Po liūties į sodą išėjo su meškere: užlieti vaismedžiai neatsigaus

Sinoptikai pastebi, kad vos per pusantros paros Lietuvoje iškrito tiek kritulių, kiek įprastai neiškrenta per tris savaites, o šiandien užfiksuotus liūties padarinius ir nuostolius sunku ir besuskaičiuoti.

Po liūties Kėdainių rajono gyventojas Karolis vietoje savo sodo išvydo tikrą tvenkinį. Nepaisant patirtų nuostolių, į situaciją vyras sureagavo su šypsena ir internautus pralinksmino šmaikščiu vaizdo įrašu.

„Nebloga diena žvejybai. Kur čia nuvažiavus? Opa, niekur net važiuot nereikės“, – su meškere brisdamas apsemtu sodu, sako Karolis.

Tačiau „Delfi“ jis pripažįsta, kad praūžusi liūtis jam išties buvusi nuostolinga – augalus apsėmęs vanduo jiems buvo pražūtingas.

Nuostoliai paprasti. Užlietos 90 tujų, kurios, panašu, neatsigaus. Užlietas ir 25 vaismedžių sodas, situacija stebima. Ir dar apsemti du arai braškių, kurios, regis, irgi neišgyvens“, – teigia jis.

Liūtis pridarė žalos ne tik sodams ir keliams, bet ir kėlė rimtą pavojų pastatams. Trečiadienį socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašas iš Alytaus rajone esančio kolektyvinio sodo „Dobilas“. Čia stovinčio namo kiemą liūtis pavertė dideliu grioviu, o vaizdo įraše matyti, kaip žemyn nugarma liūties išplauta didžiulė nuošliauža.

Žemę lietus nuplovė iki pat namo pamatų – vaizdo įraše atrodo, tarsi namas stovėtų ant skardžio. „Apsemti daržai dar niekis, palyginus su tokiu vaizdu“, – į vaizdo įrašą reagavo internautai.

Keliai virto upeliais, lūžo per pusę lyg sausainiai

Liūtis pavertė kelią upeliu ir Žiūkų kaime, prie sodininkų bendrijų „Dzūkija“ ir „Vyturėlis“. Trečiadienį vietiniai gyventojai užfiksavo vaizdus, kuriuose keliu srauniai teka vanduo, dalis kelio išplauta ir išgriuvę.

Liūties neatlaikė ir asfalto keliai skirtingose šalies vietovėse. Kaišiadorių rajono savivaldybėje, Pakertų kaime esantį kelią liūtis padalino į dvi dalis. Sugadintas kaimo kelias yra apie 4 kilometrus į pietus nuo Žiežmarių, pakeliui į Stakliškes.

Feisbuko grupėse išplitusi nuotrauka surinko tūkstančius reakcijų ir internautams sukėlė daug juoko. „Net man, kaimo bobelei, aišku, kad ant žvyro asfalto nekloja. Koks procentas nuo visos sąmatos atiteko keliui?“, – rašo komentatorė Lineta. „Nuo kada tiltai per upę statomi iš smėlio?“, – sureagavo Rimantas.
Feisbuko komentatoriai Kaišiadorių rajono kelią prilygino grafičiui Vilniuje

„Kokio plonumo kelio danga – kaip popierius“, – stebisi Akvilė. Tuo metu Dainius nuotraukoje matomą konstrukciją prilygino „duonai su sviestu“, o Darius perlūžusį kelią išvadino sausainiu.

Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Voldemaras Maziliauskas „Delfi“ patikino, kad šiuo metu vairuotojai nukreipiami į aplinkkelius, o liūties išardytas kelias tvarkomas skubos tvarka – planuojama, kad per Jonines ar netrukus po jų jis jau bus pravažiuojamas. Situaciją rajone V. Maziliauskas vadina ekstremalia.

Kaimo gyventojams dėl liūties miestas tapo nepasiekiamas

Panašų vaizdą trečiadienio rytą išvydo ir Alytaus rajono keliais važinėję vairuotojai. Nuotrauka pasidalinusi Edita teigia, kad kadras užfiksuotas 9 val. ryto, tačiau neaišku, kada kelias susmego – naktį, ar ankstų rytą.

Apgadintas kelias yra Alytaus rajone, Panemuninkėliuose, sodų bendrijoje „Versmė“.

„Kada tai įvyko, neaišku, naktį ar ankstų rytą, bet kaip į darbus, mokyklas, ar dar kur nuvykti, tai galvosūkis“, – rašo nuotrauka pasidalinusi Edita.

Vietiniai gyventojai pastebėjo, kad šio kelio griūtis Panemuninkėlių gyventojams sukėlė didelių rūpesčių – dėl to miestas jiems tapo nepasiekiamas.
Alytaus rajonas, Panemuninkėliai, sodų bendrija "Versmė"

Kaip skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, didžiausias lietaus intensyvumas praėjusią parą pasiektas Kalvarijos automatinėje meteorologijos stotyje, kur labai nedaug (2,2 mm) trūko iki stichinio lietaus ribos.

Sinoptikai žada, kad likusią savaitės dalį šalyje vyraus saulėti ir karšti orai, o kritulių tikimybė bus maža.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)