ir pramogų festivalis ant jūros kranto Karklėje. Čia gyvenimas verda jau nuo ketvirtadienio. Tam ruošiasi ir policija. Todėl visi turėtų prisiminti, kad vairuoti reikia atsakingai.

Policija informavo, kad visą šią savaitę, rugpjūčio 8–14 dienomis, šalyje bus vykdoma Europos kelių policijos tinklo ROADPOL (angl. European Roads Policing Network) inicijuota tikslinė prevencinė priemonė „Transporto priemonių leistino važiavimo greičio kontrolė“ (angl. Operation Speed), o ilgąjį savaitgalį kelių policija šalies keliuose dar atidžiau stebės eismo dalyvius, išvykstančius pramogauti, linksmintis ar ilsėtis. Lietuvos policijos generalinio komisaro įsakymu vasarą šalies kurortuose ir kurortinėse teritorijose pastiprintai kontroliuojama viešoji tvarka. Lietuvos kelių policijos tarnyba papildomus ekipažus skiria ir Klaipėdos apskričiai. Šeštadienį anksti ryte į pajūrį išvyks papildomi Lietuvos kelių policijos ekipažai. Patyrę pareigūnai iki antradienio šioje apskrityje padės savo kolegoms užtikrinti eismo priežiūrą ir žmonių saugumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją