Kainų išaugimą labiausiai pajuto valgydami

Basanavičiaus gatvėje net pirmadienį priešpiet apstu žmonių: vieni dairosi, kur pavalgyti, kiti žvelgia į rūkytos žuvies kioskelius, treti kone bėgte skuba prie jūros, kol oras – tiesiog fantastiškas. Vieną tokią skubančią šeimynėlę spėjame pakalbinti:

„Atostogausim čia iki trečiadienio, tai bus penkios naktys iš viso. Tai mes užsibrėžę per dieną su nakvyne ir išlaidomis neviršyti 120 Eur šeimai. Na žinokit, sunkiai sekasi“, – juokiasi kaunietis Vaidas, su žmona ir dviem dukromis atostogaujantis Palangoje. Vyro teigimu, nakvynę dviems suaugusiems ir dviems mažamečiams vaikams pavyko iš anksto užsirezervuoti už 70 Eur nakčiai, o pietauti šeima stengiasi ten, kur siūlomi dienos pietūs.

„Kas dėl maisto, tai nuo pernai tikrai pabrangęs. Ir keista, kad nėra beveik skirtumo, ar valgyt valgykloj, ar kokioj paprastesnėj kavinukėj, kažkaip susilygino kainos pietų“, – kalba vyras.

Vaidas pasakoja, jog atostogų metu su šeima niekada negamina valgyti, tad pietauti renkasi kavinėse. Šią vasarą pietums tenka atsidėti apie 30 Eur su gėrimais. O jei dar vaikai užsimano deserto ar patiems maga nusipirkti ledų porciją ar šalto gėrimo – vienų pietų kaina išauga.

Justinos Asakavičiūtės nuotr.

Lietuviai su pirkiniais „nestabdo“: kokia dar infliacija, negirdėjom

Vyrui antrina ir šiaulietis Ernestas, į pajūrį atvykęs su drauge: para gyvenimo poilsiautojams kainuoja 100 Eur, pietauti jie taip pat renkasi ne namuose: „Daugiausia mes ir išleidžiam ant maisto, gėrimų. Kokteilio nenusipirksi be 10–13 eurų, normaliai pavalgyti irgi žmogui bent 12–15 eurų. Esam smaližiai, tai čia net padoresnių ledų be 3 eurų nebegausi“, – dalinasi vyras.

Daugybė sutiktų ir kalbintų praeivių turi panašų atsakymą apie savo atostogų išlaidas Palangoje – jie jų tiesiog neskaičiuoja: „Atostogaut atvažiavom, kiek jau reikės – tiek ir išleisim. Infliacija kaip infliacija, bet pailsėt tai reikia. Nepritaupysi“, – juokiasi iš Kuršėnų atvykęs Vidas. „Suskaičiuosim grįžę. Manau tikrai bus penkioms dienoms kokie 700, bet dabar apie tai negalvoju. Aišku bus daugiau, nei pernai, bet ką darysi“, – antrina Nelė iš Panevėžio. „Mes iš Vilniaus, tai kainos visur panašios kaip Vilniuje. Ar ten eitume į restoraną, ar čia – tas pats“, – dalinasi Dovilė. Žuvies pardavėja Regina tikina, kad tai, jog lietuviai „nestabdo“ ties pirkiniais Palangoje – akivaizdu:

„Nežinau, kokia infliacija, čia nejaučiam jokios infliacijos. Žmonės kaip važiavo, taip važiuoja, kaip pirko – taip perka. Srautai tikrai nemažėja. Net sakyčiau atvirkščiai – tokios apgulties, kokia buvo per šias Jonines, aš asmeniškai neatsimenu, o dirbu jau tikrai ne vienerius metus“. Visgi, Lietuvoje neabejotinai yra daugybė žmonių, kuriems kainos – svarbu, o atostoginis biudžetas – toli gražu ne beribis, tad kiek nusiteikti vasaros sostinėje išleisti šiemet?

Vieta pernakvoti: kainų variacijos pagal kiekvieno norus ir kišenę

Pirmiausia kuras: Jei esate iš tarkime Kauno, vidutiniškai nutolusio nuo Palangos, ir vairuojate vidutiniškai 6,5 l 100 kilometrų „valgantį“ benzininį automobiliuką, vien kelionei iki Palangos ir atgal tektų pasiruošti apie 60 Eur. Tiesa, internete apstu pasiūlymų, kur, kaip žadama, nuo tam tikros vietos ar net nuo jūsų pasakyto adreso būsite paimti ir nutransportuoti į pajūrį, o kaina žmogui sieks keliolika eurų.

Vieta, kur gyvensite: Booking.com pateikiamais duomenimis, artimiausią savaitgalį dviems suaugusiems ir dviems vaikams Palangoje galima apsistoti kad ir už 88 eurus kukliame mediniame namelyje su dviaukštėmis lovomis ir atskiru tualetu. Norint varianto su virtuvėle, vonia, teks mokėti apie 140–160 eurų dviems savaitgalio naktims. Už tokią kainą galima rasti studijos tipo apartamentų. Beje, jau savaitės pradžioje rodomas 75 proc. vietų savaitgaliui užpildymas.

Justinos Asakavičiūtės nuotr.

Norint gyventi netoli Palangos centro ir nenutolus nuo paplūdimio, šeima vis dar gali rasti tokią vietą, o kainos svyruoja nuo 203 ekonominės klasės būste Eur iki 748 Eur prabangiame numeryje su galimybe lankytis SPA centre.

Maistas: su 5 eurais kišenėje nebebus taip drąsu, kaip galėjo būti pernai

Visgi, vieta, kur miegoti – kiekvienos šeimos poreikių ir „medžioklinės sėkmės“ rezultatas, o štai kavinių kainos – kur kas aiškiau apibrėžiamos. Populiariausia dienos pietų kaina Palangos centre šiemet – 6 eurai valgyklose ir paprastose kavinukėse. Už tiek gausite sriubą ir antrą patiekalą. Brangesnių alternatyvų – apstu, o štai su pigesnėmis – jau sunkiau. Nuo pernai maisto kavinėse kainos akivaizdžiai kilo.

Tarkime, legendinė Basanavičiaus gatvės vietelė „Cepeliniškės“ pernai rugpjūtį dienos pietų kvietė ragauti už 4,50 Eur, o štai šiemet – jau už 6 eurus, 4 Eur kainavę balandėliai šiemet čia atsieis 5,50 Eur, o vienas cepelinas – 3,50 Eur.

Ne mažiau populiari gruziniškos virtuvės pažiba „Gruzinų namai“ pernai vasaros pabaigoje siūlė Chinkali už 5 Eur, o šiemet už šios maišelius su mėsa teks pakloti euru daugiau. Drastiškai pabrango kiaulienos šašlykas „Gruzinų namuose“: praeitą rugpjūtį kainavo 8 Eur, o šiemet – jau visus 12 Eur. Nuo seno atmenama pigių pietų vieta – Vytauto gatvėje įsižiurusi kavinė „Po Liepom“ taip pat keitė kainas, nors ne taip žymiai: dienos pietūs čia brango apie 0,50 Eur.

Ir dar šis tas: be pramogų – nė iš vietos

Šaltibarščių mylėtojai turi nusiteikti už vasariškiausią sriubą mokėti bent 5 eurus. Galvojantiems, kad ženkliai sutaupys, valgydami greitą maistą, teks nusivilti: kebabas arba dešrainis Palangos centro kioskeliuose atsieis apie 6–8 Eurus.

Vieną kaušelį dedamų ledų Palangos centre galima nusipirkti už 1,50–2 eurus, cukraus vatai paruoškite maždaug 3 eurus, didesnė porcija ledų iš aparato atsieis 3,50 – 4 eurus. Žanro populiarusis – vidutinio dydžio rūkytas karšiukas – piniginę palengvins apie 5–6 eurais.

Norintiems palakstyti elektriniu paspirtuku, valanda kainuos apie 8 eurus, o elektrinis dviratis – apie 20 eurų. Tiesa, pastarųjų apstu ir dviviečių, tad puikiai tinka porelėms. Mažųjų turistų akis patraukia Palangos vasaros parkas, o čia valandos bilietas batutų zonoje, užsukant į labirintų parką ir naudojantis ninja warrior zona atsieis 14 eurų žmogui, dvi valandos – 16 Eur.

Žymusis Palangos apžvalgos ratas dabar jau kainuoja 14 Eur suaugusiam ir 10 Eur vaikui. Atskira kabina dviems asmenims čia atsieis 50 Eur. Jei atvykote su automobiliu ir norite jį palikti centre – parkingas valandai kainuos vidutiniškai 2 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)