„Kiekvienoje valstybėje nudizmo populiarumas skiriasi – kažkur jis leidžiasi, kažkur kyla, bet Lietuvoje susidaro toks įspūdis, kad nudizmas yra populiarėjantis“, – sako psichologas ir santykių ekspertas Darius Ražauskas.

Statistinių tyrimų šia tema nėra daryta, tačiau vien faktas, kad nudistams oficialiai skirtų erdvių Lietuvoje daugėja, pasako daug. O toliau – viskas paprasta, tereikia prigriebti rankšluostį ir kremą nuo saulės.

Per dešimtmetį – nė vieno prasižengimo

Nėra jokios abejonės, kad žmonės iš visos Lietuvos pailsėti ir atgauti jėgas vasarą traukia prie jūros, tad čia yra ir didžiausia nudistų paplūdimių koncentracija. Kalbant apie pajūrį, oficialiai du nudistų paplūdimiai yra Klaipėdoje (Giruliuose ir Smiltynėje), du – Neringos savivaldybėje (Nidoje ir Juodkrantėje) ir dar du – Palangos savivaldybėje (Palangoje ir Šventojoje).

Būtent Palanga yra lyderė pagal nudistams skirtą pajūrio ruožą, kuris kartu sudėjus siekia beveik 600 m.

Užtenka atsidaryti socialinius tinklus ir ten, ypač jauni žmonės, gali bet ką padaryti – kažką suvalgyti, pabučiuoti, nusirengti – kad tik gautų dėmesio, „laikų“, dopamino iš centrinės nervų sistemos. Tai nudizmas yra savotiška „Instagram“ forma, kur bandai save parodyti.
Darius Ražauskas

Pagrindinė šio sezono naujovė – iki šiol Palangoje buvęs vienintelis paplūdimys, kuris driekiasi beveik 25 kilometrus kurorto administracinėse ribose palei Baltijos pakrantę, dabar suskirstytas į penkis paplūdimius. Jiems suteikti pavadinimai, nurodant kiekvieno pradžią ir pabaigą. Juose atitinkamomis žymomis pažymėtos bendros, moterų, vyrų, nudistų ir augintiniams skirtos funkcinės zonos.

Šie pliažai dabar vadinasi taip: Pajūrio regioninio parko, Palangos, Kunigiškių, Šventosios pietinis ir Šventosios šiaurinis.

„Tad šią vasarą Palangoje veiks du nudistams skirti paplūdimiai – naujai įrengtas Palangoje, Pajūrio regioninio parko paplūdimyje bei jau anksčiau buvęs Šventojoje, pietiniame Šventosios paplūdimyje. Čia nuogaliams skirta atitinkamai 300 ir 280 metrų pajūrio ruožo“, – pasakojo Palangos savivaldybės administracijos atstovė spaudai Tamara Zaiceva.

Ji atkreipė dėmesį, jog iki šiol Palangoje egzistavęs neoficialus nudistų pliažas, kuris driekėsi paplūdimio teritorijoje už bendrojo pliažo ties „Auska“, nuogalių nebelauks – čia mėgautis pajūrio smėliu ir Baltijos bangomis galės visi norintieji, bet turintieji paplūdimiams tinkamą aprangą.

„Palanga visada buvo draugiška atostogautojams ir stengiasi atsižvelgti į jų poreikius bei pasiūlymus. Tad nuspręsta, jog nuogaliai savo paplūdimį turi turėti ir Palangoje. Jis ribojasi su Klaipėdos rajono teritorija ir tai yra pirmasis ruožas pietuose, kuriuo ir prasideda visi Palangos pajūrio paplūdimiai, todėl surasti šią vietą tikrai nėra sudėtinga“, – sakė T. Zaiceva.

Anot jos, Palangoje nėra nustatyta specialių, tik nuogalių pliažams skirtų elgesio taisyklių rinkinių. 2018 metų Palangos miesto Tarybos patvirtintose Palangos miesto savivaldybės paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo ir elgesio juose taisyklėse numatyta, jog draudžiama vyrams lankytis moterų paplūdimiuose, moterims – vyrų pliažuose, nuogiems asmenims – bendruose paplūdimiuose.

Taip pat draudžiama paplūdimiuose vartoti alkoholinius gėrimus (išskyrus paplūdimio kavinėse, kurios turi leidimus prekiauti nestipriais alkoholiniais gėrimais), vedžioti ir maudyti keturkojus augintinius (išskyrus tam skirtose vietose), nakvoti kopose ar priekopėse, teršti aplinką buitinėmis atliekomis, važiuoti motorinėmis transporto priemonėmis (išskyrus specialioms tarnyboms).

Ar kas nors yra pažeidęs aukščiau išvardintas taisykles nudistų ir bendruose paplūdimiuose dėl aprangos kodekso?

Kurorto administracijos atstovė atsakė neigiamai – Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius, įkurtas prieš dešimt metų, nėra surašęs nė vieno Administracinių nusižengimų protokolo dėl deginimosi be drabužių tam nepritaikytose viešosiose vietose.

Nudistų pliažas

Nudizmas – savotiška „Instagram“ forma

Kodėl žmonės prašo galimybės išsirengti prie vandens telkinių, degintis nuogi, be drabužių?

„Mokslas vienareikšmiško atsakymo, patikrinto įrodymais, neturi, todėl viskas yra tik hipotetiniai pasvarstymai, – kalbėjo psichologas, santykių ekspertas Darius Ražauskas. – Viena iš versijų – nudizmą renkasi tie, kurie nori įtvirtinti savo ego ir parodyti visuomenei, kad aš galiu kitaip, esu drąsus, „ne varžtelis“ sistemoje. Nudizmas gali būti protesto forma prieš nusistovėjusias normas, konservatoriškas vertybes, klasiką. Jie nori išsiskirti ir tai – nieko naujo.

Užtenka atsidaryti socialinius tinklus ir ten, ypač jauni žmonės, gali bet ką padaryti – kažką suvalgyti, pabučiuoti, nusirengti – kad tik gautų dėmesio, „laikų“, dopamino iš centrinės nervų sistemos. Tai nudizmas yra savotiška „Instagram“ forma, kur bandai save parodyti.

Kai išsirengi, esi labiau pažeidžiamas, atsiranda daugiau aštrumo, adrenalino ir tas pipiriukas kai kuriuos žmones veža, nes viskas nekasdieniškai – aš vaikštau nuogas, vėjelis pučia, kiti irgi nuogi. Tokiems žmonėms gali būti patrauklus nudizmas ne dėl ego, bet patinka veiklos, susijusios su adrenalinu, priverčiančios širdį plakti greičiau.“

Darius Ražauskas

Anot jo, yra grupė žmonių, kurie nudizmą renkasi dėl mados.

„Tai aplinkoje vyraujančioms madoms labai paveiki grupė. Pradėjo kažkas nešioti plaukų kuoduką – ir pasipila krūvos sekėjų. Nudizmas tarp žmonių išpopuliarėjęs, tad atsiranda žmonių, kuriems gal tai anksčiau nei patiko, nei galvojo apie tai, bet pamatė, kaip draugai kažkur nuvažiavo ir pasidarė įrašą socialiniame tinkle. Žmogus pajunta sociumo spaudimą, kad čia modernūs, pažangūs, novatoriški, „aisbreikeriai“, kelrodės žvaigždės – reiškia reikia ir man. Bandos efektas. Nauja mada stipriai veiks įsitikinimus, vertybes – gal jis niekada ir nenorėjo eiti į nudistų paplūdimius, bet paveiktas tvirtins, kad visada norėjo“, – svarstė D. Ražauskas.

Nudizmą renkasi dėl įvairių priežasčių

Pašnekovas išskyrė dar vieną grupę, kuri nuo sovietinių laikų į nudizmą tiki kaip į savotišką religijos formą.

„Turėjau pora tokių draugų, kurie nesikuklindavo maudytis nuogi, nors mes būdavome apsirengę. Jie tokie buvo nuo senų senovės. Jie nudizmu tiki seniai, juos neveikia mada. Kai su tokiais žmonėmis kalbi, jiems patinka jaustis nesuvaržytiems, natūraliems, jiems patinka ir kitus truputį šokiruoti. Čia jau toks primityvas, gamta, „atgal į gamtą“. Kiekvienas iš jų turi savo filosofiją. Kiek esu kalbėjęs, kiekvienas nudistų atstovas turi skirtingą matymą, filosofiją, dogmą ar taisykles“, – teigė psichologas.

Jo nuomone, apskritai nudizmą žmonės renkasi dėl daugybės priežasčių: „Gal ir netinkamas pavyzdys, bet kvaišalus žmonės renkasi dėl depresijos, skyrybų, nuobodulio, „chebros“ ir panašiai. Taip ir čia. Tik neaišku, kiek išmėginusių nudizmą, nudistais ir lieka. Tokių tyrimų kol kas nėra.“

D. Ražauskas pasidalino savo patirtimi, kai kelis kartus pats nuėjo į nudistų pliažą vedamas smalsumo. Kaip atskleidė pašnekovas, patirtis nebuvo gera.

„Su kolega jautėmės nejaukiai. Ten daugiau gulėjome ant pilvo, kad geriau jaustumėmės ir labai skaudžiai nudegėme savo užpakalius, kurie paprastai tos saulės negauna. Tai supratau tik kitą dieną, kai negalėjau atsisėsti. Po to karto daugiau noras eiti į nudistų paplūdimį nekilo. Apskritai, man tokio ir poreikio nėra. Galbūt ieškantiems naujų pažinčių tai būtų gera atrakcija“, – svarstė santykių ekspertas.

Jis pastebėjo, kad iš JAV ir kitų Vakarų šalių ateina ir įvairios veiklos, susijusios su nudizmu. Taip žmonės gali išmėginti, pavyzdžiui, nudistų jogą, nudistų vakarėlius, nudistų tinklinį ir panašiai.

„Kiekvienoje valstybėje nudizmo populiarumas skiriasi – kažkur jis leidžiasi, kažkur kyla, bet Lietuvoje susidaro toks įspūdis, kad nudizmas yra populiarėjantis. Dauguma lietuvių nori būti panašūs į Vakarų valstybes, o kai kur ten ir bendruose paplūdimiuose merginoms leidžiama nedėvėti liemenėlių. Mes norime būti kaip Vakarai, o ten ta seksualinė revoliucija seniai įvykusi, to laisvumo yra gerokai daugiau nei Lietuvoje. Sunku įvertinti, ar tai gerai, ar blogai. Vieningos nuomonės nėra“, – dalinosi mintimis D. Ražauskas.

Susijaudinimas gali gluminti

Nudistų paplūdimiuose oficialiai įteisintų taisyklių nėra, tačiau čia jos žinomos kaip nerašytos. Tad visiems pirmą kartą įkėlusiems koją į zoną be drabužių, reikėtų bent šiek tiek apie jas žinoti.

Pradžioje nudistų pliaže viskas gali atrodyti keista ir smalsu, norisi žvalgytis, tačiau spoksoti į aplinkinius net ir paslėpus akis po tamsintais akiniais yra nepriimtina.

Jei paplūdimiuose mėgstama užmegzti naujas pažintis, kalbinti kitų nudistų pliaže nepatartina. Čia žmonės ateina ramiai pabūti, atsipalaiduoti nesigėdijant savo kūno, todėl tokiomis sąlygomis asmeninė erdvė yra itin svarbi.

Nuogalių zonoje galima jaustis laisvai ir nesuvaržytai, tačiau nereikėtų pamiršti, kad esate be drabužių ir atsargiau rinktis savo pozas – ne kiekvienas šalia esantis kaimynas nori stebėti kitų grožybes. Taip pat šioje išskirtinėje zonoje nederėtų vertinti ir garsiai aptarinėti kitų išvaizdą.

Nudistai

Dar vienas svarbus akcentas – nudistų paplūdimys nėra vieta meilės žaidimams ar erotiniams potyriams, tad bet kokias plūstančias aistrų bangas reikėtų slopinti, nes kitus žmones tai gali gluminti ir neleisti atsipalaiduoti.

Kaip tai padaryti vyrui, kuris atsiduria tarp nuogų moterų?

„Gal reikėtų galvoti, kas nepatinka, liūdina, prisiminti numirusį savo augintinį – tai klasika, bet nesu jos tikrinęs realybėje, – patarimų ieškojo D. Ražauskas. – Per ilgą laiką protą kontroliuoti gali padėti „mindfullness“ technikos. Kas reguliariai daro sąmoningo savęs stebėjimo, „čia ir dabar“ pratimus, išmoksta labiau kontroliuoti savo protą. Šiek tiek tokiam žmogui gali būtų ramiau. Jei norima slopinti susijaudinimą, tokiais atvejais galima pamedituoti ar pasimelsti, taip neįsijaučiant į geismą. Galiausiai norinti atitraukti mintis, galima paėmus telefoną parašyti savo mamai žinutę ar pažiūrėti savo vaikų nuotraukas. Aišku, jei nudistų pliaže lankaisi dažnai, su laiku smegenys prie tų stimulų pripranta.“

Ką siūlo pasaulis?

Pasaulyje nudistų paplūdimiai reklamuojami, į juos traukia laisvo poilsio ištroškę turistai. Daugelis teigia, kad, pavyzdžiui, Prancūzijoje esantis „Le Centre Helio Montalivet“ pliažas yra ta vieta, kur prasidėjo tarptautinis natūralistų judėjimas.

Nuo penktojo praėjusio amžiaus dešimtmečio gyvuojantis kurortas yra legali vieta rinktis viso pasaulio nudistams.

Šiais metais tarp garsiausių nudistų paplūdimių pasaulyje yra siūlomi šie (tripzilla.com):

PaplūdimysŠalis
„Valalta Beach“Kroatija
„Nugal Beach“Kroatija
„Haulover Beach Park“Florida, JAV
„Playalinda Beach“Florida, JAV
„Spiaggia de Guvano“Italija
„Playa Zipolite“Meksika
„Playa de Ses Illetes“Ispanija
„Lady Bay Beach“Australija
„Little Beach“Havajai
„Gigaro Beach“Prancūzija
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)