Poilsis, kurio be palydos nesurasite, – Telšių rajone. Norintiems pasprukti nuo šurmulio tai – tobula vieta. Patogus namukas ant upės kranto, jokio interneto ryšio ir elektros. Taip gamtą ir patogumus sujungė poilsiavietės „Iš civilizacijos į gamtą“ įkūrėjas Gytis Šeršniovas.

„Mūsų namelis įrengtas „Off grid“ principu (kai nėra elektros, vandens ar kitų tinklų). Norime paskatinti žmones pabėgti iš civilizacijos ir pasinerti į gamtos teikiamą malonumą, kur elektrą pakeičia žvakių šviesa, upės vanduo ir senovinė pirtis-dušas. Visas kompleksas sudarytas iš trijų atskirų modulinių namelių. Viename įrengta miegoti skirta erdvė, o kitame – poilsio erdvė. Abi turi atskirus židinius, tad namelyje žmonės jausis jaukiai visais metų laikais. Trečioje erdvėje įrengta senovinė pirtis, – dalijasi G. Šeršniovas. – Kiekvieną svečią sutinkame asmeniškai, palydime iki poilsiavietės, viską patys aprodome ir supažindiname. Kartu sukuriame ir artimesnį ryšį su mūsų klientais.“

Apie 100–150 eurų už parą kainuojantis atokus kampelis įkurtas šalia Virvytės upės. Laukinės gamtos apsuptyje įkurtos vietos šeimininkai svečius aprūpina malkomis, maistą pasigaminti galima ant viryklės. Visgi receptais teks pasirūpinti iš anksto – internetas šiame kampelyje nepasiekiamas. Jei nenorite gaminti patys, tereikia apie tai pranešti poilsiavietės įkūrėjui ir jis pasirūpins, kad nebadautumėte.

Pasukę į Tauragės rajoną kitokio poilsio gamtoje norintys poilsiautojai taip pat nenusivils – Taurų nuotykių parke į kambarius ropštis teks 8 metrus. Ekstremalių pojūčių mėgėjus kviečiantys šeimininkai neslepia, kad poilsio parke tiek WC, tiek dušas yra administraciniame pastate, tad laipioti į namelį ir iš jo kopėčiomis teks gana dažnai. Be to, vanduo duše – tik šaltas.

Para namelyje medyje kainuoja apie 40 eurų. Parke veiklos surastų ir mažiausieji, ir suaugę, kurie vis dar svajoja palaipioti medžiais, o užlipę į 21 metro aukštį pojūčius dar gali paaštrinti skriedami lynais.

Pasukę arčiau pajūrio, Kretingos rajone, Cigonalių kaime, su šeima ir augintiniais poilsiautojai gali pasijusti lyg Vidurinės Azijos stepių klajokliai ir jurtose įsikurti ant Minijos upės kranto.

Tiesa, šį vis dar neįprastą būstą gidas-kelionių vadovas Mindaugas Jucius sako statęs sau, tačiau pandemijos metu jurtą pasiūlė nuomotis žmonėms, kurie ieško atokios vietos.

„Jurtą turiu apie 6 metus, bet ją nuomoti pradėjau tik pernai rugpjūtį. Esu gidas-kelionių vadovas, pandemija labai paveikė mano darbinę sritį, tad teko ieškoti naujų finansinių šaltinių, natūraliai susiklostė, kad svečiams pasiūliau savo jurtą, ir nuoširdžiai nustebino žmonių susidomėjimas. Jurtoje yra virtuvėlė, dujinė viryklė, malkomis kūrenama krosnelė. Galima apsistoti ir šaltuoju metų laiku. Elektros viduje nėra (tik lauke), tualetas – lauko, maudytis galima tik šalia tekančioje Minijos upėje“, – dalijasi dar vienos vietos, kur galima pabėgti nuo civilizacijos, įkūrėjas.

Panaši, tik jau su kur kas daugiau palapinių poilsio vieta laukia ir „Vinetu kaime“, Kretingalės seniūnijoje, Šlikių kaime. Čia poilsiautojų laukia keletas tipių, kurių nuomos kaina priklauso nuo dydžio – parai pagal poreikius prireiks nuo 20 iki 120 eurų už nakvynę. Čia gausu ir edukacinių veiklų, ir indėnų tradicinių pramogų.

Pačiame pajūryje, Karklėje, Aušra Mendelė įkūrė neįprastus namelius – gazebas, kurie primena Balio salą. Poilsis sode ir miške siūlomas pasineriant į gamtos ramybę. Čia, anot A. Mendelės, atvyksta ir šeimos su vaikais, ir medituoti norintys žmonės.

„Karklė nebėra tokia rami, kokia buvo, o ramybę išlaikyti norime. Esame vos trijų minučių atstumu nuo Olandų kepurės skardžio. Siūlome žmonės pailsėti kokybiškai, pabūti su gamta, atkurti savyje harmoniją. Pas mus apsilanko įvairių žmonių. Turime tris gazebas. Dvi sodo ir viena miško – ji dar ypatingesnė, mes ją vadiname švaraus eterio zona. Ten vyksta ir meditacijos, joga. Ten galima nakvoti. Kai kurie bijo naktį sušalti, tačiau namelyje yra pakeltos grindys, miegama ant čiužinių, duodame vilnonę patalynę, ir visi ryte sako, kad nebūna šalta. Žmogus, būdamas gamtoje, atranda save. Jau turime gazebų gerbėjų klubą, yra žmonių, kurie grįžta vasarą ne po vieną kartą. Čia atvyksta ir šeimos su vaikais, mažiesiems labai smagu, viską išnaršo aplink. O jei atvyksta trys kartos į sodo gazebas (tėvai, vaikai ir anūkai apsistoja dviejose), vaikai jaučiasi saugiai“, – pasakoja arčiau šurmulingo pajūrio ramybės kampelį su šeima sukūrusi moteris.

Kainos čia prasideda nuo 40 eurų už nakvynę.

Dar arčiau šurmulio išlaikyti ramybės zoną pavyko ir Palangos pakraštyje, Nemirsetoje, įkurtoje kempingų zonoje. Kempingo „Compensa“ teritorijoje dar prieš kelerius metus atgabentas istorinis traukinio vagonas, tad neįprasta nakvynė čia privilioja nemažai svečių.

„Maršrutu Vilnius–Maskva kursavęs traukinio vagonas prisikėlė naujam gyvenimui – tapo unikalia ir egzotiška nakvynės vieta. Jame išlikusios visos autentiškos interjero detalės, yra devynios keturvietės ir viena dvivietė kupė. Nepaisant to, kad ši nakvynė – viena pigiausių Lietuvos kurorte, poilsiautojai, neieškantys prabangos, traukinio kupė ras visus miegoti reikalingus patogumus“, – kviečia palapinių, namelių ir traukinio vagonų miestelio įkūrėjai.

Dreverna
Norisi dar arčiau vandens? Tuomet pasukite į Dreverną, kur už 50–100 ar 150 eurų apsigyvensite su vaizdu pro langą į marias ar net privačioje jachtoje.

„Atsibusti su vaizdu į Mirusias (Pilkąsias) UNESCO saugomas kopas ir Kuršių nerijos nacionalinį parką – tokią nakvynę siūlo Drevernos kempingo poilsio nameliai. Yra net 30 jaukių poilsio namelių su terasomis ir įspūdingais vaizdais į uostą, Mirusias kopas arba prie baseino. Kaituotojų ir buriuotojų rojuje įsikūręs kempingas, veikiantis nuo 2017 m., svečius priima visus metus“, – Drevernos ramybės uoste svečių laukiama ne tik vasarą.

Beje, dar vienas visai šalia esantis sporto pramogų mėgėjų rojus per kelerius pastaruosius metus tapo lietuviškąja Venecija, kur po langu galite pastatyti jachtą, o ne automobilį.
Kainos čia labai įvairios, tad poilsį suras ir šeimos su vaikais, ir vandens pramogų gerbėjai. Iš konteinerių pastatyti nameliai kainuoja nuo 55 eurų už parą, tačiau pailsėti kviečiantys Svencelės poilsio zonos įkūrėjai primena, kad gausite ne tik nakvynę, bet ir milijono vertą vaizdą.

„Nakvynė, apsupta marių ir švelnių formų gamtos peizažo, – Svencelėje, unikalioje vandens sporto oazėje. Tiesa, norint čia atvykti visai nereikia būti buriavimo profesionalui: jeigu nuo jėgos aitvarų negalite atitraukti akių – čia jūsų vieta. Svencelėje keliautojai kviečiami apsistoti trijų tipų jaukiai įrengtuose konteineriuose su nuostabiu vaizdu į Kuršių marias“, – vilioja į aktyvaus sporto mėgėjų širdis užkariavusių vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)