Kuo kiekviena iš šių daržovių naudinga organizmui?

Kaip teigia dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė, pankolis ir pastarnokas – tai puikiai Lietuvoje derančios daržovės: „Pankolis priklauso lapkotinių daržovių grupei, kiek primena salierą, tuo tarpu pastarnokas – šakninė daržovė. Nuo seno buvo naudojama įvairiems patiekalams“.

Tuo tarpu artišokas yra kiek egzotiškesnė daržovė. „Jį labai mėgsta italai ir dažnai naudoja savo virtuvėje. Tiesa, tai nėra daržovė, o augalo žiedas. Kaip ir visos daržovės, taip ir šios yra puikus maistinių skaidulų šaltinis. Pastarnokas turi mažai cukrų ir nėra krakmolinga daržovė, puikiai tinka pakeisti bulvę arba paįvairinti savo racioną. Jame gausu kalio, yra šiek tiek vitamino C, magnio, kalcio, – sako Ž. Dumbraitė-Varkalienė, – Pankolis taip pat yra puikus kalio šaltinis. Iš visų šių trijų daržovių artišokas turi daugiausiai maistinių skaidulų – 100 g – taip pat nemažai baltymų kaip daržovei, šiek tiek magnio, kalcio, natrio. Kaip žinia, maistinės skaidulos yra ypač reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti“.

Minėtas daržoves dietistė pataria įtraukti į mitybos racioną ne tik besiskundžiantiems tam tikromis ligomis, bet ir sveikiems žmonėms. Tiesa, prie tam tikrų žarnyno ligų daržoves reikėtų valgyti tik termiškai apdorotas. Tokiu atveju net ir paros laikas, kada buvo valgomos šios daržovės, neturi didelės įtakos: „Jei daržovės termiškai apdorotos, paros laikas nėra svarbus. Kiek sunkiau vakare virškinamos žalios, neapdorotos daržovės“.

Živilė Dumbraitė

Artišoką paruošti sudėtingiau, nei pankolį ar pastarnoką

Virtuvės šefas ir laidos „Lidl grilio talentai“ vedėjas Vytaras Radzevičius sako, kad retesnį šių daržovių pasirinkimą gali lemti nežinojimas, kaip taisyklingai jas ruošti ar su kuo valgyti. Visgi virtuvės šefas drąsiai skatina ragauti šias daržoves ir dalinasi keliais paprastais, bet gardžiais vasariškais receptais.

„Gal trūksta žinojimo, kaip jas gaminti. Kaip ir žinių, kokios tai daržovės. Neatmesčiau minties, kad tai lemia ir istorinė tradicijų netektis – vis dar gajaus sovietinio viešojo maitinimo „obščepito“ skurdumo rezultatas. Dar viena priežastis – daug ką mūsų racione išstūmė bulvės. Tad pankolis, artišokas ir pastarnokas yra savotiški ropės pusbroliai, kuriuos uždominavo bulvė, – sako V. Radzevičius, – Be to, artišoką daržove galime vadinti sąlyginai, nes tai, ką valgome biologiškai, yra mėsingi neprasiskleidę žiedai. Bet ir pomidorus vadiname daržovėmis, nors biologiškai tai yra vaisiai. Visgi džiugina tai, kad šios daržovės skinasi kelią ant mūsų stalų ir Lietuvoje jų galima įsigyti bet kurią dieną“.

Vis dėlto, Ž. Dumbraitė-Varkalienė pripažįsta, kad sudėtingiausia paruošti artišoką. „Paties žiedo valgoma dalis nėra didelė, jį reikia mokėti tinkamai paruošti terminiam apdorojimui. Jį galima virti, kepti, marinuoti, ruošti ant griliaus. Be to, Italijoje artišokas netgi laikomas afrodiziaku“, – pasakoja dietistė.

Tuo tarpu pankolį ar pastarnoką ruošti yra kiek paprasčiau. „Pastarnokas puikiai tiks kepti orkaitėje, prieš tai šiek tiek pavilgius aliejumi ir pabarsčius prieskoniais. Arba galima virti, pavyzdžiui, bulvių-pastarnokų košę. Tiesa, ši daržovė turi kiek specifinį kvapą, tad gali ne visiems patikti. Pankolis idealiai dera su žuvies patiekalais. Jis turi tarsi anyžiaus kvapą, o skoniu primena salierą. Pankolį galima valgyti tiek žalią, tiek kepti orkaitėje ar naudoti sriuboms kaip prieskoninę daržovę“, – sako Ž. Dumbraitė-Varkalienė.

Požymiai, pagal kuriuos galima atskirti šviežias daržoves

Norint įsigyti geriausios kokybės daržoves prekybos centruose, V. Radzevičius pataria atkreipti dėmesį ne tik į jų spalvą, bet ir svorį. Pastarnokai Lietuvoje auginami nuo XVII a. ir tai yra viena seniausiai Lietuvoje auginamų daržovių. Be to, ši daržovė, panašiai kaip ir morka, gerai išsilaiko. Vis dėlto, V. Radzevičius rekomenduoja rinktis vidutinio ar mažo dydžio, nes didžiausi gali būti sukietėjusia šerdimi.

Vytaras Radzevičius ir Urtė Mikelevičiūtė

Kalbant apie artišokus, virtuvės šefo teigimu, vasarą geriau ragauti marinuotus artišokus, o žiemą – šviežius. „Artišokas yra žieminė daržovė, ir vasarop pasikeičia jų minkštumas. Perkant artišoką reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis turėtų būti kietas ir jo svoris atrodytų šiek tiek didesnis, nei atrodo primetus iš akies. Pakilnokite kelis ir išsirinkite sunkiausią. Lapai turi būti žali, gali būti šiek tiek violetiniai, bet neparudavę, – pastebi V. Radzevičius, – Spustelėjus artišoką pojūtis ir garsas turėtų šiek tiek priminti spaudžiamo kopūsto standumą. Šviežių artišokų nerekomenduotina laikyti šaldytuve – geriausiai juos iškart gaminti. Jei visgi nuspręsite juos palaikyti – šiek tiek sudrėkinkite (tik neplaukite!) ir laikykite sandariame, nuo oro užspaudžiamame maišelyje. Taip juos galima išlaikyti 3-5 dienas. Bet, kaip ir minėjau, geriausia suvalgyti nusipirkus tą pačią dieną“.

Pankolio šakniavaisį virtuvės šefas taip pat rekomenduoja nusipirkti šviežią parduotuvėje ir suvalgyti per kelias dienas. „Pankolio sėklų neišvengsi Indijoje – po maisto jų atnešama pakramtyti kiekviename restorane. Neva tai slopina norą persivalgyti ir gaivina burnos kvapą. Šaldytuve laikyti reiktų nemaišant su kitomis daržovėmis popieriniame maišelyje. Jei norite išlaikyti šviežią ilgiau – suvyniokite į drėgną skepetą ir laikykite šaldytuve. Taip pankolis išliks šviežias savaitę pusantros. Perkant pankolį reiktų atkreipti dėmesį į spalvą – jis turi būti tolygiai baltas, o švieži lapeliai ant likusių stiebų dalių taip pat yra šviežios daržovės požymis“, – pasakoja V. Radzevičius.

Receptai su artišokais, pastarnokais ir pankoliais

Pasak V. Radzevičiaus, artišokas, pastarnokas ir pankolis yra daugybės pasirinkimų daržovės, tad receptų galima rasti tikrai daug ir įvairių. Laidos „Lidl grilio talentai“ vedėjas keliais iš jų sutiko pasidalinti ir su naujienų portalo skaitytojais.

Pastarnokas

Kepti pastarnokai:

1. Nulupkite 4 pastarnokus ir supjaustykite griežinėliais.
2. Juos pamerkite į šaltą vandenį, įspauskite vienos citrinos sulčių ir palaikykite 10 minučių.
3. Nukoškite ir nusausinkite.
4. Storadugniame prikaistuvyje įkaitinkite aliejų ir dalimis po 1-2 minutes kepkite pastarnokus – kol jie gerai pagels.
5. Išgriebę nuriebalinkite ant popierinių servetėlių ir patiekite valgyti.
6. Jei norėsis – apibarstykite druska ir prieskoniais.

Kepti pankoliai:


1. Supjaustykite griežinėliais.
2. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, įspauskite citrinos sulčių.
3. Įdėkite druskos, išmaišykite ir kepkite ant grilio apie 5 minutes kiekvieną pusę arba kol įgaus aukso spalvą.
4. Šis garnyras tinka prie visko arba mėgaukitės užkąsdami su alyvuogėmis.

Troškinti artišokai:

Reikės garpuodžio, dviejų artišokų, ¼ stiklinės citrinų sulčių, 2 česnako skiltelių ir 2 šaukštų sviesto.

Artišokai

1. Prikaistuvyje užkaiskite vandens, kad būtų apsemtas dugnas.
2. Kol vanduo užvirs, nuo 2 artišokų nupjaustykite stiebus, pašalinkite išorinius lapus ir nupjaukite artišokų viršų.
3. Apšlakstykite ketvirčiu stiklinės citrinos sulčių, kad nepajuoduotų, tarp lapų prikaišiokite supjaustyto česnako ir sviesto.
4. Įstatykite į garpuodžio rėtį koto dalimi į apačią, įdėkite į prikaistuvį ir uždenkite dangčiu.
5. Troškinkite apie 20-30 minučių, kol suminkštės.
6. Jei reikia – pasibarstykite druska. Valgykite lauždami pirštais ir nepamirškite jų apsilaižyti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)