Jau prieš daugiau nei pusšimtį metų pradėjusiame veikti moterų paplūdimio turguje anuomet buvo galima įsigyti deficitinių prekių, kurios būdavo atgabenamos iš Klaipėdos uosto. Sovietiniais laikais buvo sunku nusipirkti importinių drabužių, avalynės, kramtomosios gumos, cigarečių, rankinių, džinsų, tačiau būtent čia poilsiautojos rasdavo šiuos visų geidžiamus daiktus.

Dabar turguje – itin gausi skirtingų moteriškų prekių pasiūla: nuo turkiškų ir lenkiškų suknelių, kelnių, įvairių palaidinių, šortų, sijonų, galvos apdangalų, maudymosi kostiumėlių, apatinių iki originalių rankų darbo drabužių, nuo pigios bižuterijos iki papuošalų iš medicininio metalo. Teko pastebėti net ir kremų nuo saulės, dantų šepetėlių, skarelių, dantų pastos ir kitokių daikčiukų.

Kornelijos Jasiūnaitės nuotr.

Vienos prekeivės savo prekes demonstruoja pačių pasigamintose palapinėse, pastatytose ant smėlio, šalia kopų, kitos – ant drobės, patiestos tiesiog ant smėlio.

Pačiame turgaus kampelyje sutikau trijų senų gerų draugių kompaniją, kurios, palikusios vyrus ir vaikus namuose, jau kelis metus sėda į automobilį ir visos kartu vasaros savaitgaliais atkeliauja į šį paplūdimį papildomai užsidirbti iš pačių Šiaulių.

„Prieš tris metus pradėjau čia dirbti. Kartą atvažiavus prie jūros pagalvojau, kad būtų visai neblogai papildomai užsidirbti. Prieš tai važiuodavau darbuotis iš užsienį: esu ir braškes skynusi, ir Švedijoje namus valiusi. Čia važiuojame savaitgaliams – nuo ketvirtadienio iki sekmadienio. Aišku, atvykstame, kai orai būna geri. Kai lyja, čia nebūna žmonių, tad ir mes nevažiuojame. Turime ir savų klienčių, kurios sako, kad mūsų drabužiai yra kitokie, ir vis ateina pasižiūrėti. Šiek tiek turime lietuvių dizainerių drabužių“, – pasakoja viena iš labai draugiškos trijulės pardavėjų.

Kornelijos Jasiūnaitės nuotr.

Anot moterų, susidomėjimas prekėmis yra išties didelis: „Pirkėjos tikrai domisi prekėmis. Čia labai patogu pasimatuoti ir išsirinkti tai, kas tau tinka“.

„Kai matuojiesi prie jūros, viskas yra labai gražu. Pirkėjos sako, kad esame išskirtinės – labai maloniai bendraujame. Turbūt skiriamės nuo tų tikrų pardavėjų, net nežinau. Tai čia gauname ir emocinio peno“, – priduria kita kompanijos moteris, kuri pati savo rankomis kuria drabužius ir juos pardavinėja bendroje trijų draugių kabykloje.

Tarp jos kūrinių – ir suknelės, ir lengvi paplūdimio drabužiai, ir palaidinės. Viskas pagaminta iš natūralių medžiagų – lino bei medvilnės. Įdomiausia tai, kad šių drabužių kainos tikrai nėra besikandžiojančios: sukneles moteris parduoda už 35–40 Eur, o palaidinės kainuoja iki 30 Eur.

Dar viena turgelyje sutikta prekeivė – patyrusi šio amato žinovė iš Klaipėdos, moterų paplūdimyje besidarbuojanti jau net dešimtus metus. Nesvarbu, ar oro temperatūra +30, ar +15 – vasarą ją čia galima sutikti kasdien nuo pat ryto iki vakaro, kol palydėjusios saulę potencialios klientės palieka šį paplūdimį.

„Labiausiai patinka tai, kad darbo vieta – gryname ore, prie jūros. Žmonės atsipalaidavę, o ir prekyba einasi geriau nei kitame turguje vasaros metu. Daugiausiai perka vasarinius drabužius, tačiau jeigu pasitaiko vėsesnė diena, tai ir kokį švarkelį klientės nusiperka. Kainos svyruoja nuo 20 iki 40 Eur už prekę. Nors bendrai kainos sukilusios, tačiau mes jas išlaikome tokias pačias kaip pernai ir užpernai. Jeigu būtų brangiau, tada tikrai nepirktų. O dabar yra labai daug klienčių, kurios nuolat pas mane sugrįžta. Smagu kasmet pamatyti tuos pačius veidus“, – dalinasi pašnekovė, turinti itin platų prekių asortimentą.

Kornelijos Jasiūnaitės nuotr.

Trečioji, mane užkalbinusi bižuterija ir įvairiais papuošalais, plaukų lankeliais prekiaujanti moteris į turgelį kasdien atvyksta iš Kretingos – ją čia atveža jos jau į pensiją išėjęs vyras. Pati ponia juokėsi, kad štai jam bent yra ką veikti, kai kiekvieną dieną tenka ir atvežti ir parvežti moterį iš jos darbo vietos.

Ji kartu su savo kolege šiek tiek pasidalino darbo moterų paplūdimyje užkulisiais, kur tikrai ne vien tiktai gėlytės. Kretingiškė atvira: „Mums iki verslininkių kaip iki dangaus“. Moteris piktinosi, kad norint užsiimti sąžininga ir skaidria prekyba, beveik nieko neuždirbsi: štai savivaldybė tokiam sezoniniam darbui išduoda leidimus už 80 Eur metams, kurie galioja tiktai vienoje lokacijoje – Palangos moterų paplūdimyje. Dar prisideda rinkliavos už išvežamas šiukšles mokesčiai, už parduotas prekes mokesčiai „Sodrai“ ir žiūrėk – tavo darbas tampa nepigiu malonumu.

Anot moterų, savivaldybė jų atžvilgiu yra nei kiek nelanksti: prekės nekainuoja daug – už bižuterinius papuošalus sumokėsite nuo 2 iki 6 Eur, už medicininius – apie 15 ar 20 Eur, už lankelius nuo 4 iki 7 Eur. Pati prekyba priklauso nuo oro sąlygų, o šaltuoju sezonu moterų paplūdimyje – tikra dykynė.

Orai šią vasarą pernelyg nelepina, karštų dienų pajūryje iki šiol buvo ne tiek jau ir daug, lyginant su praeita vasara, tad prekeivės šiek tiek pasigenda lankytojų. Nors praėjusį sekmadienį man ten besilankant pasirodė, kad jų buvo gana nemažai ir tikrai pozityviai nusiteikusių, aktyviai besimatuojančių drabužius. Daugiausiai ką nors pirkusių – būtent nuogalės, kurios garsiai džiaugėsi, kaip patogu ir smagu taip viską matuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)