Savaitgalį orai nelepino. Pūtė stiprokas vakarų krypčių vėjas, kurio genamos bangos ties Palangos paplūdimiais išplovė pavojingas duobes. Tose vietose buvo įrengtos „STOP“ juostos. Visgi norinčiųjų pašokinėti per bangas netrūko, todėl gelbėtojai negalėjo atsipalaiduoti nė valandėlei.

Girtuoklius iš jūros teko vaikyti

Nors vartoti alkoholinius gėrimus viešoje vietoje draudžiama, nepaisant draudimų savaitgalį Palangos kopose netrūko linksmybių. Ne vienas „linksmuolis“ atsigaivinti nėrė į jūrą.

„Penktadienį vieną tokį įkalbinėjome nesimaudyti. Tačiau jis mūsų gelbėtojų nurodymų neklausė. Svirduliuodamas stovėjo iki juosmens vandeny ir gelbėtojams „fakus“ rodė. Iškvietėme policiją“,– „Delfi“ sakė Palangos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Keli tokie „narsuoliai“ vandens procedūrų geidė ir šeštadienį. Ties Palangos tiltu budėję gelbėtojai pranešė, kad vienas vyriškis tiesiog nebepaeina – vandeny stovėjo keturpėsčias. Nuvykus į nurodytą vietą, vyriškis jau buvo išropojęs iš vandens ir „ilsėjosi“ ant apkloto krante greta žmonos. Gelbėtojai jam rekomendavo į vandenį nebeiti, tačiau iš veido išraiškos neatrodė, kad pilietis susigaudė, išvis kur esąs.

Didelį galvos skausmą gelbėtojams kėlė ir be tėvų priežiūros bangose šokinėjantys vaikai. Tokius teko perspėti grįžti į krantą ir maudytis tik prižiūrint tėvams.

Sekmadienį gelbėtojams teko skubėti į pagalbą banglente į jūrą išplaukusiai moteriai. Pasak Palangos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos atstovo Ričardo Kurpiaus, sekmadienį Monciškėse teko gelbėti banglente į jūrą išplaukusią moterį. „Vyras davė moteriai banglentę ir leido plaukti. Moteris buvo be gelbėjimosi liemenės. Be to, neblaivi. Nežinau, kas tarp sutuoktinių įvyko – gal vyras ją taip norėjo nužudyti? Gerai, kad buvome netoliese. Teko ją ištraukti. Moterį perdavėme policijos pareigūnams“, – „Delfi“ sakė R. Kurpius.

Gelbėtojai džiaugėsi, kad tai buvo tik pavieniai atvejai. Poilsiautojų savimonė ir atsargumas auga kiekvienais metais.

Neatsargumas ar nutrūktgalviškumas?

Pakilus vėjui prieš savaitę į pajūrį plūstelėjo ir vadinamieji „vėjo gaudytojai“. Mėgstantieji šokinėti per bangas pasikinkius vėją ir skriejant kelių dešimčių kilometrų per valandą greičiu, paprastai renkasi į paplūdimius šiauriau Palangos ties Monciškėmis. Tačiau keli nutrūktgalviai nepaisė atsargumo ir atskriejo iki pat Palangos tilto. Negana to, vienas „narsuolis“ skriejo prie pat kranto ir kėlė grėsmę besimaudantiems poilsiautojams.

J. Pirožnikas, „Delfi“ paklaustas, ar taip dera elgtis, tik skėstelėjo rankomis: „Mes rūpinamės poilsiautojų saugumu, o šitiems mes neturime jokios įtakos. Tačiau yra buvę atvejų, kad su lynais buvo sužaloti niekuo dėti poilsiautojai“, – kalbėjo gelbėjimo tarnybos vadovas.

Ne pirmą dešimtmetį buriuojantis ir kaituojantis klaipėdietis Salvijus Paškauskas suabejojo, ar teisiškai yra kaip nors apibrėžtas kaituotojų elgesys vandeny ties bendrais pliažais. „Trumpai atsakysiu – saugumas pirmoje eilėje. Laikausi tokių taisyklių, kad plaukiu tik mažiausiai 50 metrų nuo kito žmogaus vandeny. Nes su stropais lėkdamas tokiu greičiu gali žmogų ne tik sužaloti, bet ir lyg peiliu perpjauti. Tačiau yra tokių, kurie prisiperka įrangos ir jiems jau jūra iki kelių. Atrodo, kad gali elgtis, kaip tinkami. Problema ta, kad Lietuvos pajūryje nėra sporto zonos, kur vėjo entuziastai galėtų saugiai ir kitiems nekliudydami pramogauti. Įprasta, kad jie renkasi Monciškėse, tačiau ir ten yra poilsiautojų ir besimaudančiųjų vandenyje. Aš asmeniškai važiuoju į Latviją, ten žmonių mažiau ir tikrai saugiau“, – kalbėjo S. Paškauskas.

Daugiausiai kaitavimo entuziastų suvažiuoja į pamarį ties Svencele. Čia Kuršių mariose nėra daug besimaudančiųjų, todėl ir kaituoti galima saugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją