Užteko poros valandų

Vilnietė Rasa Palangos paplūdimyje sako prigulusi neilgam, tačiau merginai toks pogulis sugadino visas atostogas: „Su draugu į paplūdimį atėjome perpiet, apie 12 valandą, ir pabuvome dvi su puse valandos. Per tą laiką porą kartų tepėmės kremu nuo saulės, ėjom maudytis ir vėl tepėmės. Ir pati saulė neatrodė kažkokia labai kandanti. Lauke 23 laipsniai, vėjukas. Nepajautėm, kad kažkas ne taip, be to šventai tikėjau, kad kremas mus apsaugos“, – pasakoja mergina.

Beje, įdomu tai, jog Rasos naudotas kremas su, kaip rašoma ant pakuotės, SPF 30 apsauga, buvo įsigytas Turkijoje – šalyje, kur nudegti saulėje yra itin didelis pavojus: „Mes parsivežėme tą kremą iš Turkijos, ten nusipirkome paskutinę dieną, nes mūsiškis baigėsi, bet panaudoti taip ir nespėjome. Firma man nematyta, o tos vietos, kurias tepėmės kremu, nudegė kaip ir labiausiai.“

Jau tą pačią dieną grįžusi namo Rasa pajuto, kad persistengė: „Dvi su puse valandos paplūdimyje sugadino mums atostogas. Tos pačios dienos vakarą draugas važiavo į Klaipėdą specialaus kremo nuo nudegimų, nes Palangos vaistinės jau nebeveikė. Jausmas toks, kad oda tiesiog plyšta, šaltis purto, bloga. Ėmiau gerti daug vandens, teptis kūną drėkinančiais tepalais, bet buvo taip blogai, kad vienu momentu paliečiau savo koją, manydama, kad oda plyšo ir toje vietoje bėga kraujas. Va toks buvo jausmas. Nesu gyvenime taip nudegusi. Draugo visa nugara ir krūtinė „nuėjo“ pūslėmis.“

UV indeksas: neapsigaukite dėl rugpjūčio saulės

Visgi, anot „Northway“ medicinos centro Vilniuje dermatovenerologės Ramunės Jurčiukonytės, esminis rodiklis kartais būna ne paplūdimyje praleistas laikas, o tądien esantis UV indeksas:

„Labai svarbu atkreipti dėmesį į UV indeksą, kuris svyruoja dienos laikotarpyje, šį rodiklį galima sekti savo išmaniajame telefone. Esant 5 ir daugiau, saulės apsauga yra būtina. Reikėtų rinktis plataus spektro apsaugos nuo saulės priemones, skirtas apsaugoti tiek nuo UVA, UVB spindulių ir mėlynosios šviesos. Nepamiršti jomis patepti ir lūpų, ausų, akių srities, kaklo, galvos odos, rankų bei kojų.“

WeatherOnline nuotr.

Egzistuoja įsitikinimas, kad visi su saule susiję perspėjimai atėjus rugpjūčiui tampa nebeaktualūs – artėjant rudeniui, saulė neva „nebekanda“. Pasirodo, nieko panašaus – net rugpjūčio viduryje UV indeksas siekia pavojingą 5 ribą, o kai kur Europoje ją ir gerokai viršija. Štai WeatherOnline duomenimis, rugpjūčio 11 d. UV indeksas Lietuvos plote siekia 4–5, judant link Vokietijos, skaičius jau auga link 5–6, Ispanijoje dominuoja 8–9 UV indekso rodiklis, ne mažesnis jis ir lietuvių pamėgtoje Turkijoje bei Italijoje.

Anot kalbintos medikės, apniukusią dieną pakanka maskuojamo kremo ar lengvos tekstūros priemonių, turinčių bent SPF30 apsaugos faktorių. Saulėtą dieną, kai oda patiria tiesioginį kontaktą su saulės spinduliais, veidui rekomenduojama rinktis SPF50, kūnui – SPF30 apsaugą turinčias priemones. Odą apsauginiu kremu nuo saulės reikia padengti tolygiai, geriausia tą padaryti apie 20–30 minučių prieš išeinant iš namų. Rekomenduojama tepti pakartotinai kas 2 valandas, taip pat stipriai suprakaitavus ar išsimaudžius.

Kefyras? Kodėl ne

Saulės vonių padauginusi Rasa neslepia pasinaudojusi ir liaudies išminties patarimu: „Paskaičiau internete – vieni kefyrą giria, kiti sako jokiu būdu jo nenaudoti, bet, žinokit, kai jau negali ant nugaros gulėti ir nebežinai, kur dėtis – išbandai viską, kas tik po ranka. Išsimaudžiau kefyre ir man atrodo, bent trumpam tikrai padėjo“.

O ką apie kefyrą galvoja medikė? R. Jurčiukonytė tokios savipagalbos priemonės toli gražu nedemonizuoja: „Nukentėjus nuo saulės ir neturint kitų priemonių, nudegintas vietas galima patepti kefyru, nes produkte esanti pieno rūgštis mažina uždegimą“, – sako dermatovenerologė.

Jeigu nudegimo išvengti nepavyko, gydytoja pataria nudegusias kūno vietas vėsinti šaltais kompresais ir naudoti specialias priemones. Nerekomenduojama naudoti antiseptinių purškiklių ar kremų, nes jų sudėtyje esančios medžiagos gali sukelti odos uždegimą ar dar labiau sudirginti odą.

Jautriai, sudirgusiai ir pažeistai odai labiausiai tinka priemonės su alijošiumi, pantenoliu, nuraminančiu ir atkuriančiu pažeistą odos paviršių. Taip pat patariama drėkinti odą tiek iš išorės – specialiais drėkinamaisiais kremais, tiek iš vidaus – geriant kuo daugiau vandens.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją