Senųjų namelių greit gali nelikti

Apsilankius miške, kur tebestovi seni legendiniai Šventosios nameliai, čia sutinkame bene dvidešimtmetį nesikeičiantį vaizdą: tie patys mediniai statiniai be jokių patogumų, tie patys kreivi takeliai. Dušai ir tualetai kažkur yra, bet tikrai ne daugelio šių namelių viduje.

Čia sutikta moteris, prižiūrinti dalį namelių, pasakoja, jog jų likimas neaiškus: „Nebepriimam čia svečių, nes niekada negali žinoti, kada šių namelių neliks. Žemė priklauso vieniems, nameliai – kitiems, eina kalbos, kad vietoje jų numatyti kiti planai, tai bet kada gali liept tiesiog išsiardyti“, – kalba anonime norėjusi išlikti moteris.

Šventoji

Tuo tarpu kitoje kelio pusėje puikuojasi vizualiai stipriai besiskiriantys nameliai: čia poilsio zonos – kur kas tvarkingesnės, nemažai poilsiautojų. Šioje šventosios dalyje įsikūrę keletas skirtingų savininkų poilsiaviečių, o vienų poilsio namų administratorė sutinka pavedžioti po namelius, parodyti jų vidų ir papasakoti apie kainas.

Naktis dviems – 50 Eur, iki jūros – minutė ar dvi?

Poilsio namų „Vaivorykštė“ administratorė Roma pasakoja, kad poilsiautojų šiemet – itin gausu, pandeminių pokyčių ir dėl to sumažėjusios srauto moteris sako neužfiksavusi. Anaiptol – dar savaitės pradžioje lankėmės 100 kambarių valdančioje poilsiavietėje, bet artimiausiam savaitgaliui vietų jau nebuvo. Poilsiavietę žinantys lankytojai, sako Roma, grįžta čia metai iš metų, kai kurie turi savo mėgstamiausius namelius ir kambarius vasarai užsisako dar balandį.

Nameliai poilsiavietėje yra trijų tipų. Patys naujausi dviviečiai nameliai parai kainuoja 65 Eur. Šių namelių vidaus Roma parodyti negalėjo, mat jie visi tuo metu buvo užimti. Kiti, kiek senesni dviviečiai nameliai su tualetu, dušu, atskira terasa vienai parai kainuoja 50 Eur.

Dvivietis namelis Šventojoje už 50 Eur parai

Čia įsikūrę poilsiautojai ras dvigulę lovą, stalą, mažą vonios kambarėlį su tualetu, kriaukle ir dušo kabina. Terasoje – stalelis su kėdėmis. Namukas įsikūręs prie pat miško. Klausiu poilsiavietės administratorės atstumo iki jūros.

Šventoji

„Aš va šiuo miškeliu nueinu per maždaug minutę. Galėsite jūs pabandyti“, – šypsosi Roma. Pamėginau kiek vėliau ir aš – iki akimirkos, kai prieš akis išdygo jūros vaizdas, užtrukau 1 minutę ir 47 sekundes. Neblogai, tiesa?

Prižiūrėta aplinka ir alternatyva taupantiems

Poilsiaudami ne visi nori išlaidauti ir kai kuriems sutaupyti svarbiau, nei gyventi ypač komfortiškai. Tokiems turistams poilsiavietėje yra dar pigesnių alternatyvų: dvivietis namelis su atskiru tualetu, bet be dušo, parai kainuoja 30 Eur. Tai – pats pigiausias pasirinkimas šioje poilsio zonoje.

Dvivietis namelis už 30 Eur parai

Dušai kiek toliau yra bendri, o teritorija taip pat turi porą bendrų virtuvių su visa įranga ir bendram naudojimui skirtas šašlykines. Maloniai stebina ir didelė, bet kruopščiai prižiūrėta teritorija: tarp namelių išpuoselėti krūmynai, trinkelėmis grįsti takeliai.

Poilsiavietės bendroji virtuvė

Šventojoje nameliai vis dar užima nemažą miesto dalį, tačiau skirtumas nuo vaizdo, matyto anuomet – daugybė namelių yra arba akivaizdžiai nauji, arba atnaujinti. Panašu, Šventoji deda nemažai pastangų, kad išsivaduotų iš stereotipu tapusio pigaus ir netvarkingo kurorto įvaizdžio: nauja autobusų stotis, tvarkingos gatvės ir atsinaujinusios privačios teritorijos.

Poilsiautojų nuomonės išsiskiria

Poilsiautojų teiravomės, kodėl iš visų šalies kurortų šie renkasi Šventają: vieni neslėpė, jog juos čia viliojo tik pigesnė kaina, o jei netektų žiūrėti į ją, mieliau rinktųsi kitas Lietuvos alternatyvas. „Mes čia keturiese, tai jau Palangoj sumokėtume tikrai nemažai šitu metu. Apie Nidą išvis nekalbu, bet aišku Nidoj gal ir ramiau, ir gražiau. Tik su dviem vaikais jau sunkiau tai galėtume sau leisti“, – sako su šeima poilsiaujanti Dalia.

Tuo tarpu kiti kaip didžiulį Šventosios privalumą pabrėžė galimybę gyventi prie pat jūros už įkandamą kainą: „Kur dar aš rasiu, kad už 25 eurus žmogui galėčiau per dvi minutes nueit į pliažą?“, – sakė viena sutiktų poilsiautojų. Kitas Šventosios svečias su žmona atviravo, kad čia nevažiavo jau daugybę metų ir šiemet pasirinko Šventąją vien todėl, kad norima vieta Palangoje buvo užimta: „Man tai gaila, kad tiek metų įsivaizdavau, kad čia nekažką. Jau dabar iš tikrųjų ir nežinau, ką pasirinkčiau kitą kartą – Palangą ar Šventąją. Aišku, Palanga man sava, kiekvienas takelis ten žinomas. Bet Šventojoj, pasirodo, irgi viskas tvarkosi, juda“

Paršelio rojus

Visgi, vieniems nostalgiją, kitiems susierzinimą keliantys vaizdai čia likę: dvi, kone žinomiausios, Šventosios vietos – „Paršelio rojus“ ir „Titanikas“ – vis dar veikia visu pajėgumu. Šiose kavinėse artėjant vakarui laisvų stalelių reikėtų gerai paieškoti, o ir linksmybių „Titanikas“ kaip senais laikais nestokoja – koncertas po koncerto lietuviškos muzikos mėgėjams. Ir čia poilsiautojų nuomonės išsiskiria – vieniems sutiktiems miesto svečiams atrodo, kad jau seniai laikas Šventajai keistis ir su pasilinksminimo vietomis, kiti tuo tarpu neslepia – ėjo ir eis i vietas, tapusias miesto legenda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)