Taupantiems yra alternatyvų

Šio kurorto verslininkus erzina tai, kad dažnai žiniasklaidoje mėgstama pabrėžti, jog Nidoje esą poilsiauti yra neįkandamai brangu:

„Pasiteiraukite būsto nuomos kainas vietinių nidiškių ar paieškokite per „Booking“ platformą ir pamatysite, kad 2 asmenų apartamentus šį birželį galima išsinuomoti ir už 30–40 eurų. Kainos grįžo į penkių metų senumo lygmenį. Karantinai ir pasaulyje tvyranti įtempta situacija sujaukė rinką, ne visi užsienio turistai šiuo laikotarpiu ryžtasi keliauti į Nidą, kuri yra vos už kelių kilometrų nuo Rusijos sienos. Po Joninių tradiciškai tikimės jau daugiau turistų, kol kas sezonas tik įsibėgėja, nes saulėtų dienų buvo ne tiek jau ir daug“, – pripažino verslininkai.

Taip pat Nidoje ne ką brangiau, o kai kuriose vietose ir pigiau, galima papietauti nei, tarkime, Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Pavyzdžiui, iš dienos pietų meniu vištienos šlaunelės šašlykas su ryžiais ir daržovėmis kainavo vos 5,5 Eur. Iš kasdienio meniu pačiame Nidos centre esančioje kavinėje „Kuršis“ didžiulę porciją „Cezario“ salotų su vištiena galima nusipirkti už 6 Eur, bulviniai blynai su mėsa, didelė porcija balandėlių – 7 Eur. Tie, kas labiau taupo ir nemėgsta pietauti kavinėse ar restoranuose, gali nusipirkti maisto pačiame miestelio centre esančioje ir vasarą nuo ankstyvo ryto iki pat 24 valandos dirbančioje parduotuvėje.

Pasivažinėjimas valandą dviračiu čia kainuoja 4 eurai, elektriniais paspirtukais – 10 eurų. Visos dienos dviračio nuomos kaina – 12 eurų, elektrinio paspirtuko – 30 eurų. Beje, įsitikinusiems, kad elektriniais dviračiais ir paspirtukais Nidoje važinėti uždrausta, vietos verslininkas aiškiai atkerta:

„Tiesa yra kitokia: nuomoti elektrinius paspirtukus ir kitas elektra varomas transporto priemones uždrausta tik Savivaldybei priklausančiose viešose erdvėse, o nuosavuose sklypuose tokio draudimo nėra. Mes viską darome legaliai ir teisėtai, sąžiningai mokame mokesčius ir esame tik už ekologiškas transporto priemones“, – pabrėžė verslininkas Nerijus.

„Pirmą poilsio dieną švietė saulė, o namuose palikau akinius nuo saulės – miestelio centre iš lauko prekeivių įsigijau vos už 9 eurus. Šalia esančioje dviejų aukštų parduotuvėje yra visko: lijo lietus – už kelis eurus įsigijau skėtį, taip pat vandens plaukimo reikmenis, šortus ir reikalingas higienos priemones. Gerai padariau, kad nesikroviau ir nesitampiau didelių krepšių – visko galima įsigyti vietoje. Nida mane tuo ir žavi, kad čia visi žmonės – „atsipūtę“, niekur neskubantys, nesusikaustę ir besišypsantys. Gali vaikščioti su tapkėmis, apiplyšusiais marškinėliais ir niekas į tave nekreips dėmesio. Man tai – tarsi ramybės ir menininkų oazė“, - sakė prie parduotuvės sutiktas 25-erių vilnietis Simas.

Jis teigė, kad čia su draugais poilsiauja kasmet ir niekada nenusivilia. „Sakote, kad Lietuvoje nenuspėsi su orais? Kai gera kompanija ir nuostabus kraštovaizdis – orai nuotaikos sugadinti negali. Čia gražu ir jauku net per lietų. Tiesiog mėgaujamės tuo, kad galime atsipūsti nuo beprotiško tempo, nuolatinio lėkimo ir automobilių spūsčių, kurių Vilniuje tikrai netrūksta “, – šypteli Nidoje atostogaujantis ir gerai nusiteikęs Simas.

Sugrįžta vokiečių turistai

Nidos verslininkai pasakojo, kad pastarąsias kelias vasaras Nidoje dažni poilsiautojai vokiečiai dėl koronaviruso čia buvo retesni svečiai, o šią vasarą vis dažniau atostogoms rezervuojasi būstus, užsisako pietus grupėmis restoranuose, planuoja ir grupinius pasiplaukiojimus laivu po Kuršių marias.

„Nemažai turistų iš įvairių šalių į Nidą užklysta iš Klaipėdos, kai į Lietuvos uostamiestį atvyksta kruiziniai laivai. Čia organizuojamos įvairios ekskursijos. Turime šiai vasarai į priekį užsirašiusių pasiplaukioti laivu po Kuršių marias vokiečių turistų grupių“, – pasakojo istorinį medinį dvistiebį, plokščiadugnį kurėną „Kuršis“ prižiūrintys ir turistus plukdantys nidiškiai Sofija ir Aurelijus Armonavičiai.

Maždaug valandos pasiplaukiojimas šiuo istoriniu, birželio 12 dieną 29-ąjį gimtadienį šventusiu, kurėnu asmeniui kainuoja – 10 eurų.

„Kartais prasėdime visą dieną, laukiame, kol kas nors ateis plaukti, o kartais po 4–5 kartus plukdome turistus. Taip pat daug kas priklauso ir nuo oro sąlygų – per didelį vėją plaukti negalime“, – sakė „Kuršio“ kapitonas A. Armonavičius.

Jis teigė, kad dažniausi jų klientai – užsieniečiai arba lietuviai, linkę prie meno ar istorijos.

„Užsieniečiams patinka, kad tai – medinis laivas, kvepia derva, dvelkia istorija. Pasitaiko tokių lietuvaičių, kuriems pasiūlai pasiplaukioti kurėnu, o šie atkerta: „Negi čia plauksime su gelda, mes geriau rinksimės prabangią jachtą“. Žmonių supratimas ir požiūris į tam tikrus dalykus yra skirtingas ir nieko čia nepadarysi. Mes nepykstame, tiesiog nusišypsome ir tiek“, – sakė Sofija ir Aurelijus.

Saulėtomis dienomis Nidoje pramoginiais laivais siūloma palydėti saulę, plaukiant link Parnidžio kopos. Tokio maždaug valandos pasiplaukiojimo kaina asmeniui – 12 eurų.

„Ar buvote Nidos švyturyje? Jis jau atvėrė duris lankytojams. Į jį pakilti ir pasigrožėti vaizdu tarsi iš paukščio skrydžio galima už 5 eurus. Nidoje vasarą organizuojamos įvairios pažintinės ir edukacinės ekskursijos, netrūksta ir įvairių istorinių muziejų, tarp kurių ir gintaro muziejus. Aplankykite Thomo Manno muziejų. Veikia galerijos, organizuojamos parodos, spektakliai“, - pasiteiravus, ką dar įdomaus nuveikti Nidoje, sakė šio kurorto Turizmo informacijos centro darbuotojos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)