Dzūkiškų baravykų teks laukti iki rugpjūčio vidurio

Pirmąją savo oficialių atostogų dieną J. Janušauskienė jau stovėjo pakelėje prie Merkinės ir vos spėjo atsakinėti prie jos sustojusių automobilių vairuotojams, kiek kainuoja kibirėlis šviežių voveraičių ar stiklainis mėlynių. Tuomet ir paaiškėjo, kodėl kelias dienas man nepavyko susirasti Janinos – ji pardavinėjo karvę ir neturėjo laiko atvažiuoti į pakelę.

Klausinėti pradedu nuo aktualios visiems dzūkams ir mūsų krašto svečiams temos, kada mūsų šiluose pradės dygti baravykai.

„Apie rugpjūčio vidurį, gal ir antroje rugpjūčio pusėje. Feisbuke kitų Lietuvos pakraščių žmonės jau giriasi savo laimikiais, bet mūsų miškai jais dar nekvepia. Kai jau dygsta baravykai, ankstyvas rytas miške būna visiškai kitoks. Jau prieš 3 savaites mačiau nevalgomų karčiųjų baravykų, o į vieną Marcinkonių supirktuvę grybautojai dvi dienas atnešė ir nedidelių storašiknių rudagalvių baravykučių. Kai dirbu slenkančiu grafiku po 4 dienas iš eilės, o paskui išeinu į mišką, tai ypatingai pajuntu, kaip gamta spėjo per tas dienas pasikeisti“, – kalbėjo J. Janušauskienė.

Vasara mus paliks tiksliai pagal kalendorių

Apie likusią vasaros dalį dzūkė sako, kad iki pat Žolinės vyraus vasariški, bet nepastovūs orai:

„Tris ar keturias dienas šutins saulė, paskui dvi ar tris dienas palis, o tada vėl ateis keturios dienos karščių. Po Žolinės vasara dar tęsis, bet naktys ir rytai jau bus vėsesni, akivaizdžiai jausime artėjant rudenį. Jeigu dabar vėlai vakare arba atsikėlusi naktį, eidama savo sodyboje į lauko tualetą, jaučiu, kad yra vasara, net jeigu temperatūra nėra aukšta, tai rugpjūčio pabaigoje to jausmo jau neliks“, – pasakojo Janina.

Pasak J. Janušauskienės, anksti pradėję gelsti beržų lapai pranašauja, kad ruduo turėtų ateiti anksčiau, nors nebus toks ankstyvas, kaip pernai, kai vasara baigėsi vos ne rugpjūčio pradžioje. Gamtos ženklai marcinkoniškei rodo, kad šiemet vasara turėtų baigtis tiksliai pagal kalendorių, rugsėjo pradžioje.

„Nepasakyčiau, kad rugsėjis bus labai šaltas. Kas netinginiaus, tai tam bulves gamta dar leis nusikasti, nes lietūs nuolat nesitęs. Rudens pradžia bus ne tiek lietinga, kiek ūkanota. Nors jau dabar, kaip aš jums ir sakiau anksčiau, rūkus matome visą vasarą. Rudenį jų bus dar daugiau“, – sakė dzūkė.

Kaip šių metų vasara gerokai skiriasi nuo pernykštės ir užpernykštės, taip ir ruduo bus kitoks. Janina priminė, kad pernai lapai ilgai išliko žali, o paskui staiga pagelto, nuraudo ir nukrito.

„Šiemet bus kitaip, galėsime ilgai grožėtis rudens spalvomis“, – žada J. Janušauskienė.

Vėluoja visos uogos

Pakalbėjome su Janina ir apie uogavimo sezoną, nes mėlynės šiemet vėlavo beveik dvi savaites, panašiai, kaip ir žemuogės, tačiau prisirpo itin gražios ir sultingos.

„Gražios šiemet mėlynės, bet retos. Kasmet jas pradedu rinkti apie Jonines, bet šiemet tuo metu jų dar nebuvo. Bruknės dar žalios, tegul noksta, bet jų irgi bus ne per daugiausiai, daugiau matau tuščius uogienojus. Nors bruknynuose per daug dar nelandžiojau, nes dar ne bruknių laikas“, – pasakojo J, Janušauskienė.

Grybaulios kaimo vienkiemyje, 11 vaikų šeimoje gimusi ir augusi moteris pasakojo nuo 3 metukų jau ganiusi miške karves. Vaikystėje pradėjo stebėti gamtos ženklus ir mokėsi suprasti, ką jie reiškia. Paskui pradėjo užsirašinėti, kada po įšalo atsileido žemė, pražydo žibutės, kada pirma šilauogė, puriena, kada pabudo skruzdėlynas. Dievo dovaną suprasti gamtos ženklus turėjo Janinos tėvas, bet ir ji šiuo gebėjimu apdovanota, tik neskuba kiekvienam išduoti visų gamtos paslapčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)