Niežais gali užkrėsti naminius gyvūnus ir net žmones

Nuotraukas įvertinęs gamtininkas Deividas Makavičius neturi jokios abejonės, kad jose užfiksuotas niežais sergantis usūrinis šuo. Sprendžiant iš to, kad gyvūnas nebeturi kailio, niežais jis serga jau seniai.

Tačiau prie niežais sergančio usūrinio šuns gamtininkas įspėja nesiartinti – niežai yra užkrečiami, ir gali persiduoti ne tik kitiems gyvūnams, bet ir žmogui.

„100 proc. tai yra usūrinis šuo, kuris serga niežais. Turėdamas niežinių erkučių, gyvūnas nusikaso kailį, todėl lieka plikas. Dažniausiai niežais sergantis gyvūnas išgyvena apie 3 mėnesius ir žiemos jau nebesulaukia. O jei ir sulaukia, tai žūsta dėl šalčio, nes neturi apsauginio kailio, kuris jį šildytų“, – aiškina gamtininkas.
Usūrinis šuo

D. Makavičius pažymi, kad apie pastebėtą niežais sergantį gyvūną reikėtų pirmiausia kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistus arba į vietinį medžiotojų būrelį. Kad gyvūnas nesikankintų ir neplatintų niežų kitiems gyvūnams, dažniausiai taikoma rekomendacija gyvūną sumedžioti.

„Tas gyvūnas labai kenčia. Niežinės erkutės gyvena praktiškai odoje, kurioje padaro tokius takelius. Gyvūno niežų gydymas būtų labai sudėtingas“, – sako gamtininkas.

Aptikus nuo niežinių erkučių nuplikusio gyvūno dvėselieną, taip pat rekomenduojama pasirūpinti, kad ji būtų užkasta. Tai svarbu, kad liga neplistų, nes esama daug gyvūnų, kurie maitinasi dvėseliena – taip jie gali tapti naujais niežų platinimo židiniais.

Gydymas gali būti sudėtingas ir ganėtinai skausmingas

Usūriniai šunys – rūšis, kurią dėl kailio anksčiau Lietuvoje įveisė medžiotojai. Anot gamtininko, šiandien usūriniai šunys Lietuvoje yra taip išplitę, jog jau yra laikomi vietine rūšimi.
Gamtininkas Deividas Makavičius

„Usūrinis šuo yra naktinis gyvūnas, kuris adaptavosi miškuose. Niežus labiausiai platina lapės, kurias dažniau matome dieną, atviresnėse vietose, o usūrinis šuo dažniau pasirodo sutemus, miškuose. Todėl niežais užsikrėtusį usūrinį šunį matome rečiau, nors sergamumas tarp lapių ir usūrinių šunų yra labai panašus“, – teigia D. Makavičius.

Kaip minėta, niežais sergantis gyvūnas gali apkrėsti ir kitus gyvūnus, įskaitant ir žmones. Tam, kad liga plistų, reikalingas fizinis kontaktas.

„Per atstumą niežais neužsikrėsite. Pati erkutė nuo usūrinio šuns turi perlipti ant kito šeimininko. Niežai persiduoda kitam gyvūnui, bet tik fizinio kontakto metu“, – sako D. Makavičius.
Usūrinis šuo prie savo urvo

Nors niežinės erkutės gali persiduoti ir žmogui, gamtininkas pastebi, kad kailį turintiems gyvūnams ši liga yra pavojingesnė ir net mirtina. Tuo metu žmogui – pagydoma, tačiau kartais tai būna sudėtinga, o tuo pačiu ir skausminga.

„Yra žmonių, sergančių niežais. Jie daug kasosi, tampa šašuoti. Jei tos erkutės labai išplinta, laukia sudėtingas ir ganėtinai skausmingas gydymas. Tačiau tokių atvejų nėra daug, nes įprastai žmogus su tokiais gyvūnais nekontaktuoja“, – pastebi D. Makavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją