Kai jūra traukia gilyn – plaukiame į šoną ir gaudome lūžtančias bangas

Pajutus, kad jūra traukia gilyn, dažnas plaukiantysis bando iš visų jėgų irtis kranto link, tačiau taip tik rizikuoja greitai išsekti. „Klaipėdos paplūdimiai“ gelbėtojai vaizdo įraše aiškiai pademonstravo, kaip teisingai išplaukti iš jūros, kai ji mus traukia gilyn.

Vaizdo įraše matyti, kaip gelbėtojas plaukikas su gelbėjimo liemene eina gilyn į jūrą, link vadinamosios duobės, į kurią patekus poilsiautojams būna sunkiausia grįžti į krantą.

Nors jūroje matomas bangavimas dažnam poilsiautojui pasirodytų ne toks ir didelis, filmuojant vaizdo įrašą buvo iškelta raudona vėliava, reiškianti, kad maudytis griežtai draudžiama, nes trauka į jūrą – labai stipri ir pavojinga žmogaus gyvybei.

„Pagal gelbėtoją plaukiką, matome – tik atėjo į vandenį, ir jau traukia gilyn į jūrą. Dabar jis pabandys šonu paplaukti, kad išplauktų iš tos duobės. Reikia plaukti ne į krantą, o tolyn į šoną. Tada jis bandys gaudyti bangas, kurios yra lūžtančios, ir šių bangų pagalba bandys išplaukti į krantą“, – vaizdo įrašą komentuoja gelbėtojas.

„Klaipėdos paplūdimiai“ įspėja, kad poilsiautojai nebandytų to tikrinti ir kartoti patys, o taisykles prisimintų tik kilus realiam pavojui.

Vien per praėjusį savaitgalį jūra Lietuvoje pareikalavo dviejų gyvybių. Šventojoje paskendo Baltarusijos pilietis, o dar vienas šios valstybės pilietis dingo jūroje ties Giruliais. Abiem atvejais prie jūros buvo iškeltos raudonos vėliavos, žyminčios, kad maudytis – draudžiama ir pavojinga gyvybei.

Tačiau šios vėliavos perspėjimo paiso ne visi. Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas komentuoja, kad vien sekmadienį Palangos savivaldybėje skendo 12 žmonių – 4 Palangoje ir 8 Šventojoje. Trys iš šių skenduolių atsidūrė reanimacijoje, vienas nuskendo, kitus pavyko išgelbėti.

Įsidėmėkite: parodė, kaip atrodo pavojingiausia vieta jūroje

Pernai metų vasarą visuomenę sukrėtė nelaimė, kai Smiltynėje nuskendo moteris su sūnumi. Po šios tragedijos socialiniuose tinkluose išplito Andrejaus Ispodnikovo vaizdo įrašas, kuriame jis parodo, kaip atrodo pavojingiausia vieta jūroje – duobė, traukianti plaukikus gilyn į jūrą.

„Matot, ten, kur lūžta bangos, yra labai seklu“, – rodydamas į kairėje ir dešinėje esančias putotas bangas, aiškina vyras. – O per vidurį nematome bangų, nes ten yra kanalas, pro kurį vanduo grįžta, kur traukia atgal į jūrą. Papuolus į ten, negalima plaukti link kranto, reikia plaukti link tos seklumos, ir išplaukti“, – vaizdo įraše aiškina A. Ispodnikovas.

Tąkart jis aiškino, kad dėl įvykusios tragedijos kaltas būtent toks kanalas, kuris matomas vaizdo įraše – juo žmonės tiesiog nebegalėjo sugrįžti į krantą.

„Įvyko nelaimė žmonėms papuolus į tokią nesąmonę. Moteris puolė gelbėti vaikų, ir nuskendo. Atsiminkite, kad ten, kur nėra bangų, yra kanalas. Per jį viskas išeina į jūrą“, – pabrėžia jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)