„Pati gyvenu Vilniuje, Šumsko miestelyje gyvena mano tėvai. Turime du šuniukus, su kuriais dažnai išeiname į mišką pasivaikščioti. Vakar taip pat išėjome pasivaikščioti su mama ir šuniukais. Einant takeliu pamačiau grybą. Būtent ant tako. Pradžioje nesupratau, ar tai valgomas, ar koks nuodingas. Pasiėmus namo, pasiklausinėjus tėčio ir kaimynų, supratau, kad panašu, jog vienas iš baravykų rūšių“, – pasakoja Agata, dar nė birželiui neatėjus Vilniaus rajone radusi didžiulį baravyką.

Skaitytojos Agatos nuotr.

Moters spėjimu, tai – būtent pušyninis baravykas, pasižymintis iki 25 cm. skersmens užaugančia kepurėle, violetiškai purpuriniu atspalviu.

„Grybų rūšis kažkiek pažistų, kadangi nuo pat vaikystės su šeima grybaujame ir būtent tėtis supažindino ir ugdė šį pomėgį. Todėl labai stipriai nustebome, kad tokiu metu išdygo. Mūsų gamta tikrai nenuspėjama“, – sako moteris.

Skaitytojos Agatos nuotr.

Pamatę Agatos nuotraukas internete kiti grybavimo entuziastai negalėjo patikėti: vieni manė, kad moteris meluoja, o nuotrauka – pernykštė, kiti stebėjosi, tačiau pridūrė, kad iš tokio lietingo ir vėsaus pavasario galima tikėtis visko. Treti Agatos teiravosi, ar šis grybas nebuvo kartus. Moters teigimu, baravykas buvo puikaus skonio: „Nebuvo kartumo. Kodėl klausė dėl kartumo – nes yra tokia grybų rūšis. Jeigu kartus, tai kažkoks aitrusis arba kitaip zuikio baravykas ir jeigu neklystu, jis nevalgomas“.

Skaitytojos Agatos nuotr.

Baravykai paprastai pradeda augti birželio antroje pusėje, o grybingiausiu metu laikomas ruduo, tuo metu labiausiai auga kazlėkai, geltonieji baravykai, gudukai, lepšės, kai kada raudonviršiai ir rudmėsės.

Nors Agatos radinys stebina ne vieną, prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Mariana Markevičienė tikina, jog lietuviškų grybų parduotuvėje galima rasti visus metus. Šie auginami pagal specialią technologiją.

„Pievagrybių auginimui naudojamas kompostas. Užaugęs kiekvienas grybas yra kruopščiai atrenkamas ir nupjaunamas rankomis. Taip pat visus metus turime kreivabūdes, portabelo eringi, shiitake, ekologiškus ruduosius ir baltuosius pievagrybius. Pagal sezoniškumą turime ir lietuviškų voveraičių.“

Skaitytojos Agatos nuotr.

Lietuviškų voveraičių asortimentas, pasak M. Markevičienės, priklauso nuo oro sąlygų, tačiau prekyboje jos pasirodo ne anksčiau nei birželio viduryje. „Šiemet pievagrybių kaina augo 10 proc., tam įtakos turi brangstanti elektra, tačiau dėl voveraičių kainų dar nėra aišku “– sako produktų vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją