Lietuviškų braškių sezonas šiemet vėluoja

Pasak Lietuvos uogų augintojų asociacijos pirmininko Tautvydo Gursko, dėl nepalankių gamtinių sąlygų šiemet braškių sezonas prasidės kiek vėliau nei įprastai. „Kol kas situacija yra prasta, kadangi braškės pūva. Pirmųjų derlių faktiškai netekome. Prisimenu, anksčiau tokiu laiku jau skindavome braškes. Dabar matome, kad braškių sezonas bus nukeltas“, – sako T. Gurskas.

Kaip pastebi T. Gurskas, braškėms reikia saulėtų dienų. „Gamtinės sąlygos turi nemažai įtakos. Kuo daugiau saulės, tuo saldesnės bus braškės. Jeigu oras apsiniaukęs ir šaltas, tai reiškia, kad braškės bus ne tokios saldžios“, – aiškina Lietuvos uogų augintojų asociacijos pirmininkas.

Tuo tarpu braškių auginimu ir liofilizavimu užsiimančios įmonės „Dehidra“ auginimo padalinio vadovas Žygimantas Adomaitis teigia, kad pirmasis braškių skynimas planuojamas jau kitos savaitės pradžioje, o jų braškių derliui problemų nenusimato. Tiesa, braškes „Dehidra“ augina uždengtuose šiltnamiuose, pakeltose lysvėse, todėl oro sąlygos neturi didelės įtakos. „Mažais kiekiais jas (braškes – aut. pastaba) pradėsime tiekti prekybos centrams nuo kitos savaitės. Tiesa, didysis pikas nusimato liepos pradžioje, – tvirtina Ž. Adomaitis, – Rudenį braškes skiname maždaug iki spalio vidurio ar pabaigos. Bet vėlgi, tai priklauso nuo išorinių sąlygų. Kadangi braškių sezonas Lietuvoje yra gana trumpas, greitai pradeda šalti, todėl tenka išmesti nemažai žalių braškių, nes joms nebeužtenka saulės šviesos ir temperatūros“.

„Dehidra“ nuotr.

Kaip žinoti, kad perkame lietuviškas, o ne importines braškes?

Perkant braškes ne prekybos centruose, o šalia jų, turguose ar gatvėse, T. Gurskas pataria atkreipti dėmesį į keletą aspektų. „Braškininkai lietuviškas braškes skiria pagal formą, indelį, skonį ir pan. Tuo tarpu paprastam žmogui labai sudėtinga atskirti lietuviškas braškes nuo nelietuviškų. Visų pirma, siūlyčiau atkreipti dėmesį į pardavėją – t. y. kiek metų jis pardavinėja braškes. Patarčiau pirkti iš tų pardavėjų, kuriuos jau pažįstate. Tiesa, galite paprašyti ir pardavėjo ūkio pažymėjimo. Pavyzdžiui, mūsų Lietuvos uogų augintojų asociacija oficialiai išrašo sertifikatą, kuriuo yra patvirtinama, kad žmogus augina ir prekiauja tik lietuviška produkcija. Jei pardavėjas priklauso tokiai asociacijai, galite drąsiai pirkti ir būti užtikrinti, kad tai yra lietuviškos braškės“, – pabrėžia Lietuvos uogų augintojų asociacijos pirmininkas.

Dažniausiai žmonės piktinasi, kad lietuviškos braškės yra gerokai brangesnės nei ispaniškos ar lenkiškos. „Rimi Lietuva“ komunikacijos vadovės Gabrielės Šerėnienės duomenimis, lietuviškos braškės yra 30-40 proc. brangesnės, palyginti su nelietuviškomis, o skirtumą lemia keli faktoriai. „Lietuviškų braškių kaina skiriasi todėl, kad mūsų šalyje yra mažiau braškių augintojų ir sudėtingesnės auginimo sąlygos. Turime daug mažiau ūkių, kurie gali reguliuoti auginimo aplinką ir užtikrinti augimui reikiamą šilumą“, – pastebi G. Šerėnienė.

Braškių auginimo procesas – nėra paprastas

Kaip pasakoja Ž. Adomaitis, „Dehidra“ braškes augina uždengtuose šiltnamiuose, tad oro sąlygos nenulemia derliaus potencialo. „Mūsų atveju, gamtinės sąlygos turi kažkiek įtakos, tačiau svarbiausias dalykas yra temperatūra. Kuomet yra labai karšta, privalome šiltnamius vėdinti. Žinoma, viskas priklauso ir nuo išorinių sąlygų – t. y. kenkėjų, ligų ir pan.“, – aiškina Ž. Adomaitis.

„Dehidra“ auginimo padalinio vadovas taip pat priduria, kad auginant braškes yra svarbus balansas. „Braškių negalima perlaistyti, bet negalima ir perdžiovinti. Būtina laiku pastebėti kenkėjus ar kada augalui prireikia trąšos. Tad užauginti braškes nėra taip paprasta“, – pripažįsta Ž. Adomaitis.

Tuo tarpu Lietuvos uogų augintojų asociacijos pirmininkas atkreipia dėmesį, kad braškes auginant šiltnamyje didelės įtakos turi apdulkinimas. „Reikia atsakingai žiūrėti į žiedų apdulkinimą, nes jei bitės nepatenka į šiltnamį ir neapdulkina žiedų, tokiu atveju neturime braškės. Dėl šios priežasties braškes auginant šiltnamyje kartais yra perkami kamanių aviliai, – pasakoja T. Gurskas, – Jeigu braškes auginame lauke, visą sezoną būtina tinkamai prižiūrėti krūmelį. Jis turi būti gerai patręštas, palaistytas, laiku uždengtas, po derliaus pašalinami lapai ir pan.“.

„Dehidra“ nuotr.

Kaip ir kur tinkamai turėtume laikyti braškes?

Portalui „Delfi“ pasiteiravus apie braškių laikymo sąlygas, Ž. Adomaitis sako, kad jas laikyti reikėtų kuo vėsesnėje temperatūroje. „Atsakymas labai paprastas – tik nusipirkus braškes, jas iš karto reikia dėti į šaldytuvą. Žinoma, svarbu jas laikyti ne tik šaltai, bet ir sausai. Jeigu braškės yra sudrėkusios, tuomet reikėtų atidaryti dangtelį, kad jos nudžiūtų ir nebeliktų drėgmės“, – pastebi „Dehidra“ auginimo padalinio vadovas.

Šviežiai nuskinta braškė spindi, nėra apdžiūvusi, tačiau braškės gali apdžiūti ir nuo saulės ar dėl netinkamų laikymo sąlygų, pastebi G. Šerėnienė. „Tam, kad braškių paviršius nebūtų apdžiūvęs, jas reikia laikyti sandariame inde, nes kontaktuojant su oru apvysta braškių paviršius, nors viduje jos yra kokybiškos, bet iš išorės atrodo prasčiau, – aiškina G. Šerėnienė, – Perkant braškes taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad jos nebūtų supuvusios ir neturėtų mechaninių pažeidimų. Rudenį lietuviškos braškės gali būti šviesesnės, bet jos dažnai būna skanesnės nei sezono pradžioje, tad spalva nėra toks svarbus kokybės rodiklis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją