Kaip pranešime žiniasklaidai pasakoja įmonės „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki, prie Klaipėdos esančiuose paplūdimiuose daugiausiai surenkama nuorūkų, butelių kamštelių, maišelių ir kitokių plastiko pakuočių, sauskelnių, įklotų.

„Visos mūsų randamos atliekos kenkia aplinkai, todėl kasdien nuo pat ankstaus ryto dirbame, kad jas surinktume. Tačiau būna ir tokių žmonių, kurie šiukšles sumeta į krūmus – taip paslepia. Poilsiautojams norisi pasakyti tik vieną dalyką – radote švarų paplūdimį, tai ir palikite tokį“, – pabrėžia A. Siakki.

Brangiems daiktams paplūdimyje ne vieta

Paplūdimiuose dirbantys žmonės išgirsta ir apie netyčia smėlyje likusius daiktus – pamestus žiedus, grandinėles, telefonus, laikrodžius, pinigus ar raktus. Tačiau rinkdami šiukšles jų beveik niekada neranda, nes dar prieš paplūdimio tvarkytojus anksti ryte smėlį iššukuoja lobių ieškotojai su metalo detektoriais. Kai kuriuos vertingus daiktus poilsiautojai pameta ne tik smėlyje, bet ir maudydamiesi jūroje.

Todėl A. Siakki poilsiautojams turi keletą patarimų. Visų pirma, jis pataria į paplūdimį nesinešti jokių brangių daiktų, net žiedų, mat pasitepus kremu nuo saulės net jie gana nepastebimai gali nuslysti nuo pirštų. O jeigu paplūdimyje vis tik reikia telefono, ausinių, žaislų vaikams ar kitų vertingesnių daiktų, juos A. Siakki pataria nenaudojant laikyti visus vienoje vietoje, pavyzdžiui, specialiame maišelyje.

Pamesta elektronika į aplinką išskiria kenksmingas medžiagas

Gamintojų ir importuotojų asociacijos bei Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos atstovė Vitalija Sičiūnienė atkreipia dėmesį, kad pamestas daiktas – nuostolis ne tik žmogui, bet ir gamtai.

„Kai žmogus smėlyje, kopose ar jūroje pameta telefoną, išmanųjį laikrodį, ausines, automobilio raktą su pulteliu, kuriame yra baterija, ar kokį elektroninį vaiko žaislą, į vandenį, gruntą, atmosferą išsiskiria šiuose, kaip ir bet kuriuose elektronikos gaminiuose, esantys sunkieji metalai, pavyzdžiui, nervų sistemą ir smegenis galintys pažeisti švinas ar kadmis, rūgštys ir kitos kenksmingos, toksiškos medžiagos“, – teigia V. Sičiūnienė.

Pavojų gamtai kelia ir daugelyje tokių įrenginių esančios ličio jonų ar paprastos baterijos, akumuliatoriai, nes juose taip pat yra sunkiųjų metalų (ličio, cinko, kadmio ar švino) bei kitų aplinką teršiančių medžiagų.

Todėl patariama vertingus įrenginius saugoti, kad nepamestume, o jiems atitarnavus – atiduoti specializuotiems atliekų tvarkytojams.

Surasti artimiausią nebereikalingos elektronikos, buitinės technikos priėmimo punktą ar sužinoti, kur kreiptis dėl nemokamo atliekų išvežimo, galima projekto „Man rūpi rytojus“ internetinėje svetainėje www.manrupirytojus.lt.

Elektronikos, nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekos taip pat renkamos kasmet visoje Lietuvoje, įvairiose šalies ugdymo ir švietimo įstaigose, bendruomenėse ir įmonėse vykdomo aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją