Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento Panevėžio miškų kontrolės skyriaus pareigūnai vykdydami akciją „Poilsiauk atsakingai“ Ignalinos r. Avižinių girioje nustatė 6 asmenis, mėlynes rinkusius specialiomis šukomis. Už šį pažeidimą jiems surašyti administracinio nusižengimo protokolai.

„Nepamirškite, miško uogas galima rinkti tik rankomis. Uogavimas „šukomis“, brauktuvais ar savadarbiais įrankiais yra griežtai draudžiamas pagal Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarką. Be to, uogaujant „šukomis“ ilgam laikui yra sužalojami mėlynių uogienojai, nudraskomi lapai, ūgliai, nutraukiamos šaknys, dėl šios priežasties kitais metais toje vietoje mėlynių derlius bus labai menkas,“– pranešime žiniasklaidai sako Panevėžio miškų kontrolės skyriaus vedėjas Albertas Mikašauskas.

Pasak aplinkosaugininko, uogų rinkimas negali būti savanaudiškas, nes jei vis dažniau atsiras uogaujančių mechaniniu būdu, kitais metais uogų galime ir neberasti.


Ką reikia atsiminti uogaujant, kad nežalotumėte augalų?


Renkant uogas, draudžiama rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti specialias šukas ir kitas mechanines priemones.
Renkant medžių ir krūmų uogas bei vaisius (įskaitant sėklas), draudžiama pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip žaloti šių medžių ar krūmų šakas ir kamienus.


Aplinkosaugininkai primena, kad už mėlynių ar kitų laukinių uogų rinkimą „šukomis“ ar kitomis mechaninėmis priemonėmis taikoma bauda asmenims nuo 10 iki 30 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 30 iki 60 eurų. Taip pat už uogavimą šukomis gali būti skirtas ir pažeidimo įrankių – „šukų“ konfiskavimas.

O apie pastebėtus aplinkos apsaugos pažeidimus galite pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Taip pat svarbu nufotografuoti ar nufilmuoti pažeidimą, t. y. – pažeidėjus darančius pažeidimą, automobilį, kuriuo jie naudojasi bei šią informaciją, nuotraukas ar videoįrašą siųsti el. paštu info@aad.am.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją