Aštrus maistas

Prieskoniai

Nors prieskoniuose, tokiuose kaip čili piprai, muskato riešutas, garstyčios, pipirai, imbieras ir cinamonas, yra mūsų organizmui naudingų ingredientų, vasarą jų reikėtų vartoti saikingai, nes jie pagreitina medžiagų apykaitą ir turi termogeninį poveikį organizmui. Patartina vengti patiekalų iš kario, nes juose taip pat yra daug aliejaus ir prieskonių, todėl vasarą gali sutrikti skrandis.

Keptas, greitas ir gatvės maistas


Vasaros mėnesiais itin sunku virškinti gruzdintą greitą maistą, mėsainius, picas, bulvytes fri. Dėl šių maisto produktų virškinimas pasidaro vangus ir neigiamai veikia bendrą sveikatą.

Nevegetariškas maistas

Žalia mėsa

Toks maistas, kaip, pavyzdžiui, raudona mėsa, aviena, kiauliena ar jautiena, sukelia per didelį kūno karštį, todėl vasarą jų geriausia vengti. Be to, mėsa vasarą lengvai užteršiama, jei ji netinkamai šaldoma, todėl tai yra dažna apsinuodijimo maistu priežastis šio sezono metu.

Tandoori

Sriuba su tandoori

Kepamas ant grotelių prieskonių mišinys, naudojamas tandoori maistui gardinti, vasarą sukelia skrandžio problemų. Kepant šiek tiek apanglėja, o tai gali sudirginti skrandžio gleivinę.

Ledai ir šalti gėrimai


Tiek ledai, tiek šalti gėrimai yra organizmą šildantis maistas. Jie priverčia skrandį jaustis šilčiau praėjus kelioms minutėms po jo nurijimo. Tai neapsaugo nuo karščio.

Arbata ir kava

Kava ir arbata

Kofeinas, kurio yra arbatoje ir kavoje, turi sausinantį poveikį organizmui. Be to, kofeinas linkęs įkaitinti kūną, jei jo vartojama per daug, ir taip pat gali turėti įtakos miegui.

Džiovinti vaisiai

Džiovinti vaisiai ir riešutai

Nors džiovinti vaisiai yra sveika saldumynų alternatyva, juose yra labai mažai vandens, labai daug cukraus ir, kaip žinoma, jie didina kūno šilumą. Taigi, vasarą patartina sumažinti džiovintų vaisių vartojimą, o daugiau dėmesio skirti šviežiems vaisiams.

Padažai


Padažuose yra daug druskos, konservantų ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų, kurios kenkia organizmui.

Saldūs gėrimai


Gazuoti gėrimai, šerbetai, vaisių sultys pakeliuose padidina suvartojamų kalorijų kiekį ir yra dažna svorio padidėjimo ir diabeto priežastis. Jie taip pat dehidratuoja kūną ir neigiamai veikia inkstus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją