Kaip teigia dietistė Živilė Dumbraitė, šaldymui tinka beveik viskas, tik nerekomenduojama šaldyti vandeningų daržovių, tokių kaip cukinija, nes ištraukus ji tiesiog praranda savo formą ir tekstūrą, tampa ištežusi.

„Šaldymas yra vienas efektyviausių būdų, siekiant išlaikyti kuo didesnį kiekį vitaminų ir maistinių produkto savybių. Tik atminkite, mėsos, žuvies produktus šaldiklyje rekomenduojama laikyti ne ilgiau 1–2 mėnesius, tuo tarpu uogos, daržovės laikomos iki kito sezono. Jeigu kalbėti apie džiovinimą, jis išgarina vandenį iš produkto, tad jame lieka daugiau koncentruotos medžiagos, bet tame tarpe ir cukrus. Džiovinimui tinka tvirtesni vaisiai, tokie kaip obuoliai, kriaušės, slyvos, taip pat grybai“, – teigia dietistė.

Ji priduria, kad konservavimas su marinatu jau yra visai kitoks būdas, jo metu dažnai naudojame konservantus, tokius kaip druska, cukrus, actas, tad ir maistinė vertė produkto pakinta, jis tampa kaloringesnis. Tačiau kartais tokiais produktais pasimėgauti tikrai galima.

Dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė

„Dar vienas puikus būdas yra rauginimas arba fermentavimas. Šis būdas tinka praktiškai visoms daržovėms ir net vaisiams. Vis labiau populiarėja toks konservavimo būdas, nes jis ne tik puikiai išlaiko produkto geras savybes, bet ir skatina susidaryti gerąsias bakterijas, kurios naudingos mūsų žarnynui“, – kalba Ž. Dumbraitė.

Norintiems gyventi tvariau ir sutaupyti siūlo šaldymą

Pirkėjams ieškant įvairių būdų sutaupyti, vis dažniau renkamasi įsigijus didesnį produkto kiekį jį užšaldyti ateičiai, teigia parduotuvių atstovai. Tiesa, šaldymas teikia naudą ne tik norint sutaupyti, bet ir gyventi tvariau – tai tampa geriausiu maisto konservavimo būdu, leidžiančiu namuose išvengti maisto švaistymo nespėjus suvartoti mėsos, daržovių ar kitų produktų. Anot „Rimi“ socialinės atsakomybės eksperto Liudviko Aleliūno, užšaldyti maisto produktai gali būti laikomi ilgiau nei švieži, todėl jų suvartojimas tampa lankstesnis.

„Pavyzdžiui, užšaldyti brokoliai šaldiklyje išlieka švieži iki aštuonių mėnesių, o šviežius brokolius paprastai reikia suvartoti per savaitę. Jei švieži vaisiai ir uogos gali išbūti nesugedę iki 4 dienų, tai šaldiklyje jie gali nesugesti ir daugiau nei metus, daržovės – net ir beveik dvejus metus, o jų kokybė, maistinės ir skoninės savybės išlieka labai panašios. Pastebime, kad vartotojai ne tik vis daugiau maisto užsišaldo patys, bet ir daugiau jo jau užšaldyto įsigyja parduotuvėse“, – teigia L. Aleliūnas.

Papildomų naudų konservuotuose produktuose neatsiranda

Kaip pastebi ekspertas, kalbant apie konservavimą, papildomų naudų konservuotuose produktuose (priešingai nei raugintuose) neatsiranda, o kai kurių maistinių medžiagų nauda, apdorojant tokiu būdu, tik sumažėja. Pavyzdžiui, vandenyje tirpių vitaminų

„Pavyzdžiui, ankštinių daržovių konservai yra puikus baltymų šaltinis, žuvis – Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis ir panašiai. Konservavimo procesas neturi reikšmingos įtakos dalies riebaluose tirpių vitaminų sumažėjimui ar tokioms maistinėms medžiagoms kaip baltymai, angliavandeniai arba riebalai“.

„Rimi“ Socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovas Liudvikas Aleliūnas

Parduotuvės duomenimis, pastebima, kad šiuo metu ženkliai išaugo mėsos ir žuvies konservų paklausa. Pirkėjai renkasi tunų, šprotų, skumbrių, lašišų ir kitų žuvies rūšių bei mėsos konservus.

„Nors konservai yra ilgo galiojimo produktas (dažniausiai 2–3 metų), tačiau perkant, visuomet reikėtų žvilgtelėti į jų galiojimo laiką ir nuspręsti, ar tikrai suvartosite konservus per nurodytą laiką ir turėsite kur juos laikyti namuose. Konservus geriausia laikyti rūsyje, ant pakuotės nurodytomis temperatūros (dažniausiai nuo 0 iki 25 °C) sąlygomis. Neturint rūsio konservus galite laikyti virtuvinėse spintelėse – jų nebūtina dėti į šaldytuvą“, – komentuoja L. Aleliūnas.

Parduotuvės atstovo teigimu, praėjusių metų tendencijos rodo, kad šaldyti maisto produktai yra labiausiai augantis prekių segmentas. Pagrindinės priežastys – dėl pandemijos įvesti karantinai, per kuriuos žmonės apsipirkinėjo rečiau, taip pat maitinimo įstaigų veiklos apribojimai: „Šaldytos uogos bei kiti produktai buvo ir yra populiarūs visais metų laikais – jų privalumas tas, kad pirkėjai gali vartoti gamtos teikiamus vitaminus visus metus, o ne tik jų sezonu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją