Druskininkų savivaldybės Leipalingio miestelyje miško gėrybes superkantis Dainius Šidlauskas sakė labai tikėjęsis, kad Pietų Lietuvą pasieks orų portalų ir programėlių žadėtas lietus su perkūnija, bet jau antradienį prognozės pasikeitė – beliko giedras dangus ir kaitra.

„Tokiu oru retai kas išsiruošia į mišką, jau net nesitiki ką nors rasti, todėl ir voveraičių supirkimo kainos kyla. Pradėjome supirkinėti po 6 eurus už kilogramą, buvo 7, paskui 8, vakar supirkinėjome po 9, o šiandien kaina jau pasiekė 10 eurų“, – pasakojo D. Šidlauskas.

Jo teigimu, nepatyrę grybautojai ir tie, kas nežino ypatingų vietų, kuriose kasmet dygsta ankstyvieji grybai, visai nieko neranda ir grįžta iš miško tuščiomis pintinėmis. Grybavimo profesionalai prirenka ir atneša į supirktuvę po 1–2 kilogramus.

„Šios savaitės pradžioje rytais dar buvo rasa. Tai reiškia, kad žemė ne visiškai išdžiūvo, ore yra drėgmės. Todėl ir voveraitės dar buvo gražios, nesudžiūvę. Kai jau nebus rasos, tai žinokite, kad ir grybų dygimas baigėsi“, – kalbėjo supirkėjas.

Pasak D. Šidlausko, dieną gali būti karšta, bet grybams svarbu, kad išliktų didelis santykinis oro drėgnumas.

„Dabar visi grybai dygsta ant kalvelių, takų, pamiškėse, o dygimas žaliose samanose dar neprasidėjęs“, – išdavė paslaptį ponas Dainius.

Miško gėrybių supirkėjas džiaugiasi, kad Dzūkijos miškuose sparčiai sirpsta mėlynės. Žemuogiavimo sezonas prasidėjo dar prieš Jonines, bet į supirktuvę šių uogų leipalingiečiai atneša labai mažai. Nevilioja 7 eurų už kilogramą supirkimo kaina, o šios uogos, vos nuskintos, labai greitai sulimpa, praranda prekinę išvaizdą.

„Jeigu pavyksta jų nupirkti, tai pilu į specialias uogų dėžutes labai plonu sluoksniu, laikau šaldytuve ir skubu tos pačios dienos vakarą nugabenti perdirbėjams. Bet didesnių žemuogių kiekių niekas neatneša, todėl ir vežioti nelabai apsimoka“, – sakė Dainius.

Supirkėjo teigimu, kol grybų dar nedaug, grybautojai voveraites neša parduoti į Druskininkų kurorto turgų arba stovi pakelėse.

„Buvau savaitgalį užsukęs pažiūrėti, tai Druskininkų turguje stovėjo su grybais tik trys žmonės. Mažas plastiko indelis – 5 eurai. Veisiejų turguje voveraičių visai nebuvo, nes vietiniai, kam norisi grybų paragauti, patys išeina prisigrybauti. O Druskininkai – didesnis miestas, užsuka poilsiautojų, daugiau yra vyresnių žmonių, kurie patys po mišką vaikščioti negali, bet turi pinigų. Dabar Druskininkai liko pagyvenusių žmonių miestas – jaunimo neliko visiškai“, – dalijosi įspūdžiais D. Šidlauskas.

Ta pati demografinė problema, pasak supirkėjo, ištiko ir Leipalingį, ir kitus Dzūkijos miestelius.

„Kas dirba, tai į mišką neturi laiko eiti, nebent savo malonumui. O nedirba tik tie, kas ir grybauti jau negali arba nenori, kokios bebūtų supirkimo kainos. Mudu su žmona dirbame per kelis darbus, o jie ateina ir skundžiasi, kad sunku pragyventi. Eikit į mišką ir užsidirbsit“, – kalbėjo Dainius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)